Βαριές «καμπάνες» για ανασφάλιστα οχήματα

Λήγει τη Δευτέρα η διορία - Ποιες είναι οι ποινές


ΕΛΛΑΔΑ
9:38
12/04/2013
Βαριές «καμπάνες» για ανασφάλιστα οχήματα
19
loading

«Μπλόκο» στα ανασφάλιστα οχήματα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, με εκτεταμένες διασταυρώσεις και αποστολή ειδοποιητηρίων επιστολών στους ιδιοκτήτες τους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αλλά και τη θεσμοθέτηση αυστηρών προστίμων και ποινών.

Οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων έχουν διορία μέχρι τη Δευτέρα, 15 Απριλίου, για να τα ασφαλίσουν, αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα-φωτιά.

Αν οι κάτοχοι των οχημάτων δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για ΙΧ, 1.000 ευρώ για φορτηγά και 250 για μοτοσικλέτες.

Σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο που δεν είναι ασφαλισμένο εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει φραγμός στη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων που, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο (συμπεριλαμβάνονται και τα δημόσιας χρήσης).


Πιο αναλυτικά, προβλέπονται τα ακόλουθα:

• Η ΓΓΠΣ αναλαμβάνει τη διασταύρωση και επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τις βάσεις δεδομένων του Κέντρου Πληροφοριών που διατηρεί το Επικουρικό Κεφάλαιο (τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων που είναι ασφαλισμένα και των αυτοκίνητων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης) και του υπουργείου Μεταφορών με τις άδειες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί.

• Με την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων η ΓΓΠΣ αποστέλλει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων. Με την επιστολή θα ενημερώνονται πως είναι υποχρεωμένοι το αργότερο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή της να ασφαλίσουν το όχημα που έχουν στην κατοχή τους.

• Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία της επιστολής και παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 250 ευρώ.

• Σε περίπτωση που εντός της προθεσμίας το όχημα δεν ασφαλιστεί, η ΓΓΠΣ αποστέλλει τα στοιχεία του στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του.

• Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και δύο φορές τον χρόνο.


Εάν εντοπιστεί ανασφάλιστο ΙΧ ή μοτό, το σχέδιο νόμου προβλέπει και νέες αυστηρές ποινές:

• Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για δέκα ημέρες.

• Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια. Αν ο ιδιοκτήτης είναι υπότροπος, για τρία χρόνια.

• Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας απαιτείται η προσκόμιση του σήματος ασφάλισης.

• Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Tomari

  Όλα ειναι ενα θέμα οχι μόνο νοοτροπίας αλλά και οργάνωσης.

 2. avatar Tomari

  Δεν ειναι δικαιολογία αυτή ειμαι άνεργος και δεν εχω να πληρώσω αλλά κυκλοφορώ. Αυτό δείχνει ανευθυνότητα.
  Και εγώ έχω μείνει άνεργος και ξεδήλωσα το αμάξι μου και όταν ξανα βρήκα δουλειά το δήλωσα πάλι.
  Το σύστημα να δηλώνεις αυτοκίνητο στη Ελλάδα δεν ειναι δίκαιο.
  Στην Γερμανία δουλεύει ως εξής:
  Για να δηλώσεις πρέπει να πάρεις εναν αριθμό απο την ασφ. εταιρία σου. Με αυτό τον αριθμό πηγαίνεις στο υπ. συγκοινωνιών του νομού που υπάγεσαι και δηλώνεις το αυτ/το αλλά πρέπει να έχεις και λογαριασμό τραπέζης. Χωρίς λογαριασμό τραπέζης δεν γίνετε. Η δήλωση ισχύει απο την ημέρα που δηλώνεις το αυτ/το για 1 χρόνο και κάθε χρόνο αυτή την ημ/νία τραβούν τα λεφτά απο τον λογαριασμό σου. Ξεδηλώσεις πρίν κλείσει ο χρόνος γίνετε ενας υπολογισμός και σου γίνετε επιστροφή χρημάτων. Υπάρχει και το πακέτο να δηλώσεις για 6 μήνες για π.χ. μηχανές ή και για αυτ/τα.
  Τώρα θα ρωτήσει κάποιος τι γίνετε αν κάποιος δεν εχει χρήματα να πληρώσει. Πηγαίνει σήμα στην αστυνομία και σε δικ. κλητήρα και βγαίνουν οι πινακίδες δηλ. δεν βγάζουν τις πινακίδες αλλά βγάζουν ενα σηματάκι που κολλούν στις πινακίδες. Η αστυνομία επειδή κάνει συνεχή ελέγχους στα αυτ/τα δεν τολμάει να κυκλοφορίσει κανείς με ανασφάλσιτο αυτ/το.
  Ακόμα και να βρεί η αστυνομία στο πεζοδρόμιο ή στον δρόμο αυτ/το χωρίς πινακίδες ή ανασφάλιστο τότε κολλάει ενα κόκκινο αυτοκόλλητο που δεν ξεκολλάει και ο ιδιοκτήτης έχει ενα μήνα καιρό να το πάρει. Αν δεν το πάρει τότε το παίρνουν με γερανό και με την βοήθεια του αριθμού πλαισίου βρίσκουν τον τελευταίο κάτοχο. Αν αυτός τώρα έχει συμβόλαιο πώλησεις βρισκουν αυτόν που το έχει αγοράσει αλλά δεν έχει δηλώσει το αυτ/το. Δεν έχει συμβόλαιο, τότε πληρώνει αυτός ολα τα έξοδα και πρόστιμα.

