Καταγγελία για γιατρό που ζήτησε φακελάκι με βάση τα κιλά του μωρού

Το περιστατικό καταδίκασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών


ΕΛΛΑΔΑ
10:11
07/01/2019
Καταγγελία για γιατρό που ζήτησε φακελάκι με βάση τα κιλά του μωρού
9
loading

Το φως της δημοσιότητας είδε μια απίστευτη περίπτωση ενός μαιευτήρα, ο οποίος ζήτησε φακελάκι, το ύψος του οποίου υπολόγισε με βάση τα κιλά του μωρού που είχε ξεγεννήσει.

Το κείμενο-καταγγελία έστειλε στην Καθημερινή ο κ.Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών στην οποία περιέγραψε όσα έζησε σε κρατικό νοσοκομείο, δίπλα στον πατέρα του νεογέννητου, που αγωνιούσε για τη γυναίκα του που ήταν στην Εντατική και για το παιδί του, που ήταν στη θερμοκοιτίδα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο ο πατέρας δεν ήθελε να καταγγείλει το συμβάν στην Αστυνομία «φοβούμενος για τυχόν επιπτώσεις στη φροντίδα της συζύγου του».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της καταγγελίας:

Σ​​άββατο 22/12, περίπου 12 το μεσημέρι. Βρίσκομαι στο σαλονάκι του 4ου ορόφου κρατικού νοσοκομείου περιμένοντας με την αδελφή μου κάποια αποτελέσματα εξετάσεων. Πλάι μου κάθεται ένας φτωχός, μεροκαματιάρης άνθρωπος από την επαρχία, ο οποίος ήταν εκεί με τη γυναικαδέλφη του, αγωνιώντας για τη γυναίκα του που βρισκόταν στην Εντατική έπειτα από σοβαρότατη επιπλοκή τοκετού (αφαίρεση μήτρας).

Τον ρώτησα από περιέργεια τι συνέβη και πώς. Και μου διηγήθηκε την εξής απίστευτη ιστορία, η οποία με εξόργισε, με έκανε να νιώσω ντροπή για τη συμπεριφορά ορισμένων γιατρών προς απλούς συμπολίτες μας και με οδήγησε στην απόφαση ότι η ιστορία αυτή έπρεπε να δημοσιοποιηθεί.

Ο άνθρωπος αυτός, κ. Χ, από επαρχιακή πόλη, αναζήτησε νοσοκομείο και γιατρό στην Αθήνα για να γεννήσει η γυναίκα του, που αντιμετώπιζε προβλήματα εγκυμοσύνης. Δεν ζήτησα να μάθω πώς επέλεξε τον συγκεκριμένο γιατρό, διευθυντή κλινικής σε κρατικό νοσοκομείο. Εκείνο όμως που μου είπε ήταν ότι ο γιατρός τού ζήτησε προκαταβολικά 1.000 ευρώ για την εισαγωγή και μετά τον τοκετό ένα ποσό ίσο με «τα κιλά του νεογέννητου».

Έμεινα εμβρόντητος από τον ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο καθορισμού του ποσού για το «φακελάκι»! Το μωρό γεννήθηκε 2,1 κιλά και ο κ. Χ ήταν μάλλον ευχαριστημένος, θεωρώντας ότι το επιπλέον «φακελάκι» θα του κόστιζε 2x100 = 200 ευρώ, μέχρι που ο γιατρός τού έκανε σαφές ότι δεν παίζει με πενταροδεκάρες και εννοούσε το βάρος του μωρού σε χιλιάρικα – 2.000 ευρώ! Ο κ. Χ αντέδρασε κάπως αλλά τελικά συμφώνησε, δεδομένου ότι υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές στη γέννηση, οπότε αναγκάστηκαν να κρατήσουν τη σύζυγό του στην Eντατική για κάποιες ημέρες. Προσπάθησα να τον πείσω να καταγγείλει το συμβάν στην αστυνομία, αλλά ο κ. Χ ούτε που το συζήτησε, φοβούμενος για τυχόν επιπτώσεις στη φροντίδα της συζύγου του.

