«Και ενώ τα πράγματα φαίνεται ότι δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για την Ελλάδα, η εξαντλημένη και υπερχρεωμένη χώρα έχει μια νέα απειλή να αντιμετωπίσει: τις ασθένειες που προέρχονται από κουνούπια», αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Reuters, το οποίο αφορά τις ξεχασμένες ασθένειες που επέστρεψαν στη μαστιζόμενη από την κρίση Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Reuters, είδη κουνουπιών που μπορεί να μεταφέρουν εξωτικές στο άκουσμα «τροπικές μολύνσεις», όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, τσικουνγκούνια και δάγκειος πυρετός εκμεταλλευόμενα την υπερθέρμανση που φέρνει η κλιματική αλλαγή μεταφέρονται σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης.

Και, με τα μέτρα λιτότητας, ένα σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, πολιτική αναταραχή και αυξανόμενη ξενοφοβία όλα συνωμοτούν στο να επιτραπεί η είσοδος στα παράσιτα και τις ασθένειες.
 
Η ελονοσία, μία ασθένεια που είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα το 1974, δεν επιστρέφει απλά με τους επισκέπτες και τους μετανάστες, όπως κάνει κατά καιρούς στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά μεταφέρεται από άτομο σε άτομο εντός των ελληνικών συνόρων.

Την ίδια στιγμή τα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου έφταναν τα 16 στις 11 Οκτωβρίου.

Είναι σημείο των καιρών ότι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», οι οποίοι συνήθως μάχονται να σώσουν ζωές μωρών στην υποσαχάρια Αφρική, τώρα πια δουλεύουν πλήρες ωράριο σε ορισμένα μέρη της νότιας Ελλάδας.