  1. avatar Trtkns

   Φίλε δεν γουστάρουμε ολοι πρότυπα Γερμανών !!

   1. avatar Tomari

    Οταν κάποιος ανεύθυνος/ανασφάλιστος χτυπήσει το παιδί σου την γυναίκα σου, τότε να σε δώ.
    Αλλά Για πρότυπα Γερμανών, Σουηδών και άλλων για μισθούς και κοινωνική ασφάλιση γουστάρεις να μιλάς εεεε:

 3. avatar kiekeboe

  να θεσπιστεί πρώτα νόμος που να υποχρεώνει την ασφαλιστική να μας καλύπτει ολική την ζημιά σε περίπτωση ατυχήματος !!!!!!!!!! χίλια ευρώ είναι η ζημιά στον φαναρτζή μου ΧΊΛΙΑ να πληρώνει και όχι σουρταφέρτα είχε παλιές ζημιές το αυτό τρίτη λέει το αμάξι σου είναι παλιό και να μας κοροιδεύουν .......RE ΟΥΣΤ από κει που τους ανεχόμαστε .....δεν είναι κράτος ετούτο ΡΕ!!!!!!!!!!

 4. avatar kiekeboe

  πληρώνω μια ζωή ασφάλεια ......πχ Ιωνία για να έχω κάλυψη ζωής , φτιάχνω και μια ασφάλιση αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος που και αυτές οι ασφαλιστικές τα μισά από τη ζημιά δίνουν φταις δε φταις. αλλιώς εσύ το κράτος λες μου βάζεις πρόστιμο ....παράλληλα κανο μαζί τους μια ασφάλιση ζωής .....ξαφανίζονται στις σευχέλλες μου τρώνε τα λεφτά που έβαλα για το παιδί μου τέσσερα χρόνια τώρα και συ τώρα κράτος τι θες ?

 5. avatar Πέτρος Φιλίππου

  Σ\'έπιασε η τροχαία να οδηγείς ανασφάλιστο όχημα, οκ τότε πρόστιμο. Τα περί ταχυδρομικής αποστολής προστίμων πιστεύω ότι είναι μπούρδες και αν το προσπαθήσουν θα ακυρωθεί στα δικαστήρια..

  1. avatar moraitis patrinos

   σε εχει τρακαρει ανασφαλιστο να δεις τι θα τραβηξεις για να βρεις το δικιο σου; μετα ελα να τα πουμε.....

 6. avatar Ethan

  ..Και αν κάποιος έχει αμάξι κ μηχανή.Και το αμάξι το βγάζει μόνο καλοκαιράκι..γιατί έτσι ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ,γιατί εγώ το πλήρωσα αδελφέ και έτσι το χρησιμοποιώ.¨Η μήπως σας το πλήρωσε κ αυτό το δημόσιο??και πληρωνω κ τελη.ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΡΚΑΡΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.εχω παρκιν.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΩΝΕΙ Κ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΕ ΒΓΑΛΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ???
  Και για όσους...νομίζουν,να διαφωτίσω:ΨΑΞΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ απο ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ.Και θα καταλάβετε τι πληρώνουμε τώρα...που τους έπιασε το \"φιλότιμο\"να μας ασφαλίσουν-μη τυχών κ κινδυνεύσουμε....Με συλλογικό νου κανένας δε θα μας κοροϊδεύει πλέον 😉

  1. avatar vasanizomai

   μάλλον δεν σου έχει τύχει να σε τρακάρει ανασφάλιστος και τα λές αυτά, άν σου τύχει μία φορά μετά θα αλλάξεις γνώμη.....

