Η περσινή ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους μαθητές καθώς και τους δασκάλους, καθηγητές των σχολείων της Πάτρας, αφού η συνεχιζόμενη ύφεση είχε αντίκτυπο και στο σχολικό περιβάλλον.

Ωστόσο ο φετινός χειμώνας προβλέπεται χειρότερος. Αυτή είναι και η εκτίμηση του αντιδημάρχου Παιδείας Ανδρέα Φίλια στο thebest.gr.

Από τη μια πλευρά, όπως αναφέρει ,φέτος δεν υπάρχουν χρήματα για το πρόγραμμα σίτισης μαθητών σχολείων, που εφαρμόστηκε πέρυσι και προέβλεπε την προσφορά κουλουριού, σε μαθητές που το είχαν ανάγκη και από την άλλη, με ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία θα γίνει η προμήθεια πετρελαίου, λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση.

Ούτε για κουλούρι

Όπως εξηγεί ο κ. Φίλιας, το πρόγραμμα επιδότησης σχολικών κυλικείων με 50 λεπτά την ημέρα, προκειμένου μαθητές να παίρνουν ένα κουλούρι, δεν μπορεί προς το παρόν να υλοποιηθεί.

Και τονίζει ότι τα χρήματα για το πρόγραμμα σίτισης προέρχονταν από τη μισθοδοσία του δημάρχου και των συνεργατών του, ωστόσο μετά τις περικοπές δεν υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης του απαιτούμενου χρηματικού ποσού.
«Βρισκόμαστε σε αναζήτηση χρημάτων, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος» λέει.

Μάλιστα στο πρόγραμμα είχαν συμβάλλει με μικρό ποσό και οι σχολικές επιτροπές, οι οποίες φέτος είναι σε χειρότερη μοίρα, ενώ το ίδιο ισχύει, όπως δηλώνει, και για τον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου, ο οποίος δεν μπορεί να βοηθήσει, δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι συμπολίτες, που έχουν ανάγκη τη στήριξή του.

Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο

Η χρηματοδότηση των σχολείων πέρυσι και φέτος διαρκώς μειώνονται και αυτό τον χειμώνα η κατάσταση αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη, δεδομένου ότι το πρόβλημα πέρυσι δε φάνηκε σε όλη του την ένταση. «Πέρυσι λόγω του Καλλικράτη , από τη συνένωση των σχολικών επιτροπών, προέκυψε το ποσό των 500.000 ευρώ, από τα αποθεματικά κάθε σχολικής επιτροπής. Έτσι βγάλαμε το πετρέλαιο», λέει ο κ. Φίλιας.

Από την άλλη, χθες έφτασε η αρνητική απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στο αίτημα των σχολικών επιτροπών του Δήμου της Πάτρας, για διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα σχολεία σε χαμηλότερη τιμή, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν μαθητές να ξεπαγιάσουν.

«Κατά προσέγγιση κάθε σχολείο είναι να πάρει το χρηματικό ποσό των1200 ευρώ και ο ένας τόνος πετρελαίου, που δεν επαρκεί, κοστίζει 1.500 ευρώ».

Μάλιστα πολλά σχολεία μετά και από οδηγία των σχολικών επιτροπών δεν πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δίνοντας προτεραιότητα στις δαπάνες για θέρμανση, καθαριότητα και γραφική ύλη.

Η μείωση στη χρηματοδότηση των σχολείων είναι αρκετά σημαντική. Κάθε δόση (4 συνολικά κάθε χρόνο) για το 2012 ανέρχεται στις 380.000 ευρώ. Το 2011 ήταν 570.000 και το 2010 μόνο για τα σχολεία της Πάτρας (προ Καλλικράτη) 1εκ. ευρώ.

Η δεύτερη από τις τέσσερις δόσεις για τη φετινή χρονιά μοιράστηκε στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα. «Κανονικά θα έπρεπε να έχει δοθεί και η τρίτη και να περιμένουμε την τέταρτη, ενώ σημειώστε ότι τα χρέη των σχολείων ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ», καταλήγει ο κ. Φίλιας.