Η «Ειδομένη» των Ρομά στη Βόρεια Ελλάδα

«Είμαστε παρατημένοι, μας τρώνε τα ποντίκια και οι κατσαρίδες»


ΕΛΛΑΔΑ
9:52
16/03/2019
Η «Ειδομένη» των Ρομά στη Βόρεια Ελλάδα
22
loading

Σε μία κατάσταση που θυμίζει την προσφυγική Ειδομένη, ζουν για περίπου δύο δεκαετίες 3.000 ρομά του οικισμού «Αγία Σοφία» στο δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι μένουν σε λυόμενα που είναι χειρότερα από τις σύγχρονες σκηνές που είχαν προμηθεύσει τότε τους πρόσφυγες οι οργανώσεις, δεν έχουν νερό και επαρκές αποχετευτικό δίκτυο, τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά, τα στάσιμα νερά συντελούν σε μολύνσεις ενώ όταν βρέχει, κάποια σημεία του οικισμού είναι απροσπέλαστα.

Ο αυτοδιαχειριζόμενος οικισμός «Αγία Σοφία» εγκαινιάστηκε το 2000, σε 149 στρέμματα του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου με πρωτοβουλία του τότε υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και με στόχο την στέγαση 3.000 σκηνιτών τσιγγάνων, οι οποίοι ζούσαν στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Έκτοτε, έγιναν σποραδικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και σταδιακά ο οικισμός, που φιλοδοξούσε να αποτελέσει πρότυπο διαχείρισης, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του όσον αφορά τα απαιτούμενα έργα.

Λόγω των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων των ρομά- παντρεύονται σε εφηβική ηλικία, του γεγονότος ότι τα σχολικά συγκροτήματα είναι μακριά από τον οικισμό αλλά και διάφορων άλλων κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, η σχολική διαρροή είναι τεράστια ενώ το μοναδικό δημόσιο κτίριο που λειτουργεί στον οικισμό, το νηπιαγωγείο, αντιμετωπίζει μεγάλες υλικοτεχνικές ελλείψεις.

Το πρώην στρατόπεδο Γκόνου ξαναήρθε στην επικαιρότητα όταν αποφασίστηκε να εγκατασταθεί στην υπόλοιπη έκτασή του, το εμπορευματικό και διαμετακομιστικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» που συγχρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανακοίνωσε ότι θα παρέχει τους πόρους για τις μελέτες και τα έργα που απαιτούνται στον οικισμό. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει μήνες από την ανακοίνωση του προγράμματος, οι διαδικασίες για την σύνταξη τεχνικών μελετών, την εκταμίευση των κονδυλίων και την τελική υλοποίηση των έργων, είναι στα... σπάργανα, αφήνοντας τους ρομά, για ακόμη μία χρονιά στο περιθώριο της κοινωνίας...

Η έρευνα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ξεκίνησε με αυτοψία στον οικισμό που εγκαινιάστηκε με την φιλοδοξία να αποτελέσει πρότυπο και για άλλους χώρους για ρομά. Εντούτοις, 20 χρόνια μετά, οι δομές -όπως το κτίριο πολλαπλών δράσεων- έχουν ρημάξει, οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν καταληφθεί, και τα λυόμενα που συμπλήρωσαν 20 χρόνια ζωής μπάζουν από παντού... Μοναδική «παραφωνία» στον οικισμό, αποτελούν περίπου 20 δίπατα σπίτια που έχουν χτιστεί από κάποιους ρομά, με εντυπωσιακές προσόψεις με κολωνάκια, εξωτερικές σκάλες και μεγάλες τζαμαρίες απ' όπου διακρίνονται χρυσοποίκιλτα, βαριά έπιπλα. Η πλειοψηφία των ρομά, τσαλαβουτάει σε στάσιμα νερά, δεν έχει νερό και ζει ένα μαρτύριο τον χειμώνα αφού αδυνατεί να ζεστάνει τις πρόχειρες κατασκευές.

