Από τις 9 Ιανουαρίου του 2011 θα εφαρμοσθεί η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για κάθε κτίριο που θα πωλείται ή θα ενοικιάζεται, με κόστος που θα κυμαίνεται από 1 – 2 ευρώ ανά τετραγωνικό για τις κατοικίες και 1,5 έως 2,5 ευρώ για τις λοιπές χρήσεις, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ. 

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που έκαναν σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς και ο Ενεργειακός Σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ & UIPI κ. Σταμάτης Περδίος για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου RE+D Business Forum (Ξενοδ. Μεγ. Βρετάνια). Τα κύρια σημεία της ενημέρωσης ήταν τα εξής:

Σύμφωνα με το νόμο 3661/2008 με τον οποίο ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 2001/91/ΕΚΣ, επεκτάθηκε και στη χώρα μας η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2001/91/ΕΚ που προβλέπει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα νέα κτίρια και έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) κάθε κτιρίου που θα πωλείται ή ενοικιάζεται. Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται από ειδικό σώμα ενεργειακών επιθεωρητών με δαπάνες του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη και με δεκαετή ισχύ.