Εκτενές άρθρο για τις προβλέψεις του Γέροντα Παΐσιου αλλά την επιρροή του στον ελληνικό λαό, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αφιερώνει η… οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σε δημοσίευμα με τον τίτλο: «Οι Έλληνες αναζητούν δύναμη σε έναν μοναχό που προβλέπει γεγονότα», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Παΐσιος, που έφυγε από τη ζωή το 1994, είχε προβλέψει την σημερινή κοινωνικοπολιτική αναταραχή, κάνοντας λόγο για «μεγάλη αναστάτωση, σύγχυση, πείνα και πολιτική αστάθεια».

Η Wall Street Journal επικεντρώνεται στους εκατοντάδες Έλληνες που συρρέουν τα Σάββατα στον τάφο του Γέροντα, ζητώντας να τους βοηθήσει για να βρουν δουλειά, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά και να επιζήσουν από την ύφεση που αφήνει πίσω της η κρίση.

«Ο Παΐσιος προέβλεψε πολλά πράγματα, και οι προφητείες του έγιναν πραγματικότητα», δηλώνει στην εφημερίδα, ένας 41χρονος αξιωματικός του στρατού, ενώ η εφημερίδα σημειώνει ότι η φήμη του απηχεί εκείνη του Νοστράδαμου. Κοινωνιολόγος του Παντείου Πανεπιστημίου, χαρακτηρίζει τον Γέροντας ως την «ενσάρκωση μιας υπερβατικής, αόρατης δύναμης, κάτι σαν το σαμάνο, το μάγο της φυλής».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, ωστόσο, και στην άνθηση του εμπορίου γύρω από τη φήμη του Παΐσιου: «Βιβλία, λατρευτικά πανό με εμπνευσμένα μηνύματα. Όλα αυτά πουλάνε σαν τρελά!», αναφέρει χαρακτηριστικά υπάλληλος του βιβλιοπωλείου «Ζωή» στην Αθήνα.