«Είμαστε παρατημένοι, μας τρώνε τα ποντίκια και οι κατσαρίδες» διαμαρτύρεται ο πρόεδρος του οικισμού και ένας από τους πρώτους που εγκαταστάθηκαν στον χώρο, Παναγιώτης Φραγκούλης, ο οποίος είδε τα παιδιά και τα εγγόνια του να μεγαλώνουν σε λυόμενα.

«Δεν έχουμε νερό και υδρόμετρα και χρησιμοποιούμε για τις ανάγκες μας πιεστικά μηχανήματα που τα λειτουργούμε για λίγες ώρες. Πλενόμαστε σε... σκάφες ενώ, αν και έχουμε ζητήσει να μπουν παντού "χελώνες" της ΔΕΗ, δεν έχει γίνει και έχουμε καταφύγει σε.. ρευματοκλοπή» προσθέτει.

Έντονο είναι το πρόβλημα και με την αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς, όπως καταγγέλλει ο κ. Φραγκούλης, «γίνεται περίπου μία φορά τον μήνα», με σοβαρές διαστάσεις να παίρνει και η ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων που πραγματοποιείται συστηματικά, περιμετρικά του οικισμού. Για τον κ. Φραγκούλη όμως, αυτό που επείγει για την περιοχή, είναι αποχετευτικά έργα αφού τα λύματα δημιουργούν εστίες μόλυνσης.

«Πρώτα πρέπει να γίνει το αποχετευτικό και μετά η ασφαλτόστρωση των δρόμων» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν μας νοιάζει πια για μας αλλά για τα παιδιά μας που μεγαλώνουν σε τέτοιες συνθήκες» προσθέτει.

Το τοιχίο της... υπομονής

Η μοναδική δομή που λειτουργεί πλέον στον οικισμό, από το 2003, είναι το νηπιαγωγείο, με πολλές, όμως, ελλείψεις σύμφωνα με τα όσα λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του Ροδή Καβούνη.

«Η υποδομή που έχουμε είναι μάλλον για κοτέτσι παρά για σχολείο, υπάρχει μια ενιαία αίθουσα που μπορεί να μαζευτούν μέχρι και 50 παιδιά και το μεγαλύτερο μέρος των υλικών του σχολείου βρίσκεται σε κιβώτια γιατί δεν υπάρχει μέρος αλλού. Η υλικοτεχνική υποδομή έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και μεις έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο φαντασίας για να δημιουργούμε χώρους» αναφέρει.

Επισημαίνει δε ότι από το 2009, έχει ζητήσει εγγράφως στις αρμόδιες υπηρεσίες, να αντικατασταθεί η περίφραξη του αύλειου χώρου με τοιχίο από το υπάρχον οικοδομικό συρματόπλεγμα. «Έχω στείλει επιστολές αλλά ουδείς μου έχει απαντήσει. Ζήτησα να γίνει κανονική περίφραξη με τοιχίο που απαιτεί όμως οικοδομική άδεια η οποία για να εκδοθεί, απαιτείται η απομάκρυνση του διπλανού παράνομου κτίσματος που έχει "μπει" μέσα στην αυλή» περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Με κουράζει η ανυπαρξία των θεσμικών φορέων που υποχρεούνται να βρίσκονται δίπλα μας. Μ' αυτές τις συνθήκες, είναι αστείο να μιλάμε για εκπαιδευτική διαδικασία» καταλήγει η κ.Καβούνη.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη με την εκπαιδευτικό έχει ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.

«Πιστεύετε ότι το τοιχίο θα αποτρέψει τους ανθρώπους να μπουν μέσα; Η διευθύντρια μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, να κοιτάξει να κάνει τη δουλειά της, που είναι να μαθαίνει τα παιδιά γράμματα, κι όλα τα άλλα να τα αφήσει στους άλλους. Να μαζεύει τους γονείς, να τους ενημερώνει ποιοι είναι οι κίνδυνοι των παιδιών τους, γιατί αυτοί μπαίνουν μέσα και χαλάνε το σχολείο, δεν πάνε οι απέξω, αυτοί χαλάνε το συρματόπλεγμα, αυτοί παίρνουν τα πράγματα» λέει ο κ. Φωτόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ.Φωτόπουλο, το νηπιαγωγείο χρηματοδοτήθηκε την περασμένη χρονιά με 70.000 ευρώ αλλά ότι.... έμπαινε το πρωί, αφαιρούνταν το βράδυ, όπως το κλιματιστικό, η σιδεριά και τα καλοριφέρ.

