Τσιγάρο τέλος σε δημόσιους χώρους: Τα τσουχτερά πρόστιμα, τι προβλέπει ο νόμος

«Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης


ΕΛΛΑΔΑ
13:40
23/07/2019
Τσιγάρο τέλος σε δημόσιους χώρους: Τα τσουχτερά πρόστιμα, τι προβλέπει ο νόμος
30
loading

Προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί για την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τώρα, η νέα κυβέρνηση προχωρά στην άμεση εφαρμογή του, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. «Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Σε ποιους δημόσιους χώρους απαγορεύεται όμως το κάπνισμα και ποια είναι τα πρόστιμα που προβλέπονται; Για τη εφαρμογή του νόμου ορίζεται η ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

 • νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,
 • εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
 • χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,
 • καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,
 • κέντρα διασκέδασης, κλπ.

Τα πρόστιμα

Σε εγκύκλιο που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2018 προβλέπεται ότι για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Παράλληλα, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, σημειώνεται στην εγκύκλιο.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από 500) έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Επίσης, σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια έως δέκα χιλιάδες ευρώ. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  Έχω ένα συνοικιακό καφενεδάκι, με 10 τραπεζάκια. Έχω 1 ευρώ το καφεδάκι και 15-20 καθημερινούς, ίδιους εδώ και χρόνια, πελάτες, με εξαίρεση έναν έως δυο το πολύ περαστικούς τον μήνα. Με αυτούς τους ίδιους πελάτες εδώ και χρόνια, συντηρώ την οικογένεια μου και την αναλογία μου στο κράτος. Πληρώνω την εφορία μου, τον ΦΠΑ, το ποσοστό του δήμου και δεν χρωστάω πουθενά. Είμαστε όλοι καπνιστές και θέλουμε να πίνουμε το καφεδάκι μας με το τσιγάρο στο χέρι. Είναι παράνομο το τσιγάρο? Απαγορεύεται η πώληση του? Απ΄ ότι ξέρω όχι. Ποια δημοκρατία λοιπόν, μας βγάζει έξω, για να κάνουμε αυτό που μας αρέσει? Ποια δημοκρατία δεν μου επιτρέπει να βάλω απ έξω μια τεράστια φωτεινή ταμπέλα που να λέει, εδώ καπνίζουμε? Το κάπνισμα, είναι κακό. Βεβαίως και είναι κακό. Το μέτρο κατά του καπνίσματος, είναι καλό. Βεβαίως και είναι καλό. Βεβαίως και είναι αναγκαίο. Όχι όμως οριζόντια. Πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις. Πρέπει σε έναν χώρο, που εκ των πραγμάτων δεν χωράμε πάνω από 15 άτομα, να υπάρχει επιλογή. Όταν ένα μέτρο στην κοινωνία καταστρέφει κάποιους, ( και σαν και μένα είναι πολλοί) τότε κάτι δεν γίνεται καλά. Εμένα αυτό το μέτρο, με αφήνει άνεργο. Και τότε αν αυτό λέγεται δημοκρατία, τότε δεν την θέλω την δημοκρατία.
  Ευχαριστώ πολύ
  ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 2. avatar Δεν καπνίζω

  Και χαίρομαι που θα εφαρμοστεί το μετρό αλλά ρε παιδιά πέστε μου είναι δυνατόν καλοκαίρι και να σου λέει μαγαζάτορας αν σας ενοχλεί το κάπνισμα πρέπει να μπείτε μέσα στο μαγαζί ..... ΉΜΑΡΤΟΝ

 3. avatar dert68

  Ωραίες οι εξαγγελίες, ωραίες οι εγκύκλιοι αλλά αν δεν γίνουν έλεγχοι ,κανονικοί και αυστηροί, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει.

