Κλειστά θα παραμείνουν από τις 23 έως και τις 25 Μαΐου τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια της χώρας. Εκτός από τα προαναφερθέντα, κλειστά θα παραμείνουν και τα πολυϊατρεία, αλλά και οι μονάδες διεξαγωγής εξετάσεων, καθώς ο κλάδος αποφάσισε να βάλει τριήμερο προειδοποιητικό λουκέτο, λόγω των υπέρογκων υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate -claw back) που τους  ζητείται να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ.

Όπως υποστηρίζουν, η κίνηση αυτή αντιστοιχεί έως και στο 70% των εισοδημάτων τους, «με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να οδηγούνται και σε χρεωκοπία».

Όπως εξηγεί η Συντονιστική Επιτροπή με σημείωμα που απέστειλε στους ασφαλισμένους, τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια και τα Πολυϊατρεία κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και να ανασταλεί κάθε λειτουργία τους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή που απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή στο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλη Πλαγιανάκο, «αυτό συμβαίνει διότι στις περικοπές του claw back, πρέπει να προσθέσουμε τις περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα που υποβάλουμε τις απαιτήσεις μας στον Οργανισμό, μέσω των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν το 50% στη μεγαλύτερη τους κλίμακα και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων η μεγαλύτερη κλίμακα φτάνει το 45%».

«Σ’ αυτήν την τραγική πραγματικότητα» συνεχίζει η επιστολή «στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό μας, αφετέρου δε καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής και να το μεταφέρει ουσιαστικά στις πλάτες μας.»

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΣΙΔΙΚ δηλώνει στην επιστολή της πως παραμένουν διατεθιμένοι να συζητήσουν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ «και με το Υπουργείο Υγείας την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».