Τη γνωριμία της κρητικής διατροφής με την αγορά των Βρυξελλών τον ερχόμενο Νοέμβριο ετοιμάζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ελληνικών Εξαγωγών που υλοποιείται ήδη στις αγορές του Μονάχου, του Ντίσελντορφ, του Βερολίνου και της Νέας Υόρκης ενώ ζητάει την αναμόρφωση της δράσης του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Αλκ. Καλαμπόκης όπως είπε, και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοϊδη, τον εξαγωγικό κόσμο απασχολούν: «Η αλληλοεπικάλυψη των δράσεων εξωστρέφειας, η παντελής έλλειψη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων με συντονισμένο στρατηγικό σχέδιο δράσης, η έλλειψη κινήτρων και κοινοτικών προγραμμάτων με άυλες ενέργειες για την προώθηση και προβολή των προϊόντων της χώρας στις αγορές του εξωτερικού, η γραφειοκρατία που σχετίζεται με τη φορολογία των εξαγωγικών επιχειρήσεων, η έλλειψη αυτοκατανάλωσης των ελληνικών προϊόντων και η έλλειψη ελέγχου για τα χύμα προϊόντα είναι από τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους Κρήτες.

Ακόμα, η συνεχής εκπαίδευση των εξαγωγέων, τόσο για τη συσκευασία, το marketing αλλά και τη συμμετοχή σε εκθεσιακά γεγονότα, η μόνιμη παρουσία των ελληνικών προϊόντων σε πύλες εξόδου (αεροδρόμια & λιμάνια), η επιδότηση νέων επιχειρήσεων με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, η συνεργασία των συλλόγων του Απόδημου Ελληνισμού αλλά και η δικτύωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τα κατά τόπους γραφεία εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων των Ελληνικών Πρεσβειών στο εξωτερικό, είναι μερικές από τις προτεινόμενες λύσεις για την ανάπτυξη του κλάδου των εξαγωγών της χώρας μας, που αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο από την οικονομική κρίση με στόχο την ανάπτυξη».