Ο… μύθος των τεμπέληδων του Νότου απασχολεί τον συγγραφέα του βιβλίου «23 πράγματα που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό», ο οποίος με άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζει ότι η πτώση στα φορολογικά έσοδα δημιουργεί τα ελλείμματα.

«Οι Έλληνες δουλεύουν όσο οι Νοτιοκορεάτες και περισσότερο από τους Γερμανούς». Αυτό είναι λίγο πολύ το συμπέρασμα του Ha – Joon Chang, σχολιάζοντας στο άρθρο του ότι οι «τεμπέληδες» οδήγησαν στην οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη.

Οι μέρες που οι ελίτ φοβόντουσαν την εξαγριωμένη εργατική τάξη πέρασαν και τώρα ο μεγαλύτερος τους εχθρός είναι μια νέα στρατιά τεμπέληδων, με έναν ηδονιστικό και ανέμελο τρόπο ζωής, που απαιτεί τη φορολόγηση των πλουσίων για τη συντήρηση ενός υπερμεγέθους κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ευρωζώνη πολλοί πιστεύουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση οφείλεται στους τεμπέληδες της Μεσογείου, στην Ελλάδα και στην Ισπανία, οι οποίοι σπαταλούσαν τον χρόνο τους «πίνοντας εσπρέσο και παίζοντας χαρτιά», ενώ οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί εργάζονταν σκληρά.

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, η κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση εναντίον των αργόσχολων, που περνούν τις ώρες τους, παρακολουθώντας αγώνες στο Sky Sports και παίζοντας τυχερά παιχνίδια.

Επικαλούμενος ο συγγραφέας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, επιδιώκει να καταρρίψει το μύθο, αναφέροντας: Το 2011 οι άνθρωποι στην Ελλάδα δούλεψαν κατά μέσο όρο 2.032 ώρες, περίπου όσο και οι Νοτιοκορεάτες (2.090 ώρες). Την ίδια χρονιά, οι Γερμανοί εργάστηκαν μόνο 1.413 ώρες, ενώ οι Ολλανδοί ανακηρύχτηκαν ως οι πιο τεμπέληδες του κόσμου, με 1.379 ώρες.