Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι αστυνομική έκαναν έφοδο σε δύο κινηματογράφους της Αττικής όπου παίζεται η δημοφιλής ταινία «Joker», προκειμένου να απομακρυνθούν ανήλικοι που την παρακολουθούσαν.

Η ταινία έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη για ανηλίκους και, σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbeast.gr, μετά από καταγγελία υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού, το απόγευμα του Σαββάτου έφτασαν περίπου 20 αστυνομικοί στο Mall Αμαρουσίου.

Στη συνέχεια διέκοψαν την προβολή της ταινίας και προχώρησαν σε ταυτοποίηση στοιχείων καθώς είναι κατάλληλη για άνω των 18 ετών. Από την αίθουσα βγήκαν αρκετές παρέες ανήλικων παιδιών που ήταν ασυνόδευτες και κάλεσαν τους γονείς τους για να τους παραλάβουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συνελήφθη ο υπεύθυνος του κινηματογράφου και οδηγήθηκε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και την Κυριακή. Αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν στον κινηματογράφο Αελλώ και απομάκρυναν τα ανήλικα παιδιά.

Για τις υποθέσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφανθούν αν θα ασκηθούν διώξεις και με ποιες κατηγορίες. Όπως έγινε γνωστό πάντως, ο υπεύθυνος του κινηματογράφου στο Mall αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Επικαλέστηκαν νόμο του 1937!

Ο γενικός γραμματέας του σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, μιλώντας στον Ant1, είπε ότι «έγιναν ανώνυμες καταγγελίες ότι την ταινία παρακολουθούν ανήλικοι και η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει» και ανέφερε ότι οι υπάλληλοι που έκαναν την καταγγελία επικαλέστηκαν τον νόμο 445 του 1937.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους. «Έγιναν ανώνυμες καταγγελίες ότι την ταινία παρακολουθούν ανήλικοι και η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1.

Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει δώσει εντολή για τέτοιους ελέγχους και διέταξε έρευνα για να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί.

«Δεν δώσαμε καμία εντολή σε αστυνομικούς να παρέμβουν στις αίθουσες»

Αρχικά το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι οι καταγγελίες για εισβολή αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες που έπαιζαν την ταινία «Joker» προήλθαν από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα.

Μάλιστα έκανε ανάρτηση και στο Facebook, στην οποία ανέφερε:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες».

Καταδικάζει η Λίνα Μενδώνη όσα έγιναν

Το πρωί της Δευτέρας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε σωστή την αντίδραση του κόσμου για την είδηση περί παρέμβασης αστυνομικών σε δύο κινηματογράφους στην Αθήνα λόγω παρουσίας ανηλίκων σε προβολές της ταινίας «Τζόκερ», σημειώνοντας πως αυτό που έγινε ήταν «απολύτως ανοίκειο» και καταδικάζοντας απολύτως τα περιστατικά.

Όπως περιέγραψε η κ. Μενδώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, δεν γνώριζε από πού προέρχονταν οι δύο κυρίες, «ρώτησα όλη την ιεραρχία, κανείς δεν είχε ιδέα. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πήρα τα στοιχεία τους, είναι πράγματι υπάλληλοι του υπουργείου. Κινήθηκαν αυτοβούλως προφανώς χωρίς να έχουν ενημερώσει και χωρίς να έχουν καμία εντολή, κι εγώ αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟ δεν είχε δώσει καμία εντολή και αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν, υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες και γι’ αυτό θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την τιμωρία τους» ξεκαθάρισε η κ. Μενδώνη. Με όλη τη συμπεριφορά τους, όπως πρόσθεσε, υπερέβαλαν των αρμοδιοτήτων τους, λειτούργησαν αυθαιρέτως.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε να συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο» τόνισε η υπουργός.

Αναφορικά με τη θέση τους στο υπουργείο, εξήγησε πως ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, είναι μέλη Επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή, όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμικό πλαίσιο είναι πως έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή στον γνωμοδοτικό τους ρόλο.

«Από τη στιγμή που κινήθηκαν με την υπαλληλική ιδιότητα, έπρεπε να έχουν ενημερώσει» συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας: «Το υπουργείο Πολιτισμού κι εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα, δεν το ξέραμε, θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο».