Ξέφραγο αμπέλι τα δικαστήρια Ευελπίδων. Δικηγόροι που δεν ελέγχονται κατά την είσοδό τους. Πολίτες που περνούν από τους ανιχνευτές μετάλλων αλλά, όπως εικάζουν οι περισσότεροι που γνωρίζουν τον χώρο των δικαστηρίων πολύ καλά, μπορούν να περάσουν το οτιδήποτε από το πίσω μέρος αυτών. Δηλαδή από τα συρματοπλέγματα που δεν φυλάσσονται.

«Υπάρχει τεράστιο θέμα ασφάλειας», λέει μιλώντας στο newsbeast.gr το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Γιώργος Παρασκευάς. Και τονίζει: «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιο περιστατικό μέσα στη σχολή της Ευελπίδων. Το θεωρούμε αρκετά σοβαρό. Δείχνει ότι υπάρχει έλλειμμα ασφάλειας. Βέβαια, ο χώρος είναι τεράστιος και δύσκολα φυλασσόμενος», λέει.

Χιλιάδες πολιτών καθημερινά

Περισσότερα από 25.000 άτομα διασχίζουν καθημερινά τους δρόμους της Ευελπίδων από νωρίς το πρωί. Στις τρεις πύλες εισόδου, όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευάς, οι αστυνομικοί περνούν από έλεγχο τους επισκέπτες των δικαστηρίων αλλά όχι τους δικηγόρους.

«Είναι πρόβλημα τα δικαστήρια να μην έχουν τους δικούς τους φύλακες. Είναι πρόβλημα να μη γίνονται περιπολίες σε έναν χώρο που πραγματικά είναι πολύ μεγάλος και μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει», αναφέρει.

Κοινό μυστικό είναι ότι στην Ευελπίδων υπάρχει ένα τεράστιο κενό στη φύλαξη του συρματοπλέγματος. «Το συρματόπλεγμα δεν είναι λύση. Μπορεί ο καθένας να περάσει ή ακόμη και να πετάξει ότι θέλει από εκεί», λέει ο κ. Παρασκευάς που καθημερινά βρίσκεται στην Ευελπίδων. «Ο χώρος είναι πάρα πολύ μεγάλος και για να περάσει κάποιος ένα μικρό όπλο, θα βρει διάφορους τρόπους για να το κάνει. Εικάζουμε όλοι ότι πέρασε από τους γνωστούς αφύλαχτους χώρους», προσθέτει.

«Η Ασφάλεια μπάζει»

Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, η Ασφάλεια της Ευελπίδων έχει… τρύπες. «Έχουμε διαρκώς επισημάνει το πρόβλημα που υπάρχει. Ζητάμε λοιπόν να επαναπροσληφθούν φύλακες ή να προστεθούν περισσότεροι αστυνομικοί στη φύλαξη των κτιρίων. Δεν μπορεί να μη γίνονται περιπολίες σε έναν χώρο που είναι τεράστιος», σημειώνει.

Για να καταλήξει: «Πρέπει να προσθέτουν και άλλα ηλεκτρονικά μηχανήματα για να μην έχουμε ανάλογα περιστατικά όπως το σημερινό».

Είναι αλήθεια ότι πολλοί φοβούνταν ότι κάτι θα συνέβαινε στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Γι’ αυτό ζητούσαν πρόσθετα μέτρα, όμως, δεν εισακούστηκαν. Έτσι, σήμερα το πρωί, ύστερα από βεντέτα, έπεσε νεκρός ένας άνθρωπος, τραυματίστηκε ακόμη ένας από το όπλο μιας γυναίκας…