Ενώ γινόταν η σχετική συζήτηση, βλέπω τον κ. Χ και τη γυναικαδέλφη του να σηκώνονται και να αρχίζουν να συνομιλούν με αγωνία με κάποιον, ο οποίος μόλις είχε εμφανιστεί στο σαλονάκι αναμονής. Ο ίδιος άκουσα τον κύριο αυτό να λέει στον κ. Χ: «Πάμε καλά, η γυναίκα σου θα βγει από την Eντατική». Ο κ. Χ μίλησε χαμηλόφωνα και δεν μπόρεσα να ακούσω τι είπε. Μόλις απομακρύνθηκε ο εν λόγω «γιατρός», ο κ. Χ επέστρεψε στο κάθισμα πλάι μου και μου λέει: «Τον βλέπετε; Αυτός είναι ο γιατρός που ενώ ποτέ δεν τον βρίσκεις τα Σάββατα, σήμερα ήρθε και με αναζήτησε για να εισπράξει! Του είπα ότι δεν κατάφερα να συγκεντρώσω το ποσό επειδή ήταν μεγάλο, αλλά σε 2-3 ημέρες θα το έχω να του το δώσω και ο γιατρός συμφώνησε και έφυγε».

Ο φτωχός αυτός άνθρωπος, έρμαιο των απάνθρωπων απαιτήσεων του «γιατρού», ήταν έτοιμος να χρεωθεί για να τις ικανοποιήσει. Την ίδια στιγμή η γυναίκα του κινδύνευε στην Eντατική, ενώ ταυτόχρονα κινδύνευε και το νεογέννητο στη θερμοκοιτίδα.

Είχα ακούσει διάφορες ιστορίες, αλλά ποτέ δεν έζησα από τόσο κοντά αυτή τη βρώμικη ιστορία με τα φακελάκια και το μέγεθος της απανθρωπιάς και ασυνειδησίας που τη συνοδεύει. Καταλαβαίνω ότι για να επέμβουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, οι ιατρικοί σύλλογοι και η Δικαιοσύνη χρειάζονται επώνυμες καταγγελίες και αποδείξεις. Όμως, αν δεν κάνω λάθος, οι επιβαλλόμενες ποινές, αν και όταν υπάρξουν, είναι κατά γενική ομολογία ελαφρύτατες.

Κατά τη γνώμη μου, σε περίπτωση καταδίκης θα έπρεπε η ποινή να είναι φυλάκιση άνευ αναστολής, οριστική αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος και επιβολή αυστηρότατου χρηματικού προστίμου. Μόνο με παραδειγματικές τιμωρίες υπάρχει ελπίδα να ξεριζωθεί αυτή η γάγγραινα της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύω, δε, ότι οι γιατροί μας στην πλειονότητά τους είναι έντιμοι και αξιοπρεπείς και πως και οι ίδιοι θα ήθελαν, όσο και οι απλοί πολίτες, να εξαλειφθεί το θλιβερό αυτό φαινόμενο που δυσφημίζει τη χώρα μας και το ιατρικό λειτούργημα. (Το παρόν θα σταλεί στη διοίκηση του νοσοκομείου, τα δε πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεση του εισαγγελέα.)

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδίκασε το περιστατικό και διευκρίνισε ότι «θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές».

«Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε ώστε να διασφαλιστεί δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους ασθενείς» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Πατούλης.

Η ανακοίνωση του ΙΣΑ

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή δημοσίευμα σχετικά με επίορκο γιατρό που ζήτησε από ασθενή φακελάκι επισημαίνει τα εξής:

Οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια παρέχουν τις υπηρεσίες τους , με αυταπάρνηση στον πολίτη αυτής της χώρας, παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης ,προσηλωμένοι στο καθήκον τους.

Ωστόσο ο ΙΣΑ καταδικάζει φαινόμενα χρηματισμού και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

Ζητάμε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και τιμωρία των παραβατών, μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων.

Καλούμε τους πολίτες να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε προσπάθεια χρηματισμού».

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και αντιπαλεύουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του, πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές-φακελάκια.

Διευκρινίζουμε ωστόσο ότι θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας απέναντι σε μέλη μας που δεν τιμούν το ιατρικό λειτούργημα. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε ώστε να διασφαλιστεί δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους ασθενείς.

Καλούμε την πολιτεία να διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τη πλειοψηφία των ιατρών που στηρίζουν με αυταπάρνηση το ΕΣΥ».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar audioware

  Πάλι θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους σε φαινόμενα χρηματισμού;;;
  Περισσότερη αυστηρότητα, πεθαίνεις....

 2. avatar Αριστερος ειμαι κι ο,τι θελω λεω.

  Κ. Καθηγητα συμφωνω με τις ποινες που προτεινετε. Προσωπικα θα προσθετα την αμεση δημοσιοποιηση του ονοματος του με φωτογραφια. Να υποστει και τον ανελεητο κοινωνικο εξοστρακισμο!!

 3. avatar Λαβυρινθος

  Μπραβο στον καθηγητη που εβγαλε αυτο το "ειδεχθες κοινωνικο εγκλημα" στη φορα. Ποσο καθαρμα μπορει να εισαι και να πατας σε αγωνια για ανθρωπινη ζωη! Ευχομαι υγεια στο μωρο στη μητερα και τον πατερα για την αγαπη του προς αυτους.

 4. avatar Lxi

  Δεν φταινε οι γιατροι που ειναι αρπαχτρες ,γιατι ειναι και αυτοι Ελληνες που ειμαστε μακραν η πιο διεφθαρμενη ρατσα ανθρωπων τουλαχιστον στην Ευρωπη, μαζι με τους Αλβανους και τους Ρουμανους.
  Οταν δεν τιμωρειται ποτε κανενας γιατρος και ολοι παραμενουν στη θεση τους, αντι να πανε εστω και για ενα μηνα φυλακη,γιατι να μη παιρνουν πολλοι διεφθαρμενοι γιατροι το φακελλακι τους? Τα ιδια ισχυουν βεβαιως και για πολλες αλλες κατηγοριες εργαζομενων και φυσικα για πολλους απο τους πολιτικους μας , που ενω επρεπε να δινουν το παραδειγμα ειναι δυστυχως χειροτεροι ολων, αλλα ειπαμε οτι αυτοι ειναι ο καθρεπτης της κοινωνιας μας και σε εναν διεφθαρμενο λαο αυτοι οι πολιτικοι του αξιζουν. !!

  1. avatar Θωμας .Ωραιοκαστρο.

   Αν και μαζι σου δεν συμφωνω συνηθως , εχεις δικιο αυτη τη φορα οτι το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι και δυστυχως στην Ελλαδα γινεται ο κλεψας του κλεψαντος. Το πιο χειροτερο ειναι οτι δεν υπαρχει απο πουθενά φως το τουνελ. Oλα χαλουν στην μη εφαρμογη της ηδη ελαστικης σε ποινες δικαιοσυνη. Εννοω οτι οι πιο πολλες ποινες στην χωρα μας ειναι με αναστολη, ή εξαγορασιμες και εφεσιμες.

 5. avatar ΕΒΕΛΙΝ

  ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ Κ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Κ ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΛΑΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΕΞΩ.ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ Κ ΑΙΣΧΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Κ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ....

 6. avatar Just think

  Ευχόμενος να πάνε όλα καλά με τη γυναίκα και το μωράκι, θα ήθελα πω δυο λόγια:

  Δύο κατηγορίες ανθρώπων στο θέμα «φακελάκι».
  Η πρώτη είναι οι διεφθαρμένοι. Συνήθως παλιοί γιατροί που έχουν μάθει να μαζεύουν ασύστολα τα χρήματα των ασθενών χωρίς να διαπραγματεύονται τίποτα. Δύσκολα τους αλλάζεις την τακτική.

  Η δεύτερη είναι οι διαφθείροντες. Εμείς οι ίδιοι οι ασθενείς που ενώ ο γιατρός δεν έχει ζητήσει κάτι για να σε χειρουργήσει, του βάζουμε στην τσέπη με το ζόρι το «δωράκι» ενώ αυτός δεν το δέχεται. Εμείς όμως επιμένουμε ξανά και ξανά, πιεστικά μέχρι να το πάρει. Μετά από λίγα φακελάκια, θα έχει ήδη διαφθαρεί. Δυστυχώς εξαιτίας μας.
  Αυτή η δεύτερη κατηγορία είναι και η πιο επικίνδυνη. Δείχνει πως το «φακελάκι» δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ.

  Πείτε ΟΧΙ στην άθλια αυτή τακτική. Μη διστάσετε να καταγγείλετε την αλητεία των μεγαλογιατρών. Φροντίστε για μια καλύτερη κοινωνία, απαλλαγμένη από πονηρούς.

 7. avatar Υπάρχουν γιατροί και…επιχειρηματίες γιατροί

  Οι γιατροί δουλεύουν άπειρες ώρες και σώζουν ζωές αλλά είναι αξιοσημείωτο το πως καταφέρνουν με μισθό πείνας να χτίζουν 2-3 σπίτια. Υπάρχει άραγε άνθρωπος που δεν χρειάστηκε να δώσει φακελάκι? Η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι ελεύθερο επάγγελμα και το ξεχνάτε. Παρεξηγήθηκε ο Πατούλης και βγάζει δηλώσεις, ποιός ο Πατούλης, έλεος.

 8. avatar Με το κιλό

  Τα κιλά του (του γιατρού) σε χρόνια κάθειρξης για εκβιασμό και ξέπλυμα εκατομμυρίων μαύρου χρήματος γιατί προφανώς θα έχει ξεγεννήσει εκατοντάδες μωρά με το κιλό

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει