Για μπίρες και μεζέδες πήγε τον Γιοακίμ Φούχτελ ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την έναρξη του Ελληνογερμανικό Συνεδρίου, στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποφευχθεί το διπλωματικό επεισόδιο.

«Μη φοβάσαι πρόεδρε, τον έχω τώρα μέσα στο αυτοκίνητό μου είναι ασφαλής και τον πηγαίνω σε μια ταβέρνα στο Πανόραμα να τον κεράσω μπίρες και μεζέδες», είπε στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών σύμφωνα με τον «Βηματοδότη».

Ο κ. Στυλιανίδης είχε οργανώσει με στρατιωτική ακρίβεια, το σχέδιο διαφυγής το, γνωρίζοντας ότι η αναφορά του υφυπουργού Εργασίας ότι η δουλειά που κάνουν 3.000 Έλληνες υπάλληλοι σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη χώρα του γίνεται από 1.000 Γερμανούς, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» του έδωσε ραντεβού σ΄ ένα περίπτερο, ζήτησε να έρθει μαζί του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης και ο αστυνομικός διευθυντής της συμπρωτεύουσας.

Εκείνο που δεν είχε προβλέψει ο κ. Στυλιανίδης ήταν η συμπεριφορά του Γερμανού προξένου. Πήγε μόνος του στη ΔΕΘ, πάρκαρε το διπλωματικό του αυτοκίνητο, κοντά στην Έκθεση, και πέρασε αδιάφορος μέσα από τους διαδηλωτές.

Ο κ. Σαμαράς φοβόταν μήπως και προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο, αφού ο κ. Στυλιανίδης, τον ειδοποίησε ότι ο κ. Φούχτελ σήκωσε το τηλέφωνο και έκανε τρία τηλεφωνήματα. Το πρώτο στην κυρία Μέρκελ και τα άλλα δύο σε δημοσιογράφους γερμανικών εφημερίδων.

Ο κ. Στυλιανίδης γνώριζε γερμανικά και αυτά που είπε ο κ. Φούχτελ στην κυρία Μέρκελ, τα… μετέφερε επί λέξει στον κ. Σαμαρά.