Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε με το Θέατρο Τέχνης. Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά.

Από το 1969 έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές.
Η Νόνικα Γαληνέα στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο. Έκανε ακόμη πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πραγματοποίησε παραστάσεις στη Μεγάλη και τη Μικρή Επίδαυρο, καθώς και στο Covent Garden, στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου της, ζει στο Λονδίνο.

Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία της «Η ζωή μου». Το 2006 βραβεύτηκε με το έπαθλο Κύβελη, για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο. Φέτος, συμπλήρωσε πενήντα χρόνια στο θέατρο. «Πενήντα χρόνια πέρασαν από τότε που βγήκα στο θέατρο», υποστηρίζει.
Η Νόνικα Γαληνέα το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει τη δική της ιστοσελίδα (nonikagalinea.gr), στην οποία φιλοξενεί ένα μεγάλο μέρος του αρχείου της.

Στην ιστοσελίδα της περιλαμβάνονται πληροφορίες για τις θεατρικές παραστάσεις της. Βρίσκεται ακόμη σπάνιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο από συνεντεύξεις της, εκδηλώσεις και στιγμιότυπα παραστάσεων, μεταφράσεις έργων και εκτενή αποσπάσματα από το βιβλίο της «Επέστρεφε».

Η Νόνικα Γαληνέα δημιούργησε την ιστοσελίδα γιατί έχει νόημα να διαθέτει, μέσω του διαδικτύου, το προσωπικό της αρχείο, παρά να το κρατάει στα συρτάρια της. «Γνωρίζω καλά πως στο θέατρο, όταν κλείνει η αυλαία, όλα έχουν τελειώσει. Θα ήθελα, όμως, παρ΄ όλα αυτά, να μοιραστώ με όσους θα το ήθελαν, στιγμές αυτής της πορείας μου, που είναι κατάθεση δουλειάς και αγάπης». Υποστηρίζει πάντως ότι το θέατρο είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Πρόκειται για μία δουλειά μάλιστα που έχει υπεραγαπήσει και προτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με αυτό, αρκεί πάντοτε να έχουν εναλλακτική. Το πιο σημαντικό όμως, όπως λέει, είναι να διαθέτουν το ταλέντο για να προχωρήσουν.

Η ηθοποιός τον περισσότερο καιρό ζει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Όποτε βρίσκεται στην Ελλάδα, είναι με την οικογένειά της, ενώ πηγαίνει και στο θέατρο για να παρακολουθήσει διάφορες παραστάσεις.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;»