Η Φιλαρέτη Κομνηνού γεννήθηκε στη Δράμα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου.

Η Φιλαρέτη Κομνηνού έχει διδάξει υποκριτική σε αρκετές δραματικές σχολές ανάμεσα σε αυτές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε ακόμη με σημαντικούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες.

Πρωταγωνίστησε σε αρκετά έργα μεταξύ των οποίων η Ηλέκτρα του Σοφοκλή και η Ερωφίλη του Χορτάτζη. Ερμήνευσε το ρόλο της Ανδρομάχης στις Τρωάδες του Ευριπίδη και πολλούς ακόμη ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου (σε έργα Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Τένεσυ Ουίλλιαμς, Στρίντμπεργκ κά.).

Στο Εθνικό Θέατρο ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν, τη Λυσσασμένη Γάτα του Τένεσυ Ουίλλιαμς , τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη και την Νινα στο Τρίτο Στεφάνι του Ταχτσή.

Στο ελεύθερο θέατρο ερμήνευσε την Έλενα στο Θείο Βάνια του Τσέχωφ (με το θίασο των Δημ. Παπαμιχαήλ – Αλ. Αλεξανδράκη) και τη Λάουρα στον Πατέρα του Στρίντμπεργκ (με το θίασο του Γ. Κιμούλη). Για την ερμηνεία αυτού του ρόλου πήρε και το θεατρικό βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη».

Αυτή την περίοδο η Φιλαρέτη Κομνηνού ετοιμάζεται να παίξει στην παράσταση που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Ποιος την ζωή μου». Αυτή η παράσταση, αφιέρωμα στον Έλληνα συνθέτη, θα ανεβεί στο θέατρο Badminton στις 10 Μαΐου. Στην συνέχεια οι πρωταγωνιστές θα ταξιδέψουν στις πόλεις όπου έχει μείνει ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και στην Μακρόνησο όπου ήταν εξόριστος. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη. Ενώ τραγούδια ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας και η Γιώτα Νέγκα.
Η Φιλαρέτη Κομνηνού υποστηρίζει ότι αξίζει οι νέοι, σε περίπτωση που έχουν ταλέντο, να δοκιμάζουν την τύχη τους στην υποκριτική. Άλλωστε, και ο γιος της έχει γίνει ηθοποιός.

Δεν αγχώνεται εάν κάποιος την αποκαλέσει ή όχι σπουδαία ηθοποιό αλλά πως θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της καθημερινότητας. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι στη δουλειά τους υπάρχει ημερομηνία λήξης. Πάντως, αυτό που εύχεται, είναι να έχουν όλοι ένα καλό Πάσχα και να ξεχαστούν για λίγο από τα προβλήματά τους.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».