Μπορεί η αγορά της Λάρισας να κινείται σε ρυθμούς εκπτώσεων, όμως τα σκαμπανεβάσματα της κίνησης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους εμπόρους.

Άλλωστε, εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και σε τοπικό επίπεδο, με νέα λουκέτα σε εμπορικές επιχειρήσεις, μετά το τέλος της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Γιώργος Τσιαπλές κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση του πρώτου μήνα των εκπτώσεων επισημαίνει ότι «από άποψη κίνησης καταγράφονται δύο χρονικές περίοδοι, αναφέρει το press-a.gr.

Η πρώτη περίοδος αφορά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου, όπου η επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα ήταν αυξημένη, αν και οι τζίροι παρέμειναν σε πτώση, καθώς οι καταναλωτές αγόραζαν μικρότερες ποσότητες, αλλά και μικρότερης αξίας προϊόντα σε σχέση με τα Χριστούγεννα, αλλά και νωρίτερα.

Η δεύτερη περίοδος αφορά το χρονικό διάστημα του Φεβρουαρίου που παρατηρείται απότομη πτώση της κίνησης στην αγορά της Λάρισας».

Σε ότι αφορά το ποσοστό των εκπτώσεων ο κ. Τσιαπλές επισημαίνει ότι «μεσοσταθμικά κινείται στο 50%, ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις με μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης των τιμών».

Πάντως, και πέρα από την κίνηση που θα καταγραφεί στις εκπτώσεις η εκτίμηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας είναι ότι τα λουκέτα στην αγορά της πόλης θα συνεχιστούν. «Μετά τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε νέα λουκέτα σε καταστήματα της Λάρισας» επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ οι κλάδοι του λιανεμπορίου που συνεχίζουν να δέχονται την μεγαλύτερη πίεση είναι αυτοί της ένδυσης και της υπόδησης.

Οι αιτίες για τα συνεχιζόμενα λουκέτα είναι η έλλειψη ρευστότητας που παραμένει και απειλεί τις επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου που χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, και όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη συσσώρευση χρεών και υποχρεώσεων από παλαιότερες χρονιές.

Ένα ζήτημα το οποίο επιφέρει μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους εμπόρους είναι το γεγονός ότι πλέον δεν γίνονται οι συνήθεις ευκολίες στην καταβολή χρημάτων προς τους προμηθευτές, όπως συνέβαινε παλαιότερα, ενώ ζητείται από τους επιχειρηματίες να πληρώσουν τοις μετρητοίς μεγάλο μέρος των προμηθειών τους. Μάλιστα, αυτή τη στρατηγική την ακολουθούν πλέον προμηθευτές τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η σκληρή φορολογική πολιτική στην οποία υποβάλλονται οι έμποροι και την οποία ο κ. Τσιαπλές την χαρακτηρίζει «εγκληματική».

Ένα ακόμη φαινόμενο που επιμένει στην αγορά της Λάρισας είναι το γεγονός ότι δεν ανοίγουν νέες εμπορικές επιχειρήσεις στους αμιγώς εμπορικούς κλάδους. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας επισημαίνει ότι «στις νέες δράσεις που προκύπτουν μέσα από το ΕΣΠΑ δεν εντάσσεται το λιανικό εμπόριο, σε αντίθεση με το χονδρικό εμπόριο».