Η μεγάλη απήχηση που έχει στον κόσμο και η επιτυχία που σημειώνει κάθε χρόνο, επάξια το έχει καθιερώσει ως το Καρναβάλι της Κρήτης. Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ένα από τα πιο δημοφιλή της χώρας, συγκεντρώνει αμέτρητους επισκέπτες που επιλέγουν την όμορφη πόλη της Κρήτης για ξέγνοιαστες στιγμές γεμάτες μουσική, χορό και διασκέδαση. Ποιοι είναι, όμως, οι χρονιές σταθμοί που το καθιέρωσαν στη συνείδηση του κοινού;

  • Κατά το 1914 ένα μακρύ κάρο αποτέλεσε το άρμα του καρναβαλιού της χρονιάς. Επάνω του ένα τεράστιο μαντολίνο και ο βασιλιάς καρνάβαλος. Από μακριά δημιουργούνταν η ψευδαίσθηση ότι ο θρόνος του βασιλιάς ήταν στερεωμένος στη βάση του μαντολίνου.
  • Περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με τη στήριξη του Δήμου αρχίζει να δραστηριοποιείται και η Περιηγητική Λέσχη, ενώ λίγο αργότερα δίνει το παρών και το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου.
  • Το πρώτο οργανωμένο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1960. Ήτανε η πρώτη φορά που στην όμορφη κρητική πόλη δημιουργήθηκαν χειροποίητα άρματα και στολές.
  • Η δεκαετία του ’80 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «μαύρη» για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, καθώς πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο με μεμονωμένες προσπάθειες να το κρατούν ζωντανό κάποιες χρονιές.
  • Το 1990 καθιερώνεται το Κυνήγι Θησαυρού, σημείο αναφοράς για το καρναβάλι της όμορφης πόλης της Κρήτης. Οι οργανωμένες ομάδες που ανταποκρίνονται στο παιχνίδι, καλούνται από το Δήμο το 1993 να στηρίξουν το Καρναβάλι της πόλης τους.