Στον εισαγγελέα για τα σκουπίδια

Απαντώντας στις καταγγελίες των ρομά για την συχνότητα αποκομιδής των σκουπιδιών, ο δήμαρχος του Δέλτα εκτιμά ότι «δεν είναι λίγο η αποκομιδή μια φορά τη βδομάδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, στις 15 μέρες αν ο καιρός δεν το επιτρέπει» γιατί τότε γίνεται και σε άλλα χωριά, με τον ίδιο πληθυσμό.

«Πρέπει και οι ίδιοι να προστατεύσουν την περιοχή τους, πήγαμε 50 κάδους στον οικισμό, αλλά έχουν κάνει "φτερά", είτε είναι σε σπίτια, είτε έχουν εξαφανισθεί. Όπως, όμως, δεν χάνονται οι κάδοι σε άλλες περιοχές, έτσι δεν πρέπει να χάνονται κι εκεί», λέει ο δήμαρχος του Δέλτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσον αφορά τα μπάζα και τα σκουπίδια που συσσωρεύονται έξω από τον οικισμό, ο κ. Φωτόπουλος υπενθυμίζει ότι έχει ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση γιατί «έχει καταντήσει να είναι μια άτυπη χωματερή απ' όλη τη Θεσσαλονίκη».

«Έχουμε κάνει μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα ξανακάνουμε, διότι αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται μόνο από τον δήμο» ξεκαθαρίζει.

Για το αποχετευτικό και τα προβλήματα υδροδότησης, ο δήμαρχος Δέλτα επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΥΑΘ, σημειώνοντας ότι η αποχέτευση είναι δικό της θέμα, «έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα στον οικισμό και οφείλει να πάει», όπως και το νερό, «είναι θέμα της ΕΥΑΘ και να αναλάβει τις ευθύνες της», υποστηρίζει.

Δήμος Δέλτα ή ΕΥΑΘ για αποχέτευση και νερό;

Εντελώς αντίθετη άποψη έχει πάντως για το θέμα η ΕΥΑΘ που ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει ευθύνη για την ύδρευση και την αποχέτευση του οικισμού ρομά Αγία Σοφία στον δήμο Δέλτα.

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, το δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού κατασκευάστηκε από τις υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης μαζί με ένα αντλιοστάσιο αποχέτευσης, με τελικό αποδέκτη τον αγωγό του δικτύου και εν συνεχεία τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό (ΚΑΑ) της οδού Πόντου. Λόγω πλημμελούς συντήρησης του συγκεκριμένου αντλιοστασίου, η ΕΥΑΘ ΑΕ το αναβάθμισε η ίδια και έκτοτε το λειτουργεί και το συντηρεί χωρίς προβλήματα. Τα μεγάλα προβλήματα αποχέτευσης αφορούν στο εσωτερικό δίκτυο του οικισμού, για το οποίο όμως η ΕΥΑΘ δεν έχει ευθύνη λειτουργίας και συντήρησής του. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει επέμβει -στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης- για να καθαρίσει το δίκτυο, εφόσον πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας, υποστηρίζει η εταιρεία.

Για την ύδρευση, η ΕΥΑΘ σημειώνει ότι το οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Γκόνου παραχωρήθηκε, από την πρώην Νομαρχία στους ρομά, αλλά ανήκει πλέον στον δήμο Δέλτα. Είχε μάλιστα αναλάβει για ένα διάστημα η Νομαρχία και την πληρωμή των λογαριασμών του νερού. Εκεί έχουν τοποθετηθεί τρία υδρόμετρα, με υπόχρεη τη ΔΕΥΑ δήμου Δέλτα. Το 2016 επίσης έγιναν παρεμβάσεις για την ενίσχυση της υδροδότησης της περιοχής, στο πλαίσιο και πάλι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ΕΥΑΘ, ατομικά υδρόμετρα θα ήταν ίσως αδύνατον να μπουν από οποιονδήποτε πάροχο νερού, εφόσον δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας (πολεοδομικές άδειες κ.λπ.).

