Για πρώτη φορά καθιερώνεται από σήμερα ο θεσμός του εισαγγελέα διαφθοράς και οι υποψήφιοι που θα αναλάβουν τη θέση θα έχουν αρμοδιότητες που θα ταυτίζονται σε κάποιες περιπτώσεις με αυτές των οικονομικών εισαγγελέων.

Προβληματισμό προκαλεί ωστόσο η πιθανή σύγκρουση των εισαγγελέων διαφθοράς με τους οικονομικούς εισαγγελείς, αφού σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η λίστα Λαγκάρντ, οι υποθέσεις θα εφάπτονται.

Φαβορί για τη νέα θέση είναι η άλλοτε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κυρία Ελένη Ράικου η οποία δημιούργησε το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Το άλλο πρόσωπο που ακούγεται για τη θέση είναι ο αντεισαγγελέας κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, αλλά πιθανολογείται ότι θα προαχθεί, καθώς και ο κ. Παν. Aθανασίου, γνωστός από την έρευνα για την υπόθεση της Siemens.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στη λίστα των φαβορί μπορεί να μπει και ένα αουτσάιντερ, όπως ο κ. Γαληνός Μπρης, ο οποίος επίσης ασχολείται αυτή την περίοδο με τη διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens.

Εισαγγελέας Διαφθοράς θα επιλεγεί και για τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον νόμο πάντως, όλων των εισαγγελέων, είτε διαφθοράς είτε των οικονομικών, θα προΐσταται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νίκος Παντελής.