Νέο πόλεμο για την απόθεση των σκουπιδιών των δήμων της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανοίξει η πρόθεση του δήμου Λαγκαδά να αποκλείσει τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, σε περίπτωση που το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει την καταβολή αντισταθμιστικών οφελών ύψους 3 εκατ. ευρώ, τα οποία λαμβάνει τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία του χώρου ταφής.

Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε αναμονή της οριστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο από τα τέλη του 2012 είχε απορρίψει την καταβολή των αντισταθμιστικών οφελών στον δήμο Λαγκαδά, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία που να δικαιολογεί αυτή τη δαπάνη.

Ως εκ τούτου ο δήμος δεν έλαβε τα κονδύλια που περίμενε και τα οποία είχε προϋπολογίσει, τόσο για διάφορα δημοτικά έργα όσο και για την αποπληρωμή χρεών που κληρονόμησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία».

Δήμος και κάτοικοι όμως διαμαρτύρονται και για την πλημμελή λειτουργία του χώρου ταφής, που έχει ως αποτέλεσμα, όπως λένε, την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, αλλά και τη μη κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας, που θα συνέβαλλε στην ασφαλή μεταφορά των σκουπιδιών.

«Τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι μέρος της συμφωνίας με τον δήμο που παραχώρησε την έκταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Δεν πρόκειται να το δεχθούμε, γιατί ήδη οι κάτοικοι της περιοχής ανέχονται πολλά, μεταξύ αυτών την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής», τόνισε ο δήμαρχος Ιωάννης Αναστασιάδης. Σε ό,τι αφορά πάντως την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αντισταθμιστικά, διεμήνυσε ότι από αυτήν θα εξαρτηθεί αν θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. «Δεν εκβιάζουμε κανέναν, απλώς ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε», σχολίασε ο δήμαρχος.

Ο ΧΥΤΑ δεν είναι χωματερή

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών και της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου -που συστάθηκε για την παρακολούθηση του ΧΥΤΑ- ότι στο χώρο ταφής αποτίθενται σκουπίδια και άλλων περιοχών, γειτονικών με τη Θεσσαλονίκη.

Τα μέλη της επιτροπής διαπίστωσαν από τις αυτοψίες που διενήργησαν στην περιοχή ότι στον ΧΥΤΑ μεταφέρονται για απόθεση σκουπίδια από δήμους της Πιερίας, της Χαλκιδικής και των Σερρών, ενώ πολύ συχνά τα διασταλλάζοντα υγρά καταλήγουν στο περιβάλλον επειδή δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός.

«Δυστυχώς με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα ο ΧΥΤΑ θυμίζει περισσότερο χωματερή, όπου θάβονται σκουπίδια και άλλων γειτονικών πόλεων, ενώ ρυπαίνεται το περιβάλλον από τα διασταλλάζοντα», κατήγγειλε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Το πρόβλημα που δημιουργείται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης αναγνωρίζει και η διοίκηση του νέου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία δεσμεύεται ότι τα έργα στον χώρο θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Συγκεκριμένα είναι σε εξέλιξη η δημιουργία δύο νέων κυψελών του ΧΥΤΑ Μαυροράχης που εκτείνεται σε 700 στρέμματα, αλλά σήμερα αξιοποιούνται τα μισά. Με την ενεργοποίηση των δύο άλλων κυψελών μεγαλώνει η επιφάνεια του ΧΥΤΑ και στο μέλλον θα αποτίθενται περισσότερα σκουπίδια από τους 1.500 τόνους που δέχεται σήμερα.