Με τις μηχανές ζεστές και πλαίσιο αιτημάτων, που αφορούν κυρίως το κόστος παραγωγής, τις τιμές των προϊόντων και ζητήματα που αφορούν το εισόδημα τους, οι αγρότες έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στις εθνικές οδούς και παρέταξαν τα οχήματά τους, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στην κυβέρνηση.

Στον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης έκλεισε και στα δύο ρεύματα χθες, όταν αγρότες αρχικά από τη Λάρισα και στη συνέχεια και από την Καρδίτσα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας κατέφτασαν στο σημείο και έστησαν μπλόκο.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων Ρίζος Μαρούδας απηύθυνε μέσω Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων έκκληση σε όλους τους αγρότες της Θεσσαλίας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να στηρίξουν το μπλόκο της Νίκαιας με την συμμετοχή τους. «Το μπλόκο της Νίκαιας μπορεί να θα δώσει δυναμική στον αγώνα των αγροτών» είπε, μεταξύ άλλων, και έστειλε τους χαιρετισμούς του σε όλους τους αγρότες που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα.

Στο μπλόκο βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκφράζοντας τη στήριξή της στα αιτήματα των αγροτών και κάνοντας λόγο για προσπάθεια να οικοδομηθεί συμμαχία αγροτών και εργατοϋπαλλήλων «ενάντια στη βάρβαρη πολιτική», όπως είπε ο πρόεδρός του.

Στα αιτήματα των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα αιτήματα για κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, αφορολόγητο πετρέλαιο, αναπλήρωση του πραγματικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ζημιάς από τον Δάκο, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου κατά 3000Euro από 1/1/2020, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%, κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Μπλόκα και στην Κρήτη

Με μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες των Χανίων. Χθες το μεσημέρι κατευθύνθηκαν με μηχανοκίνητη πορεία στο σημείο, όπου θα παραμείνουν επ’ αόριστον προχωρώντας σε ολιγόλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς της εθνικής.

Οι αγρότες κατέβηκαν για μια ακόμα φορά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης που πλήττει όπως υποστηρίζουν τον κλάδο τους και τα χαμηλά εισοδήματα.

Κινητοποιήσεις στην Ηλεία

Το παρών έδωσαν από την πρώτη κιόλας μέρα συγκέντρωσής τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, συμμετέχοντας χθες στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, με αφορμή την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μπλόκων για διαμαρτυρία σε όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος επιχείρησε να μεταδώσει το μήνυμα σε όσους παίρνουν αποφάσεις για τον ελληνικό λαό ότι δεν είναι πιστευτοί πλέον και οφείλουν να λύνουν προβλήματα, ενώ τόνισε πως φοροεπιδρομή και εύνοια της κυβέρνησης σε διάφορους εκμεταλλευτές που υπονομεύουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, δυσκολεύουν την κατάσταση. Επιπλέον, κάλεσε και τον υπόλοιπο κόσμο για συμμετοχή στην κινητοποίηση, ενώ είναι και σε ανοιχτή γραμμή με την Πανελλήνια Ένωση Μπλόκων για να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσεων.

Στους δρόμους οι αγρότες στο Αίγιο

Κινητοποίηση στα βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αιγίου, στο ρεύμα προς Πάτρα, έκαναν χθες το μεσημέρι οι αγρότες της Αιγιάλειας, με βασικά αιτήματα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση – κάλεσμα ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδικά συντονισμένη αγροτική κινητοποίηση ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει προκειμένου να συγκεντρώσει τη γη και τη παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, να υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Κινητοποιήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Μπλόκο στον κόμβο της Ιόνιας οδού στο Χαλίκι, αποφάσισε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αμφιλοχία, την Τετάρτη 30/1/2019.