Με ένα ερωτηματολόγιο που θα σταλεί ηλεκτρονικά σε 206.000 υπαλλήλους υπουργείων, ένστολους και εκπαιδευτικούς ενεργοποιείται ουσιαστικά το σχέδιο κινητικότητας και διαθεσιμότητας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», στο ερωτηματολόγιο οι υπάλληλοι θα κληθούν να συμπληρώσουν μεταξύ άλλων τα γενικά στοιχεία της θέσης τους, τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ο βαθμός, η εργασιακή σχέση και το μισθολογικό καθεστώς, τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας και τα προσόντα που απαιτούνται.

Ακόμα, θα κληθούν να απαντήσουν αν έχουν επικοινωνία και συνεργασία με άλλες μονάδες, για τις εργασίες που εκτελούνται και τη συχνότητά τους, αλλά και για το αν υπάρχουν συνέπειες αν διεκπεραιωθεί ή όχι μία εργασία.

Για την ακρίβεια όσων δηλωθούν από τους υπαλλήλους, στο τέλος του ερωτηματολογίου υπάρχουν ειδικά πεδία που συμπληρώνονται από τους προϊσταμένους τους, οι οποίοι καλούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα όσα δηλώνει ο υπάλληλος.

Από τις απαντήσεις που θα δοθούν θα αντληθούν στοιχεία βάσει των οποίων θα γίνει ακριβής περιγραφή των θέσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία κάθε οργανικής μονάδας, καθώς οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούν κυρίως στα στοιχεία της θέσης και όχι στα στοιχεία του εκάστοτε υπαλλήλου.

Η αξιολόγηση του προσωπικού είναι το επόμενο στάδιο, κατά το οποίο θα εξεταστούν προσεκτικά τα προσόντα κάθε υπαλλήλου και θα κριθεί το αν αυτά ανταποκρίνονται στο πλαίσιο της θέσης εργασίας που καταλαμβάνει.

Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψουν και οι 25.000 υπάλληλοι που πρέπει να μπουν σε κινητικότητα και διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013, όπως προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.