  2. avatar Άγνωστος

   Η λύση στο πρόβλημά σου λέγεται, κατάθεση πινακίδων, στο τμήμα αυτοκινήτων της εφορίας που ανήκεις.

   1. avatar sovokai

    Ναι αλλά για να τις πάρεις πίσω (αν δεν κάνω λάθος) πληρώνεις περισσότερα χρήματα από τα τέλη... έτσι δεν είναι...?

    1. avatar sverakis

     Δεν ισχύει αυτό.Μπορεί να ταξιδεύεις και να είναι το αυτοκίνητο σε ακινησία, οπότε καταθέτεις πινακίδες, δεν πληρώνεις άμεσα τα τέλη, δεν πληρώνεις άδικα ασφάλεια και όταν γυρίσεις, για να πάρεις πινακίδες και άδεια πίσω, πληρώνεις τα τέλη δίχως πρόστιμο και μετά ασφαλίζεις εντός 5 ημερών.

 7. avatar Trtkns

  Εμένα ρε παιδιά γιατί μου κάνει λίγο γελοίο το θέμα; Γιατί πρέπει να μας υποχρεώνουν να ασφαλεισουμε π.χ τις μηχανές τον χειμώνα που μερικοί τιs εχουμε στο γκαραζ και δεν τις χρησιμοποιούμε; Γιατί δε λένε ανασφαλιστο όχημα που κυκλοφορει ίσων κατάσχεση και φυλάκιση . Αλλα τι να λεμε τωρα οι ασφαλιστικές χάνουν λεφτά και είναι και αυτεs μέρος του συστήματος.

  1. avatar vasanizomai

   και εσένα άν ένα βράδυ που έχει καλό καιρό σου καπνίσει να πάς μια βόλτα και τραυματίσεις έναν άνθρωπο ποιός θα τον αποζημιώσει μετά?

   1. avatar Trtkns

    Με αυτήν την λογική και χωρίς πινακίδες μπορεί να μου την καπνίσει να πάω βόλτα γιαυτο και λέω αυστηρές ποινές . Πρέπει δηλαδή να χάσουμε δυο μέρες στην ουρά να καταθέτουμε πινακίδες ( πάρε δώσε) δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια να χάνουμε τον χρόνο μας στις εφορίες
    Ας κοιταξουνε αλλα πιο σοβαρά θέματα που κοικλοφορουν ένα σορό auto

 8. avatar Panagiotis Liapis

  και εμείς άνεργοι είμαστε φίλε άλλα όχι ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ....Αν δεν έχεις δεν το κυκλοφορείς. Αλλά εμείς που πληρώναμε τόσο καιρό από το υστέρημα μας για να μην σκοτώσουμε κανέναν άνθρωπο και καταστραφούν οικογένειες πρέπει να είμαστε κοροϊδα....Τώρα βρήκαν τα λεφτά βλέπω και ασφαλίζονται..Θέλει βούρδουλα ο Έλληνας...Από μόνος του υπεύθυνος δεν είναι...ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ... Πως κατέντησε ο ΈΛΛΗΝΑΣ να να ΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ μόνο όταν υπάρχει το ΠΡΟΣΤΙΜΟ...ΑΛΛΙΩΣ κάνει τον ΑΔΙΑΦΟΡΟ και ΑΝ ΤΟΝ ΠΙΑΣΟΥΝ θα βάλει ΓΝΩΣΤΟ να μην ΠΛΗΡΩΣΕΙ...και αφήνει το κοροϊδο να πληρώνει...σου λέει...υπάρχει το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ..ΤΙ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ...Ο ΓΝΩΣΤΑΣ ΩΧΑΔΕΛΦΙΣΜΟΣ ....ΕΞΥΠΝΕ..

 9. avatar temeteron

  1 ,5 εκατομμύριο άνεργοι φυσικό δεν είναι να έχουμε 1 ,5 εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα. Ρωτάνε τον Λαό που θα βρεί ο άνεργος λεφτά για να ασφαλίσει το όχημα του ; Εκτός από αυτό του τα παίρνουν και από σήμα, τεκμήριο...κτλ Πως καντάντησε έτσι η Ελλάδα, κάτι πρέπει να γίνει!

 10. avatar petran119

  μπορεί το αμάξι να μην κοστίζει όσο το πρόστιμο..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει