Την επιβολή πλαφόν και στις τιμές χονδρικής, ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), σημειώνοντας πως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αρκετοί βενζινοπώλες να αγοράζουν καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από το πλαφόν στη λιανική που καθόρισαν τα συναρμόδια υπουργεία.

Ως παράδειγμα, η ΠΟΠΕΚ αναφέρει πρατήριο της Αθήνας που αγοράζει σήμερα την αμόλυβδη προς 1,56 ευρώ το λίτρο, ενώ το πλαφόν ορίστηκε στο 1,473 ευρώ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συμμορφωθούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και το βάρος δεν θα πέσει μόνο στους βενζινοπώλες, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί και πάλι το οξύμωρο σχήμα, οι βενζινοπώλες να αγοράζουν καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από το πλαφόν, στις οποίες πρέπει να πουλήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «η επιβολή πλαφόν σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση των καυσίμων δεν υπαγορεύεται μόνο από τη δικαιοσύνη, αλλά και από την κοινή λογική. Διαφορετικά, ας πάρει η κυβέρνηση μαζί με τα κλειδιά των βυτιοφόρων και τα κλειδιά των πρατηρίων».