Κρατική μέριμνα για βελτίωση των συνθηκών

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» που συγχρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανακοίνωσε ότι θα παρέχει τους πόρους για τις μελέτες και τα έργα που απαιτούνται στον οικισμό.

Ήδη, η ειδική γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης Ρομά Κατερίνα Γιάντσου, έχει επισκεφθεί την περιοχή και ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα χρηματοδοτήσει τα έργα που θα περιγράφονται σε τεχνική έκθεση που θα υποβάλλει ο δήμος Δέλτα.

«Έχουμε κάνει τεχνική έκθεση με 5 μηχανικούς του δήμου Δέλτα και την έχουμε υποβάλλει, αλλά αδυνατούμε να ανταποκριθούμε σε όλο αυτό το μεγάλο έργο που πρέπει να γίνει. Επειδή λοιπόν μας είπε η κ. Γιάντσιου ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί ένα εξωτερικό συνεργείο, τους καλούμε να το αναθέσουν» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος προσθέτοντας ότι η τεχνική έκθεση που έχει αποσταλεί στο υπουργείο είναι επικαιροποιημένη και δεν χρειάζεται να περάσει πρώτα από δημοτικό συμβούλιο.

«Αυτή η απόφαση δεν είναι ούτε του δημάρχου, ούτε της νηπιαγωγού, αφορά το κράτος και όταν το κράτος θέλει να κάνει μια τέτοιου είδους επένδυση οφείλει να συμμαζέψει και τη γύρω περιοχή γιατί αδυνατεί ο δήμος Δέλτα μόνος του να λύσει αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ακριβώς δίπλα θα γίνει και το διαμετακομιστικό κέντρο» αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος.

Σε αναμονή των μελετών το υπουργείο

Κενά στην τεχνική μελέτη που υπέβαλε ο δήμος Δέλτα διαπιστώνει ωστόσο η ειδική γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου.

«Τα δημόσια έγγραφα πρέπει να έχουν περιγραφή, προϋπολογισμό και ένα τοπογραφικό. Εμείς πήραμε ένα απλό κείμενο με μια σφραγίδα, ενώ ζητήσαμε η τεχνική έκθεση να έχει περάσει και από το δημοτικό συμβούλιο διότι αφορά ένα αίτημα εκατομμυρίων ευρώ» ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γιάντσιου προσθέτοντας ότι η Γραμματεία μπορεί να υποστηρίξει τον δήμο με τεχνική ομάδα.

«Έχουμε ζητήσει εδώ και αρκετό διάστημα, σχεδόν έναν χρόνο, εφόσον υπέβαλε ο δήμος το τοπικό σχέδιο δράσης, εξειδικευμένες δράσεις για να δώσουμε σύμφωνη γνώμη και να δεσμεύσουμε πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Χρειάζεται λοιπόν μια τεχνική έκθεση που από τον δήμο Δέλτα δεν είχαμε, αφού μόλις στις 25/2/19 μας ήρθε ένα κείμενο word με μια σφραγίδα, μέσα σε ένα φάκελο με παλαιότερες εκθέσεις από το 2000, 2002» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γιάντσιου.
Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις πάντως αφορούν έργα υποδομών, αποχετευτικό, δίκτυο ύδρευσης, οδοποιίας και ηλεκτροδότησης, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και σε ένα επόμενο στάδιο, την αντικατάσταση των παραπηγμάτων ή των οικίσκων που έχουν πια φθαρεί με νέα κοντέινερς.