 4. avatar Kononos

  Ο Έλληνας είναι βαρείς και καλοπερασάκηδες αυτά εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες στην Ευρώπη σακούλες πλαστικές μπουκάλια πλαστικά σκουπίδια παντού είμαστε δυστυχώς πολλή πίσω

 5. avatar Να μη βρει ο παππάς να θάψει

  Και να φανταστείτε ο Γιωργάκης είχε βραβευτεί πριν 10 χρόνια με το ύψιστο βραβείο Παπ τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (ΠΟΥ) για τους νόμους έναντι στο κάπνισμα..... Όχι βέβαια για την εφαρμογή τους! Προσωπικά όμως, ως πρώην καπνιστή, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και χώροι αποκλειστικά και μόνο για καπνιστές. Δηλαδή μπαρ, ταβέρνες κλπ που και οι εργαζόμενοι αλλά και οι πελατες, να είναι ολοι καπνιστές. Γιατι οχι? Στο κάτω κάτω δεν είναι παράνομο το κάπνισμα..... παράνομο είναι να επιβαρύνεις τους άλλους με την καταστρεπτικη συνήθεια σου.

 6. avatar Απευθύνονται σε ηλίθιους

  Επιτρέπουν στο Λάτση να χτίσει ουρανοξύστες! στο Ελληνικό! Κατάργησαν το ΣΔΟΕ για να οργιάζει η φοροδιαφυγή... και απαγορεύουν το κάπνισμα! Καθρεφτάκια και χάντρες για τους ιθαγενείς!

 7. avatar Ρε. Στην Ελλαδα ζουμε

  και να μπαίνουν προστιμα θα τα σβηνουν οπως τις κλησεις της τροχαίας οι έχοντες γνωστους και φιλους δεξιούς πολιτικους
  Και θα το ντουμανιαζουν και δεν θα πληρώνουν
  Λιγοι ειναι αυτοι που θα πληρωνουν τα προστιμα
  δλδ τα κορόιδα

 8. avatar ΜΠΡΑΒΟ!

  Το αυτονόητο είναι.Εκεί που οι άλλοι απέτυχαν ή δεν ήθελαν.Σε εφορία έχω δει και σε ΚΤΕΛ.Το ίδιο και για τα ηλεκτρονικά. Θέλει όμως μηδενική ανεκτικότητα και από τους πολίτες.Δε μπορεί να διαμαρτύρεσαι στα media αλλά να μη λες τίποτα στο μαγαζί που πας.Καλά τα πρόστιμα.

 9. avatar manos111

  καλα πηγαινε στο Ποσειδώνιο στο ρομεο στο φραντζελικο και γενικά στα μπουζούκια και πες κόβεται το καπνισμα????????????????????????????

 10. avatar Μη καπνιστης

  Υπερβολικά τα πρόστιμα. Και 50€ να ήταν, αρκετό θα ήταν. Δεν θα το ξανακανε κανείς, υπεύθυνος ή μη.

 11. avatar Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

  Για τα 250.000.000 € που χρωστάει το κόμμα του, κάνει την πάπια! Για το ότι μας πτώχευσαν και μας έβαλαν στο μνημόνιο, ούτε νύξη!

 12. avatar Dum spiro spero???

  Ως συνειδητοποιημένος πολίτης δεν περιμένω να μου πουν τι είναι σωστό, τι λάθος, τι δίκαιο, τι άδικο...! Νόμοι υπάρχουν! Υπευθυνότητα και ευσυνειδησία χρειάζονται! Και από πολίτες και από πολιτικούς!

 13. avatar Ανο

  Αν ισχύσει ο αντικαπνικος θα ψηφίζω ΝΔ για ΠΑΝΤΑ!!!
  Μόνη ένσταση το 500€ πρέπει να το πληρώνει ο παραβάτης και όχι ο καταστηματάρχης.
  Το κράτος είναι ανίκανο να ελέγξει και να επιβάλλει τους νόμους του και έτσι ορίζει μονομερώς \"υπεύθυνους\" να κάνουν τη δουλειά άλλων.

