Την απειλή να βγουν στο «σφυρί» τα σπίτια τους αντιμετωπίζουν 132.000 ιδιοκτήτες. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που γίνει άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από το νέο έτος.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία φτάνει μέχρι τις 200.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι διευθύνσεις των τραπεζών που ασχολούνται με την είσπραξη των οφειλομένων βρίσκονται επί ποδός πολέμου εν όψει της επικείμενης άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των τραπεζών, αν δεν υπάρξει παράταση της απαγόρευσης, θα βγουν στο «σφυρί» δεκάδες χιλιάδες ακίνητα. Πρόκειται, όπως αναφέρει το Έθνος, για μεγάλη ποσότητα ακινήτων, που είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στην αγορά σε ό,τι αφορά τις τιμές.

Τα οργανωμένα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία που συνεργάζονται με τις τράπεζες ετοιμάζονται για άρση των πλειστηριασμών, καθώς, όπως λένε, οι τράπεζες στην κατηγορία αυτή των δανειοληπτών έχουν χορηγήσει στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι Ενώσεις Καταναλωτών αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες τον ερχόμενο Ιανουάριο.