Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης παγκόσμια πρεμιέρας στο Konzerthaus της Βιέννης το 2011, το έργο «Καβάφης» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Γερμανία στη Φιλαρμονική του Μονάχου «Philharmonie im Gasteig», υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφαν Βλάνταρ.

Ο Γιώργος Νταλάρας, ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς πρεσβευτές της Ελλάδας, θα ερμηνεύσει το καινοτόμο έργο, ενώ ο Lambert Hamel, καταξιωμένος γερμανόφωνος ηθοποιός, θα απαγγείλει ποιήματα του Καβάφη στα γερμανικά. Το «Kavafis Project» είναι ένα θεμελιώδες έργο που συνδέει την φιλοσοφική γνώση με την μουσική διαίσθηση.

Το φωνητικό-συμφωνικό έργο θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στην Γερμανία το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, ερμηνευμένο από τη Wiener KammerOrchester και τη χορωδία της Wiener Singakademie.

Ο Καβάφης (1863-1933), που γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στην Αλεξάνδρεια, ήταν ο αυστηρότερος κριτής των φιλοσοφικών, ιστορικών και ερωτικών ποιημάτων του και ο συνθέτης Αλέξανδρος Καρόζας μελοποίησε τα ποιήματά του.

Τόσο ο ποιητής, όσο και ο συνθέτης, δημιούργησαν από την οπτική γωνία του μετανάστη που ούτε αρνείται ούτε εκθειάζει την καταγωγή του. Αυτή η απόσταση επέτρεψε στον Αλέξανδρο Καρόζα να επεξεργαστεί την μελοποίηση των καβαφικών κειμένων επί τη βάσει της δυτικής κλασικής μουσικής, χωρίς, ωστόσο, να χάνει την επαφή με τις ρίζες της ελληνικής μουσικής παράδοσης.