Το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία καταγράφεται μέσα από τα στοιχεία για αύξηση ανασφάλιστων ασθενών που φτάνουν στα τοπικά νοσοκομεία.

Η αύξηση, σύμφωνα με το flashnews.gr, αγγίζει μόνο στο Πα.Γ.Ν.Η. το 18% το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για ένα ποσοστό που σοκάρει, καθώς αφορά κυρίως νέους που δεν έχουν ασφαλιστεί ποτέ μέχρι σήμερα ή άτομα άνω των 40 ετών που έχασαν τη δουλειά τους και δεν έχουν πλέον ασφάλιση.

«Το πρόβλημα έχει οξυνθεί, σε μεγάλο βαθμό. Γινόμαστε καθημερινά ως εργαζόμενοι, μάρτυρες πολύ άσχημων και άκρως ανησυχητικών καταστάσεων γύρω από αυτό το θέμα», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Γιάννης Δαγκωνάκης.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης με μικρές διαφοροποιήσεις στο ποσοστό των ανασφάλιστων.

«Όταν ένα περιστατικό είναι επείγον, δεν το συζητάμε καθόλου το αν είναι ασφαλισμένος ή όχι. Του παρέχουμε όλες τις υπηρεσίες άμεσα και δωρεάν», αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου.

Στην περίπτωση, τώρα, που δεν μπορεί να προσκομισθεί κάποιο έγγραφο και ο ασθενής αδυνατεί να καταβάλλει το σύνολο ή τμήμα των εξόδων τότε η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και όπως φαίνεται υπάρχουν πολίτες που φεύγουν από το νοσοκομείο με χρέη.

«Εδώ ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, θα κυνηγάμε τους άπορους, άνεργους και ανασφάλιστους;», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.