«Τα πράγματα είναι απλά αρκεί να υπάρχει η διάθεση και η θέληση» καταλήγει η κ. Γιάντσιου.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Μερικοι εχετε πλακα

  Ρε ουστ με τους βρομα .σπιτια τους εδωσαν και πουλησαν μεχρι και τα πομολα .και παλι ουστ

 2. avatar περαμα

  Απλα το κρατος εκανε το λαθος που δεν εβαλε ενα τσαντιρι μεσα στο σαλονι

 3. avatar PanosGianaros

  Γιατί είστε παρατημένοι .
  Εγώ θυμάμαι ακόμη και την Νέα Δημοκρατία που έβαλε υποψήφιο για βουλευτή τον . . . Πα'ι'τέρη . . !
  Ασχετα αν εξελέγει , , , και τρέχανε νύχτα να του σβύσουν τους σταυρούς γιατι δεν ήθελε η ΕΛΙΤ του Κωλονακίου έναν . . Ρομά στην βουλή .
  Και στο ψηφοδέλτιο δεν τον ήθελαν γιατί τους ' ' λέρωνε ' ' τα ονόματα , αλλά τα ψηφαλάκια της αρπαχτής τους έκαναν υπομονετικούς . . . . !
  Ξέρετε , , , , η Ελιτ του Κωλονακίου είχε - - συνυποψήφιο - - - έναν Ρομά. . !
  Ενω ο Ρομά είχε συνυποψηφίους . . . γιατρούς - δικηγόρους - μηχανικούς κ.λ.π. . . !
  Πολύ ανεβασμένος . . . !

 4. avatar !!!!

  ρομα κ πρεζακια ο καρκινος καθε χωρας

 5. avatar άθλια

  λογοκρισία

 6. avatar μάλλον επίδομα θέλουν και όχι καθαριότητα

  Ας πιάσουν σκούπα και σφουγγαρίστρα και το κυριότερο μάνικα για μπάνιο και ύστερα θα ζούνε καθαρά.

 7. avatar Λουκάνικος

  Στην εφημερίδα των κατσαρίδων θα γραφει:
  "Μας εχουν εγκαταλείψει και ζούμε με ρομά και ποντίκια..."

 8. avatar Σμτ

  Έχουν δίκαιο οι κακόμοιροι έχουν προσφέρει και προσφέρουν τα μάλα στο σύνολο του ποινικού Κώδικα ασταμάτητα και ακούραστα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στην Ευρώπη πρέπει να βρεθεί μια τελική λύση ώστε να τους απαλλάξουμε από την ταλαιπωρία της ύπαρξης τους.

  1. avatar Kay

   Χάιλ Χι...

 9. avatar Μάκης καρας

  Mην γράφετε ανακρίβειες.εμείς ζούμε σχεδόν δίπλα τους. Το 2000 τους έκαναν όλους σπίτια δωρεάν. Κάθε οικογένεια αναλόγως των μελών έπαιρνε το ανάλογο σπίτι μικρό ή πιο μεγαλο. Ο οικισμός ήταν πρότυπο. Εμείς ζήλευα με εκείνα τα σπίτια. Όμως μέσα σε ελάχιστο χρόνο τα διέλυσαν όλα. Ξήλωσαν πόρτες παράθυρα και τα πούλησαν. Φυσικά για πόρτα έβαλαν κουρελουδες. Ξήλωσαν κεραμίδια κάγκελα και γενικά ότι μπορούσε να ξηλωθει και να πουληθεί. Όλοι ζούνε εις βάρος της κοινωνίας με επιδόματα του τσιπρα αλλά και κλέβοντας. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι καλοί άνθρωποι που δεν τα έκαναν αυτά αλλά είναι ελάχιστοι.

