Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού: Αυτή είναι η πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου παιδιού

Η ανακοίνωση των γιατρών


ΕΛΛΑΔΑ
16:08
28/11/2019
Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού: Αυτή είναι η πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου παιδιού
7
loading

Ανακοίνωση για το θάνατο ενός 8χρονου παιδιού που φέρεται να έχασε τη ζωή του από διφθερίτιδα εξέδωσε το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η σορός του 8χρονου εστάλη για νεκροτομή.

Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου.

Μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Η τραγική ιστορία του 8χρονου που πέθανε

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για να διαπιστωθεί αν όντως το παιδί κατέληξε τελικά από διφθερίτιδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχει υποψία κρούσματος διφθερίτιδας.

Το παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο Παίδων στις 22 Νοεμβρίου με οξύ αναπνευστικό πρόβλημα, διασωληνώθηκε, του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή αλλά δεν τα κατάφερε και κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το παιδί ήταν ορφανό, βρισκόταν σε ανάδοχη οικογένεια τα τελευταία τρία χρόνια και δεν είχε εμβολιαστεί πλήρως, η εμβολιαστική του κάλυψη ήταν πλημμελής γιατί η διφθερίτιδα είναι μια ξεχασμένη νόσος λόγω του εμβολιασμού που γίνεται στα βρέφη σε πολύ μικρή ηλικία.

Μέχρι την ηλικία των 8 ετών έπρεπε να είχε κάνει 5 δόσεις του τριπλού εμβολίου για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάνει μόνο τις τρεις.

Οι γιατροί έλαβαν δείγμα από τους βρόγχους του παιδιού, το οποίο έχει ήδη σταλεί σε εργαστήριο του εξωτερικού για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για διφθερίτιδα, κάτι που θα επιβεβαιωθεί αν επιβεβαιωθεί και η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου στελέχους που ονομάζεται κορυνοβακτηρίδιο. Ο συγκεκριμένος εργαστηριακός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα διότι δεν υπάρχει σχετικό εργαστήριο για διφθερίτιδα, την οποία έχουν να δουν οι γιατροί εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης, σύμφωνα με πληροφορίες από την Wikipedia. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα.

Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων). Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). Το DTaP εμβόλιο γίνεται σε εφήβους για ανοσοποίηση έναντι της ασθένειας που προκαλεί το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (αλλά και έναντι του τέτανου και του κοκκύτη), ενώ το Td γίνεται σε παιδιά κάτω των 7 ετών διότι για κάποιο λόγο δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη. Απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις ανά 10 χρόνια προκειμένου να διατηρείται καλό επίπεδο ανοσίας. Για τις επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου χρησιμοποιείται το Td.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Άγγελος!

  Ποιοί γονείς το παιδάκι ήταν από πέντε χρόνων ορφανό κρίμα

 2. avatar criskaΙts

  Τα εμβόλια τα προωθούν για να βγάζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες λεφτά. Καλύτερα να τα σταματήσουν γιατί μόνο κακό κάνουν. Προκαλούν αυτισμό και καρκίνο.
  [...].

 3. avatar 1337

  Εαν είχε διφθερίτιδα θα έπρεπε να ακολουθήσει συγκεκριμένη αγωγή, πράγμα που μάλλον δεν συνέβη αφού την υποπτεύτηκαν μια μέρα αφότου απεβίωσε. Ιατρικό λάθος ή παράλειψη? Η μήπως οι παιδίατροί έχουν ρίξει τις ελπίδες τους στον εμβολιασμό και δεν ξέρουν να αναγνωρίζουν τίποτα εκτός από ωτίτιδες πλέον.

 4. avatar Χαχας

  Το άρθρο λέει στην αρχή απομονώθηκε βακτήριο διφθερίτιδας. Μετά λέει ότι εστάλησαν δείγματα στο εξωτερικό για να δουν αν υπάρχει βακτήριο διφθερίτιδας γιατί δεν υπάρχει εργαστήριο στην Ελλάδα.
  Ενδιάμεσα βγήκαν γιατροί, που δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους διφθερίτιδα και κατάγγειλαν ότι αναβίωσε η διφθερίτιδα στην Ελλάδα, λόγω ελλειπούς εμβολιασμού , όντας και οι ίδιοι ανεμβολίαστοι (το εμβόλιο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια). Τελικά όλοι ξέρουν ότι δεν ξέρουν . Ά ρε Ελληνα αθάνατε!

  1. avatar Πεη κυανα

   Μάλιστα... άρα απο αυτο το γεγονοε κραταμε πως είμαστε σίγουροι ότι οι γιατροί δεν έχουν δει πως είναι κάποιος που έχει προσβληθεί από διφθερίτιδα (βιβλιογραφία, περιστατικα από άλλες χώρες αλλά και από την Ελλάδα που δεν είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του ασθενούς, δεν μετράνε. Οκ...) και ότι δεν έχουν επαναλάβει το εμβόλιο (πραγματικα αυτό δεν γνωρίζω αν ισχυει) που είναι δωρεάν και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.... Α , ρε Έλληνα αθάνατε....

 5. avatar ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΑΝ

  ΓΙΑΤΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

  1. avatar Όρσεεε

   Ορφανό ήταν το παιδάκι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει