Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αύριο, ως είθισται, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απευθύνει μηνύματα προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Συμμερίζομαι την αγωνία σας να μην προσφέρετε γνώσεις ανέραστες και κομματιασμένες, οι οποίες θα γίνουν ένα φθαρμένο διαβατήριο σε μια βιομηχανοποιημένη ζωή, χωρίς την ομορφιά της διαφορετικότητας στα πρόσωπα των παιδιών μας», τονίζει, μεταξύ άλλων, προς τους εκπαιδευτικούς ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ παράλληλα επισημαίνει: «Συμπορεύομαι στον ανηφορικό δρόμο που απαιτεί η μύηση στη μόρφωση, στην αναζήτηση της παιδείας, στην ανακάλυψή της, στην κριτική και στην αμφισβήτησή της».

Αναλυτικότερα, το μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς έχει ως εξής:

«Αγαπητοί μου Εκπαιδευτικοί,

‘Αιτία της αγάπης είναι η γνώση. Η γνώση γεννά την αγάπη και γι’ αυτό είναι αδύνατο να αγαπήσει κανείς κάτι ωραίο εάν δεν γνωρίσει την ωραιότητά του’.

Πολλές φορές συλλογίζομαι πως αν η σχέση αγάπης, γνώσης και ομορφιάς ήταν κατανοητή, ο κόσμος μας θα ήταν εντελώς διαφορετικός. Συμπάσχω με την αγωνία σας να διαμορφώσετε ένα σχολείο που θα προσφέρει απτή τη σχέση αυτή.

Κατανοώ τις δυσκολίες που δημιουργούν γονείς και μαθητές, οι οποίοι συχνά δεν αντιδρούν στην πολιορκία του πειρασμού του ‘χρήσιμου’ του πολιτισμού μας. Το αποτέλεσμα τελικά είναι να μην επιζητούν από το σχολείο τη μόρφωση στα αγαθά της γνώσης και του ωραίου, αλλά μια νεφελώδη αποτελεσματικότητα.

Συμμερίζομαι την αγωνία σας να μην προσφέρετε γνώσεις ανέραστες και κομματιασμένες, οι οποίες θα γίνουν ένα φθαρμένο διαβατήριο σε μια βιομηχανοποιημένη ζωή, χωρίς την ομορφιά της διαφορετικότητας στα πρόσωπα των παιδιών μας. Συμπορεύομαι στον ανηφορικό δρόμο που απαιτεί η μύηση στη μόρφωση, στην αναζήτηση της παιδείας, στην ανακάλυψή της, στην κριτική και στην αμφισβήτησή της.

Είναι ο αγώνας της σποράς. Ο Χριστός έσπειρε τον σπόρο Του, στη γνωστή παραβολή, σε κάθε μορφή εδάφους, επειδή πίστευε στη δυνατότητα της αλλαγής. Μη δειλιάσετε μπροστά στον κόπο και την αγωνία. Την πρόσκαιρη αβεβαιότητα του αποτελέσματος.

Η αλλαγή δεν πειθαρχεί σε αριθμούς.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή, ευλογημένη και καρποφόρα χρονιά!».

Εξάλλου, στο μήνυμα που απευθύνει στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, για τη σχολική χρονιά 2019 – 2020, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημειώνει:

«Πολυαγαπημένα μου παιδιά!

Με μεγάλη χαρά απευθύνομαι σε όλους σας και σε καθέναν ξεχωριστά για να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου να έχετε μια πολύ ευλογημένη σχολική χρονιά, γεμάτη από επιτυχίες, πολύτιμες γνώσεις, νέες φιλίες και απόκτηση νέων δεξιοτήτων και ωφέλιμων εμπειριών.

Τα συναισθήματά σας μια τέτοια μέρα οπωσδήποτε είναι ανάμεικτα. Τελείωσε το καλοκαίρι με τους χαλαρούς ρυθμούς του και ξεκινά μια εκπαιδευτική περίοδος με προκλήσεις και κόπους. Μη διστάσετε να γίνετε ενεργά μέλη της διδακτικής διαδικασίας. Σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι. Γιατί κέρδος δεν είναι μόνον οι βαθμοί αλλά η ίδια η πορεία της μάθησης.

Σε αυτήν την πορεία συνοδοιπόρος και οδηγός σας στέκεται διαρκώς η Εκκλησία, η οποία στηρίζει τις ανάγκες σας και είναι ανοιχτή για εσάς και τους προβληματισμούς σας. Ως φιλεύσπλαχνη μητέρα σας περιμένει με μια ζεστή αγκαλιά και κατανόηση, χωρίς να κρίνει, χωρίς να μαλώνει και χωρίς να πιέζει, σε έναν ανοιχτό διάλογο όποτε εσείς το ζητήσετε. Να ξέρετε πως με στοργή, με αγάπη και υπομονή θα είμαστε δίπλα σας σύμφωνα με το πρότυπο του Χριστού μας!

Εύχομαι από καρδιάς αυτή τη σχολική χρονιά να εκπληρώσετε όλα τα όνειρά σας!.

Η ευλογία και η χαρά του Θεού και της Παναγίας να σας πλημμυρίσει!».

Προς τους μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών, ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει:

«Αγαπημένα μου παιδιά!

Σας καλωσορίζω στο αγαπημένο σας σχολειό.

Είτε ξεκινάτε είτε τελειώνετε το δημοτικό σχολείο θέλω να σας πω ένα μεγάλο μυστικό.

Το δημοτικό σχολείο διαφέρει από το γυμνάσιο, το λύκειο και το πανεπιστήμιο, γιατί είναι μία μεγάλη αγκαλιά που ξέρει να αγκαλιάζει και να αναδεικνύει μαθητές από όλον τον κόσμο, ξέρει να διδάσκει και την αγάπη και τα γράμματα.

Οι καλοί σας δάσκαλοι και δασκάλες που θα σας έχουν όλη την χρονιά μέσα στην καρδιά και στην τάξη τους είναι οι σημερινοί ήρωες της αγάπης και της γνώσης που θα σας βοηθήσουν να γίνετε όμορφοι άνθρωποι στην κοινωνία, στις αυριανές εργασίες σας και στην μελλοντική οικογένειά σας!

Ξέρετε, δάσκαλος είναι και ο Χριστός που σήμερα στον Αγιασμό ήταν εδώ μαζί μας. Είχε και μαθητές που τον υπεραγαπούσαν και θυσιάστηκαν γι’ Αυτόν, όπως κι Αυτός για όλους μας πάνω στον Σταυρό.

Σας καλώ, λοιπόν, να απολαύσετε αυτήν την όμορφη σχέση δασκάλου – μαθητή. Διαβάστε, γράψετε, κάντε εργασίες, παίξετε αλλά κυρίως επικοινωνήστε, ανοίξτε την καρδιά σας. Μη φοβηθείτε. Είναι μοναδικά αυτά τα χρόνια σε όλη σας τη ζωή.

Εγώ, ο Αρχιεπίσκοπός σας, θα προσεύχομαι όλη την χρονιά για όλους σας να έχετε υγεία και δύναμη να χαρείτε και να μοιραστείτε το μεγάλο αυτό μυστικό .

Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ».