Η άμεση πρόσβαση σε θεραπευτικές υπηρεσίες σε όλα τα εξαρτημένα άτομα, είναι ο στόχος του ΟΚΑΝΑ και σε αυτήν την κατεύθυνση, σημαντική εξέλιξη των δύο τελευταίων ετών αποτελεί η αισθητή μείωση της λίστας αναμονής για θεραπεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2019, που παρουσίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ευάγγελος Καφετζόπουλος, κατά τον πρώτο δημόσιο απολογισμό «σε εκκρεμότητα βρίσκονται μόνο 586 αιτήσεις για ένταξη σε πρόγραμμα υποκατάστασης, ενώ ο αριθμός των ατόμων σε αναμονή για θεραπεία στην Αττική ήταν μόλις 40 στις 31 Μαρτίου 2019».

Όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση «οι προσπάθειες θεραπευτικής κάλυψης του πληθυσμού των εξαρτημένων ατόμων, που ξεπερνούν πλέον το 60%, ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου, έχουν φέρει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις ως προς αυτόν τον δείκτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο οργανισμός λειτουργεί σήμερα 64 θεραπευτικά προγράμματα υποκατάστασης σε όλη την επικράτεια, 9 «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και δύο προγράμματα σε φυλακές, ενώ έχει την επιστημονική και διοικητική εποπτεία 75 κέντρων πρόληψης. Πιο συγκεκριμένα, το 2018 εξυπηρετήθηκαν 8.105 άτομα στα προγράμματα υποκατάστασης και 727 άτομα στα στεγνά προγράμματα. Διαθέτει επίσης πλήθος άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών για τον ευάλωτο αυτό πληθυσμό, από τις οποίες εξυπηρετήθηκαν 24.754 περιστατικά το έτος 2017. Ο ΟΚΑΝΑ επίσης συμβάλλει στην προάσπιση της δημόσιας υγείας μέσω των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης, όπως, ανάμεσα σε άλλα, το Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης που υλοποιεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το ΚΕΘΕΑ και το Δήμο Αθηναίων ή το πρόγραμμα εξάλειψης της ηπατίτιδας C, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.