Ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί μειώσεως των εξεταστικών κέντρων των Πανελλαδικών εξετάσεων και αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, για τους οποίους διαβεβαιώνει ότι δεν έχει τεθεί θέμα απολύσεων.

Με συνέντευξή του στην διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι το υπουργείο λαμβάνει όλα τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλήνιων εξετάσεων. Από τις 16 και έως τις 26 Απριλίου «τρέχει» η προθεσμία κατά την οποία οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποκτήσουν τον κωδικό ασφαλείας (password), ενώ είναι έτοιμα τα τετράδια και το υλικό που θα χρησιμοποιηθούν.

Τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 15 Μαϊου και οι εξετάσεις αρχίζουν στις 17 Μαΐου.

Όσον αφορά τα περί μείωσης των εξεταστικών κέντρων, ο υφυπουργός απαντά ότι αυτά είναι ανάλογα με το μαθητικό δυναμικό και δεν υπάρχει διαφορά με εκείνα των προηγουμένων ετών.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις ότι φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι δυσκολότερες, λόγω αυξημένου ανταγωνισμού εξαιτίας του σχεδίου «Αθηνά» και της μείωσης των εισακτέων, ο κ. Παπαθεοδώρου τονίζει ότι με την ολοκλήρωση του σχεδίου θα διαμορφωθεί το νέο μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπογραμμίζει δε το γεγονός ότι οι υποψήφιοι διαγωνίζονται φέτος και κάνουν τις επιλογές σπουδών σε ξεκάθαρο τοπίο, αφού οι σπουδές ισχυροποιούνται και οι επιλογές των παιδιών συνδέονται πλέον με τμήματα, τα οποία έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταρτίσει το υπουργείο Παιδείας, και θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στα Γενικά και Τεχνολογικά Λύκεια, επισημαίνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους όσου φορείς δεν το έχουν κάνει ήδη.

Το νομοσχέδιο που θα καταρτισθεί θα περιλαμβάνει και τις προτάσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, σημειώνει, τονίζοντας ότι στόχος είναι να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Εξάλλου, λέει ότι υπάρχει ζήτημα επίορκων, αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί και δεν απεικονίζει την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των εκπαιδευτικών. Επισημαίνει, πάντως, ότι όπου υπάρχουν σοβαρά πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα εκεί η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: αυτοδίκαιη αργία.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει, δεν έχει τεθεί θέμα για απολύσεις εκπαιδευτικών και σε όσες περιπτώσεις προσπαθούν κάποιοι να συνδέσουν τις απολύσεις με την αξιολόγηση, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Παράλληλα, αναφέρεται και σε όσα λέγονται περί αυξήσεως του ωραρίου των εκπαιδευτικών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το τελευταίο διάστημα ορισμένοι λένε ότι το μνημόνιο επιτάσσει αύξηση του ωραρίου. Το διαψεύδω, διότι αν δούμε τα πράγματα, όπως εξελίσσονται, από μόνη της η αύξηση ωραρίου δεν δίνει λύσεις. Θα πρέπει να δούμε μια αξιόπιστη καταγραφή αναγκών στα σχολεία. Πρέπει να αντιστοιχηθεί ο αριθμός των μαθητών κάθε σχολείου με το εκπαιδευτικό προσωπικό, για να γνωρίζουμε πόσους μαθητές, πόσους εκπαιδευτικούς κ.λπ. έχουμε. Πρέπει να σας πω ότι ορισμένα στοιχεία, που παίρνουμε, έχουν κάποιες αποκλίσεις. Ελέγχονται, δηλαδή, τα στοιχεία που παίρνουμε απ΄τα σχολεία. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι ποτέ δεν έκλεισε ένα σχολείο, ακόμη και αν βρίσκεται σε δυσπρόσιτη ή απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας».

Ο υφυπουργός τονίζει ιδιαίτερα ότι το υπουργείο θα διερευνήσει πού υπάρχουν πλεονάσματα εκπαιδευτικών και πού ελλείψεις για να καταλήξει στην ορθολογικότερη κατανομή, που θα δώσει και τη λύση.

Τέλος, απαντά και σε επικρίσεις που έχει δεχθεί γιατί άργησε να αρχίσει ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας.

Λέει ότι είναι ένα πρόγραμμα κόστους 45 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και για να υλοποιηθεί απαιτούνται πολυήμερες διαδικασίες, που είναι δεδομένες και δεν συντομεύονται, ούτε παρακάμπτονται.

Οι καθηγητές προσλαμβάνονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και η έως τώρα εξέταση της κατάστασης δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση εκ μέρους των μαθητών, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία περισσοτέρων τμημάτων και φυσικά περισσοτέρων προσλήψεων εκπαιδευτικών.

Η αρχή έγινε, καταλήγει ο κ. Παπαθεοδώρου και προσθέτει: από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα θα αρχίσει κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις.