Η διακίνηση ανθρώπων είναι μία «μεγάλη επιχείρηση» στην Ελλάδα, εξαιτίας της αύξησης των προσφυγικών ροών, αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού CBS.

Στο ίδιο θέμα, το δίκτυο υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις πως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μετακινούνται μέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικότερα την περιοχή γύρω από την Ομόνοια που είναι διάσημη για την εγκληματική δραστηριότητα, λειτουργούν οι συμμορίες διακινητών» αναφέρει το άρθρο.

Το δημοσίευμα στη συνέχεια υποστηρίζει ότι δημοσιογράφος με κρυφή κάμερα τράβηξε βίντεο από συνάντηση που είχε με έναν δουλέμπορο ονόματι Alrayes. Ο συγκεκριμένος κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική και ηγείται σπείρας διακινητών, μεταφέροντας ανθρώπους από την Αθήνα στη Δυτική Ευρώπη για περίπου 8.000 το άτομο.

«Από την Αθήνα πηγαίνεις στην Ιταλία. Έχω ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν για οτιδήποτε. Είναι πολύ εύκολο» είπε.

«Οι συνήθεις πελάτες του είναι μετανάστες και πρόσφυγες. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν έρθει στην Ελλάδα από τη Μέση Ανατολή, με πολλούς από αυτούς να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα με μια βάρκα. Ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στη Δύση και ο Alrayes μαζί με άλλους διακινητές μπορούν να τους μεταφέρουν εκεί» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Τα αδέλφια του αρχι-τρομοκράτη της Αλ Κάιντα

Η δημοσιογράφος τόνισε ότι «υποκρίθηκε» όχι την πρόσφυγα, αλλά τη σύζυγο ενός τζιχαντιστή του ISIS, που ήθελε να εξασφαλίσει την ασφαλή μετάβασή της στη Γερμανία. «Κανένα πρόβλημα» είπε ο Alrayes. Όπως μάλιστα ανέφερε, έχει και στο παρελθόν βοηθήσει και άλλα μέλη του ISIS στο παρελθόν.

Ο δουλέμπορος μάλιστα «υπερηφανεύτηκε» ότι έχει διακινήσει τρία αδέλφια του διαβόητου τρομοκράτη της Αλ Κάιντα Αλ Ζαρκάουι, κάτι που το αμερικανικό δίκτυο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει.

Οι διακινητές χρησιμοποιούν κλεμμένα έγγραφα και ταυτότητες. Το CBS κατάφερε να εντοπίσει εγκληματίες με εκατοντάδες έγγραφα προς πώληση στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων διαβατήρια των ΗΠΑ. Προσπαθούν να ταιριάξουν τους πελάτες τους με φωτογραφίες ταυτότητας με τις οποίες μοιάζουν.

Στη συνέχεια οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν τα κλεμμένα έγγραφα για να μεταφέρουν αεροπορικώς ανθρώπους από την Αθήνα στην Ισπανία ή την Ιταλία, όπου, όπως υποστηρίζουν, τα μέτρα ασφαλείας είναι χαλαρά. Από εκεί μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στη Δυτική Ευρώπη χωρίς ελέγχους στα σύνορα.

Η ελληνική αστυνομία κυνηγάει τους διακινητές ανθρώπων και έχει πραγματοποιήσει συλλήψεις. Αλλά αρκετοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, έχουν περάσει μέσω της Ελλάδας. Υπάρχουν φόβοι ότι εγκληματίες όπως ο Alrayes έχουν ήδη βοηθήσει μέλη πυρήνων του ISIS να περάσουν στην Ευρώπη.