 14. avatar Αλέξανδρος

  και όμως, υπάρχουν ακόμα δημόσιες υπηρεσίες (βλέπε Πολεοδομία Μαρκοπουλου) όπου οι υπάλληλοι καπνίζουν κανονικά στα γραφεία τους εξυπηρετώντας κόσμο.

 15. avatar Δικαστής Ντρεντ

  Καλά μια από τα ίδια θα δούμε πάλι. Τόσα χρόνια τα ίδια ακούμε αλλά ντουμανι στα καφέ, μπαρ και παρόμοια μαγαζιά. Ευτυχώς που τουλάχιστον εφαρμόζεται στα φαγάδικα. Και ειμαι κ καπνιστής.

  1. avatar ntinos

   για τα φαγάδικα μην είσαι και τόσο σίγουρος. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετά που το επιτρέπουν.

 16. avatar Ρε

  Κοτες λυρατες την φοροδιαφυγή μπορείτε να την παταξετε?
  Αυτο ειναι το μεγαλυτερο προβλημα και οχι το κάπνισμα
  Αυτο με ενοχλεί εμενα να πληρωνω εγω φορους και ο αλλος οχι
  Τα αλλα ολα περι καπνισματος και περί ασύλου και αλλα τέτοια ειναι σανος για τα μηρυκαστικα!

  1. avatar GiannisAGiannis

   Άντε πάλι με αυτή τη λογική. Δηλαδή επειδή θέλουν να εφαρμόσουν σωστότατο νόμο ο οποίος από τότε που ψηφίστηκε δεν εφαρμόζεται, σημαίνει δεν κάνουν τίποτα άλλο; Να αφήσουν τον κόσμο να ρουφά καρκίνο αλλιώς να μη βγαίνει από σπίτι του; Αυτά από καπνιστή.

 17. avatar γιάννης λύρας

  Αν τελικά εφαρμοστεί ο νόμος, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κάνει μεγάλο έργο επί των ημερών του, που αυτό θα σημαίνει πως θα έχει καταφέρει πράγματα και σε άλλους τομείς. Θα περιμένουμε να δούμε και ευχόμαστε όλα τα εξαγγελθέντα να πραγματοποιηθούν.

 18. avatar Να σας δω στη βουλή !

  Για να εφαρμοστεί επιτέλους αυτός ο αυτονοήτος νόμος πρέπει να συμβαλλουμε όλοι μας.Προτείνω ιδιωτική εταιρεία ελέγχου εφαρμογής του νόμου με κλήση σε τριψήφιο αριθμό,άμεση επέμβαση, και πληρωμή εργαζομένων με ποσοστά επί των προστίμων.Ακριβώς το ίδιο σε παρατημένους σκύλους,αδέσποτα,ηχορύπανση από κάφρους,παρκαρισμένα,ψευτοπάρκνγκ,κορύνες σε πεζοδρόμια,κάδους κλπ κλπ κλπ.Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, η αστυνομία δεν μπορεί να ασχολείται με τα πάντα...

  1. avatar Να μη βρει ο παππάς να θάψει

   Σωστό σε βρίσκω αδελφέ. Δεν μπορώ να καταλάβω, πως για παραδειγμα ένα βίντεο που τράβηξε καποιος από το κινητό του , αρκει για να στειλει κάποιον στην φυλακή (τροχαίο, δολοφονία, ληστεία κλπ) αλλά δεν είναι αρκετό για να ρίξει πρόστιμο στο κάθε τομάρι που παρκάρει όπου θέλει ή περνάει με κόκκινο , ο σκύλος του αφοδευει στις σκάλες πολυκατοικίας, πεταει γοπες στην παραλια κλπ κλπ

 19. avatar Να σας δω στη βουλή !

  Να δω τον Πολλάκη στο δρόμο να καπνίζει και θα σας παραδεχτώ !

 20. avatar Ο Ελληνάρας …

  πρέπει να φάει πρόστιμο για να κατανοήσει το αυτονόητο;
  Ειδικά αν είναι γύρω του παιδιά ή έγκυες, δεν καταλαβαίνει από μόνος του; το ΖΩΟΝ;;;!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει