Για εκβιαστική τακτική τρεις ημέρες προ των εκλογών κατηγορεί τις Ενώσεις Ιδιωτικού Εργαστηριακού Τομέα (Διαγνωστικά Κέντρα), η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με αφορμή την επικείμενη «κινητοποίησή» τους με σκοπό τη μη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων από την Πέμπτη 23, μέχρι και το Σάββατο 25 Μαΐου.

Υπενθυμίζει ότι «η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον ΕΟΠΥΥ, προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

Παράλληλα τονίζει ότι αναζητά λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους, και επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Ο Οργανισμός χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα, έχοντας αφουγκραστεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιβολή του μέτρου του clawback -ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας- προσπαθεί να βρει μια λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους. Ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

Σημειώνεται πως κλειστά θα παραμείνουν από τις 23 έως και τις 25 Μαΐου τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια της χώρας. Εκτός από τα προαναφερθέντα, κλειστά θα παραμείνουν και τα πολυϊατρεία, αλλά και οι μονάδες διεξαγωγής εξετάσεων, καθώς ο κλάδος αποφάσισε να βάλει τριήμερο προειδοποιητικό λουκέτο, λόγω των υπέρογκων υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate -claw back) που τους ζητείται να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ.