Έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, μέσα στις σκηνές τους, 500 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά. Μάλιστα για να ζεσταθούν άναψαν και φωτιές.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, που έχει κλείσει περιμετρικά την περιοχή, καθώς οι πρόσφυγες έχουν δηλώσει ότι πρόθεσή τους είναι να μεταβούν στα σύνορα.

 Οι πρόσφυγες άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή χθες το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι σε διαδικτυακό κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα. Όταν προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό οι δυνάμεις απάντησαν με  χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Έγινε μία προσαγωγή, συνελήφθη ένας 37χρονος Ιρακινός για αντίσταση και απόπειρα σωματική βλάβης και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Όπως ανέφεραν χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα, παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Οι ίδιες πηγές κάλεσαν τους επωφελούμενους «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας»