Πρόγευση του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΣΕ έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

Όπως δήλωσε ο κ. Χ. Τσιόκας, ο ΟΣΕ θα σταματήσει να είναι ελλειμματικός εάν γίνουν μετατάξεις, συνταξιοδοτήσεις, αλλά και περικοπές στη μισθοδοσία.

Από το επόμενο έτος δεν θα είναι ελλειμματικός ο οργανισμός, δήλωσε ο κ. Τσιόκας και πρόσθεσε «Ένας ελλειμματικός οργανισμός όπως ο ΟΣΕ , με 10 δις και πλέον χρέος, με αυτό το πρόγραμμα εξυγιαίνεται. Δηλαδή μέσα στο 2011 με βάση το σχέδιο ο Έλληνας φορολογούμενος θα πάψει να πληρώνει το χρέος και το έλλειμμα. Ο ΟΣΕ θα μείνει όρθιος , ανοιχτός με εξυγίανση χωρίς παραγωγή ελλειμμάτων και θα κυκλοφορεί στο σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου».

Ωστόσο, ο γγ του υπουργείου Υποδομών διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπάρξει καμία μείωση στο βασικό μισθό με τις τριετίες». «Δεν θα υπάρξει καμία, μα καμία απόλυση και το πλεονάζων προσωπικό θα μεταγάγει σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου που όντως έχουν ανάγκη και έτσι και αλλιώς το δημόσιο θα έπαιρνε», σημείωσε.

Εκτιμάται ότι 2.800 εργαζόμενοι θα αποσπαστούν από τον ΟΣΕ με τους 1.000 να βγαίνουν σε σύνταξη.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε πως δεν θα κλείσει καμία γραμμή, αλλά τα δρομολόγια θα αποφασίζονται από τις εταιρίες που θα έχουν τα δικαίωμα του ΟΣΕ και ότι προβλέπεται επιδότηση 50 εκατομμυρίων για άγονες γραμμές. Σε ότι αφορά τα εισιτήρια θα είναι ακριβότερα, σημείωσε, αλλά όχι περισσότερο από αεροπλάνο ή λεωφορείο.