  1. avatar Fire40

   Συνηγορωντας πρεπει να αναφερθει οτι απο πλευρας πολιτειας θα μπορουσαν να γινουν περισσοτερα και ηταν στο προγραμμα να γινουν αλλα η συνηθειες των ρομα δεν αλλαζουν ευκολα. Η καταστροφη οποιασδηποτε δομης ειναι καθημερινο φαινομενο οπως και η ακαταστασια μαζι με τη διακινηση ουσιων. Δεν επιτρεπουν σε κανεναν να μπει στο χωρο τους και δεν θελουν να μπουν σε κανονες. Δεν τους φταιει κανεις αλλος απο ρην ιδια τους τη συμπεριφορα που τις περισσοτερες φορες ειναι παραβατικη. Δεν θελουν να πληρωνουν για τιποτα και εχουν την απαιτηση να τους παρεχεται ρευμα και νερο δωρεαν. Εννοειται πως για φορους ουτε συζητηση οπως και για λογαριασμους. Κανεις σχεδον δεν εχει διπλωμα αυτοκινητου και εννοειται ουτε ασφαλεια. Συνεχως δημιουργουν προβληματα λες και οι υπολοιποι πολιτες ειναι υποχρεωμενοι να ανεχονται τη συμπεριφορα τους. Οσο για το αν ζουν σε αθλιες συνθηκες αυτο ειναι αληθεια. Οσες ομως προσπαθειες εγιναν απο τους δημους στων οποιων την ευθυνη ειναι οι περιοχες των ρομα παντα πεφτουν στο κενο γιατι με το που καθαριζεται οσο γινεται το μερος τους μετα απο λιγο ειναι και παλι βρωμικο. Σαν συνανθρωποι μας λυπομαστε για την κατασταση που εχουν περιελθει αλλα ειναι στο χερι τους να αλλαξουν χαρακτηρα. Ρομα εχει και στη Γαλλια αλλα ζουν σε καταυλισμους με τροχοσπιτα και κρατουν το μερος τους καθαρο. Δεν περιμενουν να τους καθαρισει αλλος. Οπως επισης συμμετεχουν κανονικα σε δομες και πληρωνουν τις υποχρεωσεις τους. Δεν ζουν παρασιτικα σε βαρος της κοινωνιας που τους περιλαμβανει.

 10. avatar πληρώνουν

  φόρους οι Έλληνες για να αποκτήσουν οικόπεδα και σπίτια οι τσιγγάνοι.
  Αυτοί τι πλήρωσαν για να αποκτήσουν σπίτι οι Έλληνες;
  Παραπονιούνται για τα σκουπίδια τους. Αυτοί τα παράγουν και εξαφάνισαν τους κάδους αποκομιδής. Τι έκαναν από το 2003 για να βελτιώσουν την ζωή τους στον καταυλισμό;
  Μέχρι πότε πρέπει να πληρώνουν άλλοι και αυτοί να καταστρέφουν;

 11. avatar Φωτορεπόρτερ

  Όταν κλέβεις τον κλιματισμό από το νηπιαγωγείο των παιδιών σου, τι μπορεί να κάνει το κράτος? Όσα εκατομμύρια έχουν δωθει ανά τα χρόνια πήγαν χαμένα.

 12. avatar Ch11:03

  Ανεκτίμητη η αξία του ανθρώπου.Ο σκοπός της δημιουργίας του, είναι να ζήσει δίπλα στον Δημιουργό Του.Οι άνθρωποι αυτοί, μόνοι τους έχουν αποφασίσει να ζούν την ζωή αυτή.Παρανομια, ζητιανιά,και έξω από τα s/m, τα μικρά να ζητιανευουν,και οι μεγάλοι δίπλα τους,να κλαψουριζουν,και χωρίς να κρατούν ούτε τα προσχήματα,να έχουν το κινητό τους,και το μεσημέρι, έρχεται με το αμάξι και με μουσική ο οικογενειάρχης για να τους παραλάβει.

 13. avatar Μίας

  Καί έχουν δουλέψει με τόσο ζήλο καί εξακολουθούν να επιδίδονται στο αρχέγονο και μοναδικό τους επάγγελμα, σίγουρα τους αξίζει κάτι καλύτερο, μην τους χάσουμε.

