Μέσα από παζλ, ερωτήσεις σωστού ή λάθους, θεατρικές παραστάσεις και παραμύθια με οπτικοακουστικό υλικό, θα μαθαίνουν τα προνήπια 14 δημοτικών παιδικών σταθμών στη Θέρμη, την Καλαμαριά, τη Μίκρα και τα Πεύκα, στη Θεσσαλονίκη για τους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς και την οικολογική μετακίνηση μέσα στην πόλη.

Τα παιδιά, ηλικίας 3,5 – 4,5 ετών, θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα BAMBINI  «Κοινωνικοποίηση για καθαρές και ενεργειακά αποδοτικές μετακινήσεις», που υλοποιεί στη χώρα μας η Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες και θα διαρκέσει δύο χρόνια, ενώ υλοποιείται από συνολικά 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο «εθισμός» στις μετακινήσεις με μηχανοκίνητα μέσα ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία και σύμφωνα με μελέτες, το 66% των παιχνιδιών σε ένα παιδικό δωμάτιο απεικονίζουν ή αντλούν τη θεματολογία τους από μηχανοκίνητα οχήματα. Το πρόγραμμα κοινωνικοποίηης θα προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, ευαισθητοποιώντας τα μικρά παιδιά στη χρήση καθαρών και ενεργειακά αποδοτικών τρόπων μετακίνησης.

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να κυκλοφορούν στους δρόμους πεζή, παρέα με τους γονείς τους, να κάνουν βόλτες με το ποδήλατο και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως το λεωφορείο και το τρένο, αντί για το Ι.Χ. αυτοκίνητο.