Η εκκλησία αποφάσισε να παραχωρήσει κάποια μοναστήρια της για τη φιλοξενία προσφύγων, σε μια προσπάθεια να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού.

Οι πρώτοι έφτασαν χθες στην Ιερά Μονή Πορετσού στα όρια Ηλείας-Αχαϊας στο χωριό Αγράμπελα. Ήταν μονογονεϊκές οικογένειες από Σομαλία, Σουδάν, Κονγκό, Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία.

Όμως η αντίδρασή τους όταν έφτασαν στο μοναστήρι δεν ήταν η αναμενόμενη. Γυναίκες και παιδιά φώναζαν «καλύτερα στη Μόρια δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την απογοήτευσή τους για τη δομή που είχε επιλεγεί για τη φιλοξενία τους.

Σύμφωνα με το kalavrytanews.com παρέμειναν τελικά στο μοναστήρι, μετά από διαβουλεύσεις, πέντε γυναίκες -τρεις από Συρία και δυο από Ιράκ με τέσσερα μικρά παιδιά- ενώ οι υπόλοιποι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά τους είδαν να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία.

Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός: Ο Χριστός βρέθηκε πρόσφυγας στην Αίγυπτο

«Η Εκκλησία μας έχει ως κέντρο την αγάπη, γιατί κέντρο της είναι ο αληθινός Θεός που είναι αγάπη. Επομένως είναι βασικό για την Εκκλησία να δείχνει την αγάπη της».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Πύργο, με αφορμή την απόφαση της μητρόπολης να παραχωρηθούν χώροι μοναστηριών και τμήμα του οικοτροφείου, για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

«Όταν ο Χριστός βρέθηκε πρόσφυγας στην Αίγυπτο, θα θέλαμε να τον περιφρονήσουν;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους χώρους φιλοξενίας, ο μητροπολίτης είπε ότι «προσφέρουμε τον 3ο όροφο του φοιτητικού οικοτροφείου “Αγία Φιλοθέη” στον Πύργο, τις κατασκηνώσεις στην Κάτω Μόνη Δίβρης και τη μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού, στην περιοχή των Αγραμπέλων».

Παράλληλα, ο κ. Γερμανός υπογράμμισε ότι «η μητρόπολη Ηλείας δέχτηκε να δώσει το πράσινο φως στη κυβέρνηση για την παραχώρηση των κτιρίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση προσφύγων εκ Συρίας κατι αν είναι δυνατό χριστιανοί, χωρίς όμως να τη δεσμεύουμε». Είπε επίσης πως «ζητήσαμε να μας φέρουν μητέρες με παιδιά, ενώ για τον αριθμό των ατόμων το άφησα στη δική της κρίση».

Επανερχόμενος στο θέμα των μοναστηριών όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ο μητροπολίτης είπε ότι είναι κλειστά, προσθέτοντας πως «η μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού, η οποία έχει ανακαινιστεί, είναι 20 χρόνια χωρίς κανένα μοναχό».

Όσον αφορά στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη φιλοξενούνται στο οικοτροφείο του Πύργου μητέρες και παιδιά, ενώ στις κατασκηνώσεις της Κάτω Μόνης Δίβρης έφθασαν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σχετικά με την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στις κατασκηνώσεις «εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, γιατί δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης ενημέρωση», προσθέτοντας ότι «έπρεπε να υπάρξει έγκαιρα κάποια μέριμνα, για την αντιμετώπιση των αναγκών τους». Όσον αφορά στη στάση των κατοίκων της περιοχής, ο δήμαρχος είπε ότι «δεν έχουν υπάρξει ακραίες ή μεγάλες αντιδράσεις, αλλά σίγουρα υπάρχει προβληματισμός».

Από την πλευρά τους, κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, γιατί όπως υποστήριζαν, δεν τους είχαν ενημερώσει για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Σχετικά με την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων στην μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού, οι περισσότεροι από όσους έφθασαν δεν θέλησαν να μείνουν και επιβιβάστηκαν εκ νέου στα λεωφορεία.

Επίσκοπος Ωλένης: Αν είναι εχθροί μας θα τους ρίξουμε στο Αιγαίο να πνιγούν; Όχι

Την Ιερά Μονή Πορετσού στα Αγράμπελα Αχαΐας παραχώρησε η Εκκλησία για την φιλοξενία προσφύγων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού, μετά από πρόταση του μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού.

«Η Εκκλησία του Χριστού είναι εκκλησία αγάπης και βοήθειας» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, βοηθός του Μητροπολίτη Γερμανού.

«Ο Χριστός είπε αγάπα τον εχθρό όπως τον εαυτόν σου. Αν αυτοί είναι οι εχθροί μας θα τους ρίξουμε στο Αιγαίο να πνιγούν; Ασφαλώς όχι. Όπως ο Χριστός ήταν φυγάς από τα Ιεροσόλυμα στην Αίγυπτο έτσι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους» είπε.

«Η Εκκλησία δεν βλέπει αν κάποιος είναι πιστός ή όχι. Τον αντιμετωπίζει ως εικόνα του Θεού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Αθανάσιος διευκρίνισε ότι το μοναστήρι που παραχωρείται ήταν ερειπωμένο. «Μέσα από κάποιο πρόγραμμα του ΕΟΤ το ανακαινίσαμε για να γίνει τουριστικός ξενώνας. Δεν ήταν εν ενεργεία μοναστήριο από το οποίο διώξαμε τους μοναχούς για να βάλουμε τους ξένους. Εμείς δώσαμε το κτήριο στην πολιτεία και εκείνη ανέλαβε να μείνουν 50-60 άνθρωποι, μονογονεϊκές οικογένειες».

Μίλησε και για όσους αντιδρούν με τους πρόσφυγες. «Οι αντιδράσεις οφείλονται στο ότι δεν ξέρουν τι άνθρωποι είναι αυτοί. Επειδή στα νησιά κάνουν βιαιοπραγίες, αυτά είναι μια μερίδα ανθρώπων. Οι Σύροι είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι. Είπαμε θα είναι μέσα στο μοναστήρι, θα τους παρακολουθούμε και αν συμβεί κάτι τότε θα υπάρξει αντίδραση».

Ο Επίσκοπος Ωλένης έστειλε το μήνυμά του. «Πρέπει να δείξουμε όλοι μας μια κατανόηση. Αυτοί οι άνθρωποι περνούν μια δύσκολη κατάσταση για διάφορους λόγους και εμείς πρέπει να τους διευκολύνουμε και να τους βοηθήσουμε. Είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι, άνθρωποι που έχουν την ανάγκη της δικής μας βοήθειας και στοργής».

Δείτε το βίντεο με τους πρόσφυγες που φεύγουν:

Ούτε λεπτό δεν άντεξαν οι πρόσφυγες στο Πορετσό

Ούτε λεπτό δεν άντεξαν οι πρόσφυγες στο Πορετσό

Posted by ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS on Thursday, November 14, 2019