Οι παράμετροι του Αντισεισμικού Σχεδιασμού στην Περιφέρεια Κρήτης, το Γεωτεκτονικό καθεστώς και η σεισμική επικινδυνότητα του νησιού, η σεισμική προστασία και ετοιμότητα, καθώς επίσης οι άξονες αντισεισμικής πολιτικής και τα μέτρα αυτοπροστασίας, παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα, στο Ηράκλειο που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, τον ΟΑΣΠ, και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε, ότι υπάρχει σχεδιασμός από την Πολιτεία σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση μεγάλων γεγονότων.

«Εντοπίζονται ωστόσο αδυναμίες στην πολιτική προστασία, και για μας είναι μεγάλη πρόκληση να αξιοποιήσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει για χρηματοδότηση του ΟΑΣΠ, της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των περιφερειακών υπηρεσιών πρόσθεσε ο κ. Λέκκας .

Τέτοιες ημερίδες – συνέχισε ο καθηγητής – είναι πολύ σημαντικές γιατί δίνεται ένα στίγμα στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να σχεδιάσουν με βάση τα δεδομένα που έχουμε τα γεωδυναμικά στοιχεία της Κρήτης που είναι ιδιόμορφα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κρήτη είναι ένα μοναδικό μέρος και αυτή η μοναδικότητα οφείλεται στις γεωδυναμικές της διεργασίες. «Εμείς, επεσήμανε, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε σε αυτή την πραγματικότητα. Να προσαρμόσουμε τις υποδομές, τις διαδικασίες, ούτως ώστε να συνυπάρχουμε με το σεισμικό φαινόμενο».

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου-Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης ανέφερε, ότι τα κτίρια θα πρέπει να ελέγχονται συχνά από τους μηχανικούς για τυχόν καθιζήσεις, ρωγμές, και λόγω προσθηκών. «Ο σημερινός αντισεισμικός κανονισμός είναι επαρκής και ελπίζω και εύχομαι να εφαρμόζεται», προσέθεσε ο κ. Καρύδης

Ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Δεικτάκης τόνισε στον χαιρετισμό του, ότι αυτό που επιβάλλεται είναι να εφαρμόσουμε μέτρα πρόληψης τα οποία συνόψισε στη δημιουργία κατασκευών που θα αντέχουν σε ένα σεισμό, τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας ώστε να αντιμετωπίσει με ετοιμότητα έναν πιθανό κίνδυνο και την ενημέρωση των πολιτών για την αυτοπροστασία τους.

Εξ άλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης σημείωσε, ότι κυρίαρχο μέλημα σε ένα έκτακτο γεγονός, όπως είναι ένας μεγάλος σεισμός, είναι να έχεις διασφαλίσει τις επικοινωνίες και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε την κοινή λειτουργία του συστήματος «ΤΕΤΡΑ» που εξασφαλίζει την επικοινωνία όλων των υπηρεσιών. Ακόμη πρόσθεσε, ότι πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα ένα Επιχειρησιακό Κέντρο το οποίο και θα συντονίζει όλες της εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς σε ένα έκτακτο γεγονός.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας, περιφερειακοί σύμβουλοι και φορείς από όλη την Κρήτη.