Είκοσι άτομα, ανάμεσα τους ο πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννης Αντωνόπουλος, παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης από το Ίδρυμα.

Μεταξύ των πράξεων που καταλογίζονται βάσει της δικογραφίας στους κατηγορούμενους είναι -κατά περίπτωση- αυτές της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της άμεσης συνέργειας στην παραπάνω πράξη, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρα πράξη.

Πέρα από τον πρώην πρύτανη του Ιδρύματος Γ. Αντωνόπουλο, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης «στέλνει» στο εδώλιο του κατηγορουμένου επτά υπαλλήλους του ΑΠΘ, όλοι τους μέλη των επιτροπών παραλαβών και προμηθειών, καθώς επίσης δώδεκα ιδιοκτήτες και οδηγούς βυτιοφόρων και εταιριών πετρελαιοειδών.

Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων του σκανδάλου, που διετέλεσε μέχρι το 2003 θερμαστής του Ιδρύματος, απεβίωσε και δεν περιλαμβάνεται στο μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 1999 έως τον Απρίλιο του 2004 έγιναν προμήθειες τουλάχιστον 11 εκατομμυρίων λίτρων σε πετρέλαιο θέρμανσης, αξίας επτά εκατομμυρίων ευρώ, που το Ίδρυμα κατέβαλε σε εμπόρους πετρελαιοειδών, χωρίς όμως, αυτές οι ποσότητες να καταλήξουν στις δεξαμενές του Πανεπιστημίου. Αντίθετα, διακινήθηκαν κανονικά στην αγορά.