Την τραγωδία του καλοκαιριού στο Μάτι, με τους τουλάχιστον εκατό νεκρούς, αναβιώνουν τα ηχητικά ντοκουμέντα της Άμεσης Δράσης και της Τροχαίας από τη ζοφερή 23η Ιουλίου, όταν οι πληροφορίες από τον ασύρματο κατέγραφαν το χρονικό των γεγονότων και στη συνέχεια και το μέγεθος της καταστροφής.

Στο ηχητικό, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αναφορά ενός αστυνομικού, ο οποίος είχε αναλάβει να διακόψει την κίνηση των οχημάτων όσο η φωτιά σάρωνε το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Είναι 19:27:59 και ακούγεται να περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί λέγοντας: «Έχουμε αποχωρήσει από το σημείο δεν γίνεται να κάνουμε εκτροπή κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα όλοι έχουνε σπίτια εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εκτροπή στο σημείο θα μας πατήσουνε».

Όλα άρχισαν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, όταν υπήρξε ενημέρωση για καπνό στο Ντράφι. Ακολούθησε σύγχυση και η εικόνα του καπνού αποδόθηκε στην άλλη μεγάλη φωτιά εκείνης της ημέρας, που είχε ξεσπάσει στην Κινέτα. Λίγο πριν τις 6, αστυνομικός ενημερώνει ταραγμένος το κέντρο επιχειρήσεων: «Στο Νέο Βουτζά εδώ υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα από καπνούς, δεν υπάρχει ορατότητα και δεν υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο να ενημερωθούν να έρθουν προς τα εδώ. Κέντρο απαραιτήτως οι δυνάμεις στο Νέο Βουτζά πολλές και οι δυτικές ειδικά να ανέβουν προς τα εδώ». Δεκαοκτώ λεπτά μετά τις 6 οι αρχές ενημερώνονται πως η φωτιά έφτασε στη Μαραθώνος και δίνεται σήμα για εκτροπή της κυκλοφορίας.

Στις 23:47:55, οι αστυνομικές δυνάμεις ειδοποιούνται να μεταβούν στην οδό Πανός στο Νέο Βουτζά, όπου υπάρχει «Ε10». Όπως εξηγεί η εφημερίδα, ο κωδικός Ε10 σημαίνει «ανεύρεση πτώματος».

Στις 23:49, η ενημέρωση αναφέρει «αρκετές περιπτώσεις Ε10» στον Νέο Βουτζά.

Τελικά τα θύματα της φωτιάς έφτασαν τα εκατό, σημαδεύοντας για πάντα, με την απώλειά τους, το «μαύρο» καλοκαίρι του 2018.