Εναρμονισμένες πρακτικές σε διαγωνισμό του υπουργείου, αλλά και «μάταιες» προσπάθειες να «επιβάλλουν τις επιδιώξεις τους όσοι λειτουργούν με συμφέροντα», κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε στη Βουλή ότι πρόσφατα διεξήχθη διαγωνισμός για φίλτρα τεχνητού νεφρού στον οποίο υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές με 15 εταιρείες να δίνουν τις ίδιες τιμές (30 και 35 ευρώ) για δύο διαφορετικές κατηγορίες.

Ανέφερε ακόμα ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών απευθύνθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς να λάβει απάντηση, όμως μετά από επιμονή, υπήρξε παρέμβαση εταιρείας η οποία κατέβασε τις τιμές στα 2/3 περίπου.

Σημείωσε δε ότι μία από τις εταιρείες που έδινε εδώ τις υψηλές τιμές, στην Κύπρο προσφέρει τα ίδια φίλτρα στο 1/3 της τιμής σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Και αφού επιτύχαμε αυτή την παρέμβαση, έστω την τιμή στα 2/3 σήμερα, διαδίδεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκπροσωπεί συμφέροντα» υπογράμμισε ο κ. Λυκουρέντζος.

«Εμείς συμφέροντα; Που επιτυγχάνουμε τις μειώσεις των τιμών; Σας πληροφορώ έχω την τιμή στο όνομά μας, στην οικογένειά μας να μην ταιριάζει η λέξη συμφέροντα. Κι ο υπουργός Υγείας και το όνομα Λυκουρέντζος δεν θα ταυτιστεί ποτέ με συμφέροντα» εξανέστη ο υπουργός Υγείας.

Κατέληξε μάλιστα «προειδοποιώντας» αυτούς «που είναι συνηθισμένοι να λειτουργούν με συμφέροντα και να θέλουν να επιβάλλουν τις επιδιώξεις τους στην πολιτική ηγεσία ότι ματαιοπονούν στην παρούσα περίοδο».
 
Τόνισε δε πως θα δώσει τον κοινό αγώνα για μείωση των δαπανών του συστήματος υγείας χωρίς να ακρωτηριαστούν οι υπηρεσίες του προς όφελος των ασθενών και των πολιτών που έχουν ανάγκη.