 14. avatar Χρηστος

  Δεν είναι ούτε και θέλουν να γίνουν άνθρωποι.. Το 50%της εγκληματικοτητας στην Θεσσαλονίκη οφείλεται σε κατοίκους του συγκεκριμένου οικισμού.. Ότι υποδομή τους έχουν φτιάξει την έχουν καταστρέψει για να πουλήσουν τα υλικά... με άλλα λόγια είναι τόσο υπανθρωποι που προτιμούν να κλέβουν τις υποδομές που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους ίδιους λες και θα ωφελουσαν αλλού και όχι τους ίδιους... Το κράτος σε αυτά τα νθρωποειδη έχει ήδη δώσει πολλά εδώ και πολλά χρόνια... Αλλά είναι η συγκεκριμένη ράτσα έτσι..Δεν πρόκειται να λλαξει ποτέ τίποτα γιατί δεν θέλουν οι ίδιοι...
  Υ. Σ. Στο νομό Κιλκίς υπάρχει ένα χωριό, το Μυριοφυτο. Εκεί κατοικούν Ρομα γύφτοι. Άλλη ράτσα από δαύτους στο άρθρο. Νοικοκυρηδες με τα χωράφια τους(όχι σαν τους άλλους που θέλουν να ζούνε μόνο κλέβοντας) λ, με τα όμορφα σπίτια τους(μάλιστα σε πολλά ντρέπεσαι να μπεις με τα παπούτσια, λάμπουν από καθαριότητα). Στο σχολείο που λειτουργεί στο χωριό αυτό πάνε κανονικά όλα τους τα παιδιά. Κάποια τελειώνουν και το Λύκειο σε παρακείμενο χωριό. Βέβαια πολλοί φύγαν τα τελευταία χρόνια προς Γερμανία καθώς η καλλιέργεια καπνού με την οποία ασχολιοντουσαν κατά κόρον παυθηκε από το ίδιο το κράτος σε εκείνη τη περιοχή εδώ και μια δεκαετία..

 15. avatar Alex.

  Μη θα κλαψω που ουτε την δικια σας υγεια δεν προσεχετε για νανδουμε τα βιβλιαρια εμβολιασμων σας ολων οσοι μενετε εκει που σας πειραξε η ελλαδα σας εδωσε ενα μερος να ζησετε και αντι να θριαμβεψετε το κανατε σκουπιδοτοπο τα σκουπιδια απο ανθρωπου χερι ειναι αν δε το μαζεψεις εκειθα μεινει οσο για τα νερα καντε ενα ταμειο απο τα επιδοματα που παιρνετε και καντε μια μελετη συλλογης νερου απο βροχη να εχετε να καμετε μπανιο δεν ειναι δυσκολο απλα εισαστε καλομαθημενοι και σεις...αντε χαρτι μολυβι και σχεδιο μη γκρινιαζεις οταν δεν κανεις κατι πρωτα εσυ για σενα...

 16. avatar Χαχα

  Τον καιρού του Τσαουσέσκου στην Ρουμανία δεν τολμούσαν να πράξουν καμία " ζαβολιά" αλλα τωρα με την Ρουμανία μέλος της ΕΕ , η τους διώχνουν η φεύγουν μόνοι τους . Οι δε περισσότεροι ζουν με " ζαβολιές" για να μη πω τίποτα αλλο. Εχω δει στην γαλλικη τηλεόραση να λένε οτι οταν θα " φάνε" τα λεφτα που τους δίνει το γαλλικό κρατος για γυρίσουν στην Ρουμανία , θα ξαναγυρίσουν . Πάντως αν οι συνθήκες δεν τους αρέσουν κανεις δεν τους κρατάει ,ειναι ελεύθεροι να γυρίσουν στον τόπο τους.
  Εξ αλλου η ελλαδιτσα μας δεν μπορεί να βοηθήσει τα δικά της παιδιά που εξ αλλου πάσχουν απο " αναιμία" απο την μεγαλη φορολογική αφαίμαξη που υφίστανται .

 17. avatar Γιατί παραπονούνται?

  Οι Ρομά θέλουν να ζούν με αυτό το τρόπο, δεν φταίει κανείς άλλος παρά οι ίδιοι.

 18. avatar Αλέκος β

  Ασ ξαναπάνε στη Γαλλία μήν είμαστε μόνον εμείς ρατσιστές η Γαλλία γιατί τούς έδιωξε ,ααααααααα κατάλαβα θά τούς στείλουν στους Έλληνες μία καί υπογράφτηκε στο μνημόνιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει