«Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που ανακοινώθηκαν, είναι το σπουδαιότερο αναπτυξιακό μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμόσει η χώρα μας στην τρέχουσα περίοδο. Ενισχύουν την παραγωγική απασχόληση των εργαζομένων και την ανταγωνιστική λειτουργία των εγχώριων επιχειρήσεων, και μπορεί σε σημαντικό βαθμό να αποτρέψουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων ή τη μεταφορά τους στις γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους», αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.

Τα τελευταία έτη έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, εξαιτίας της εξωπραγματικής ανελαστικότητας της αγοράς εργασίας, με νόμους που προστατεύουν υπέρμετρα όσους ήδη δουλεύουν, ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες η επιχείρηση στην οποία εργάζονται αντιμετωπίζει δραστικά μειωμένη δραστηριότητα και ανταγωνιστικότητα, επισημαίνει η Alpha Bank. Ταυτόχρονα, καταδικάζουν στη μακροχρόνια ανεργία τους νέους, αυτούς που αναμένουν με αγωνία για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας και να φτιάξουν τη ζωή τους.

Με την ελαστικοποίηση των απολύσεων και τη μείωση του κατώτατου μισθού στην περίοδο της μαθητείας του εργαζόμενου, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους εργαζόμενους που τους έχουν ανάγκη, για να λειτουργήσουν πιο παραγωγικά και πιο ανταγωνιστικά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, αλλά και στο μέλλον.

Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που ανακοινώθηκαν συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποτροπή εκρηκτικών ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά της χώρας στη μεσοχρόνια και στη μακροχρόνια περίοδο. Συμβάλουν, επίσης, στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της πληρωμής των συντάξεων, όχι μόνο στους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά στους συνταξιούχους των επόμενων δεκαετιών, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.