«Ξαναχτίζουν» τον Παρθενώνα

Πράσινο «φως» για την αποκατάσταση του βόρειου τοίχου του σηκού απο το ΚΑΣ


ΕΛΛΑΔΑ
1:19
09/05/2019
«Ξαναχτίζουν» τον Παρθενώνα
7
loading

Το «πράσινο φως» στη μελέτη για την αποκατάσταση του βόρειου τοίχου του σηκού του Παρθενώνα, έδωσε το ΚΑΣ με μια ιστορική του απόφαση!

Ως μια «συνεδρίαση πολύ μεγάλης σημασίας» χαρακτηρίστηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αυτής της περασμένης Τρίτης καθώς, όπως επισημάνθηκε, βαίνει προς ολοκλήρωση μια προσπάθεια που κρατά πάνω από τρεις δεκαετίες: Η αποκατάσταση του βόρειου τοίχου του σηκού του Παρθενώνα.

Στους αρχαίους ελληνικούς ναούς, σηκός ονομαζόταν ο κύριος εσωτερικός χώρος όπου φυλασσόταν το άγαλμα του θεού (ή της θεάς) στον οποίο ήταν αφιερωμένος. Στην περίπτωση του Παρθενώνα, στο μέρος αυτό φυλασσόταν το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, που φιλοτέχνησε ο Φειδίας και είχε κολοσσιαίες διαστάσεις.

«Η σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ μεγάλης σημασίας γιατί μέσα από την υλοποίηση των μελετών που αφορούν την αποκατάσταση του σηκού θα έχουμε ανασύσταση των όψεων, ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη νεότερη ιστορία του Παρθενώνα», σημειώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου (δηλαδή, όταν αναστηλωθούν και οι δυο μακριές πλευρές του σηκού, δηλαδή η βόρεια και η νότια), η γεωμετρία του κτιρίου θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, «θα φανεί η ταυτότητα και η ιστορία του μνημείου, ενώ ο μέσος επισκέπτης θα έχει αντίληψη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του», όπως ειπώθηκε από μέλος του ΚΑΣ. «Η μελέτη επιχειρεί την επαναφορά πλήθους λίθων που βρίσκονται κάτω στη γη, περίπου 250, και ενδεχομένως η πρόταση που θα εγκριθεί να έχει επιπτώσεις στην αναστήλωση των μνημείων στη χώρα», ειπώθηκε από την αρμόδια διεύθυνση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΑΥΤΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

  ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ !!!

 2. avatar Πετροςχ

  Εργασίες γίνονταν και γίνονται. Μην λέτε βλακείες αν δεν γνωριζετε.

 3. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  φανταστειτε τι μασαμπουκες γινονται εκει δεκαετιες τωρα.

 4. avatar Parkis

  Kyrik, αντιλαμβάνεσαι ότι γίνονται και άλλες εργασίες συντήρησης στο χώρο που θέλουν εξαιρετική ακρίβεια;

 5. avatar Σωτήρης Α

  Στη δεκαετία 70 είχε κυκλοφορήσει στο εξωτερικό δίσκος με αρχαία ελληνική μουσική απο καποιο Ισπανό. Ο δίσκος ηταν υπο την UNESCO για την ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ του Παρθενώνα. Είχα αγοράσει τρεις κοπιες τις δυο τις δώρισα σε φιλους. Ανυπομονώ.

 6. avatar διαολος

  Χαχα, το ζητήσανε οι Γερμανοι,θέλουνε, όταν τον παραλάβουν,να τους παραδοθεί σε καλή κατάσταση,όπως ήτανε απο την αρχαία εποχή σχεδόν.................

 7. avatar kyrik

  Δηλαδή αν τώρα θα αρχίσει η αναστήλωση τότε τι νόημα είχαν οι σκαλωσιές που περιβάλουν τον Παρθενώνα εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου δίνοντας αυτή την απαίσια οπτικά εικόνα? Και σίγουρα κάποιος η κάποιοι πληρωνόντουσαν γι αυτές τις σκαλωσιές έστω και αν δεν γινόταν κάποιο έργο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει