Πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια κατά τη διάρκεια της άσκησης ΤΑΑΣ/ΤΑΜΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-19».

Λίγο πριν τις 11:00 το πρωί και για ένα λεπτό σήμανε ο συναγερμός αεροπορικής επίθεσης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση:

Στις 11:00, θα σήμανε ο συναγερμός αεροπορικής επίθεσης, με χρονική διάρκεια εξήντα δευτερολέπτων (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης),

Στις 11:05, θα σήμανε λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια εξήντα δευτερολέπτων (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Όπως είχε προειδοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπήρχε λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας καθώς η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό.

Ποιοι συμμετέχουν

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2019», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις μείζονες διοικήσεις με τις υποτεταγμένες μονάδες, συμμετέχουν και φορείς του πολιτικού τομέα. Η άσκηση διεξάγεται σε ρεαλιστική βάση, επί 24ώρου βάσεως σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριοι σκοποί της ασκήσεως είναι:

Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης, από τις διεθνείς εξελίξεις, κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας.

Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των επιτελείων και των μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του διακλαδικού δόγματος διοικήσεως και ελέγχου, καθώς και στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.