Ιερά Σύνοδος: Δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση


ΕΛΛΑΔΑ
13:54
07/11/2018
Ιερά Σύνοδος: Δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία
11
loading

Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Χθες, έγινε μια ανακοίνωση ότι έχουμε μια πρόθεση, καλή διάθεση, ο χώρος της Εκκλησίας με την Πολιτεία να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα. Όλοι τα αντιπαρερχόμεθα και τα συναντάμε μπροστά κάθε ημέρα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να συμφωνήσουμε. Θα ακολουθηθεί μια διαδικασία. Το πρώτο ήταν η ανακοίνωση. Αυτή μεταφέρθηκε στη Σύνοδο. Το εγκρίνουμε. Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα.

Να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί είναι κυρίως που ανησυχούν, ό,,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί, με όλους τις ιερείς θα βρούμε έναν τρόπο και δεν θα κάνουμε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος ούτε ό,τι θέλει η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας Ελλάδας, η οποία θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία, που έδειξε την καλή της διάθεση. Επαναλαμβάνω πώς ό,τι θα κάνουμε, πώς θα γίνει το ταμείο, πώς θα είναι οι λεπτομέρειες, θα είναι μέσα οι ιερείς και χωρίς να υπογράψουν, να συγκατατεθούν, να είμαστε σύμφωνοι, με την έννοια του γενικοτέρου συμφέροντος, όχι των ιερέων μόνον, των αρχιερέων, αλλά του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι. Το κάνουμε για να βάλουμε μια τάξη σε μερικά πράγματα, επιτέλους».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Μιλάνε για ένα πλούτο πολύ μεγάλο κ.λπ. Εμείς λέμε ότι είναι παραμύθι. Πλούτος σαν κάρβουνο που είναι κάπου πεταμένος και το παίρνει όποιος θέλει, ναι. Πλούτος, όμως, που αξιοποιείται δεν υπάρχει. Ερχόμαστε να τακτοποιήσουμε αυτό το πράγμα. Δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα αν δεν καταλήξουμε σε ένα σημείο όπως θα το ήθελαν οι ιερείς και όπως θα διαμορφωθεί, τι ανάγκες θα υπάρχουν. Όλα θα αποβλέπουν σε μια ειρηνική πορεία όλων μας και για το συμφέρον όλου του λαού μας και επομένως του καθενός από εμάς. Αυτό είναι το γενικότερα».

Σε ερώτηση πότε θα συγκληθεί η Ιεραρχία, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απάντησε: «Θα εξαρτηθεί. Μπορεί να είναι και πιο μπροστά από τις γιορτές. Δεν το ξέρω». Τέλος, αναφορικά με τον ιεράρχη Καλαβρύτων, που έκανε λόγο για προδοσία, ο αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Ποια είναι η προδοσία; Το ότι έρχεται ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος σε μια προσπάθεια και λένε, από τη μια πλευρά μας λέτε ότι είμαστε πάμπλουτοι και από την άλλη πλευρά, όταν μας ζητάει κάποιος κάτι, λέμε δεν έχουμε να σας τα δώσουμε. Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Δεν κοροϊδευόμαστε όταν βλέπουμε ότι μια τεράστια περιουσία είναι ένα νεκρό σημείο, ένα κάρβουνο που δεν δίνει τίποτα, αλλά δίνει κάθε φορά την ευκαιρία σε μερικούς που είναι έξυπνοι, που έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν και να την καταπατούν και το δικαστήριο να μη μας δίνει απόφαση; Επιτέλους, το κατάλαβαν ότι πρέπει να βάλουμε μια σειρά. Αυτό κάνουμε».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:

(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,

(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,

(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,

(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και

(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  ΔΙΑΚΑΗΣ ΠΟΘΟΣ των ανθελληνικων κεντρων εξουσιας
  ειναι Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
  Και ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ που κανουν
  ειναι να ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ απο τους ΙΕΡΕΙΣ την ιδιοτητα του δημοσιου υπαλληλου,
  τη οποιαν ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ εχουν.
  ΕΝ ΚΑΙΡΩ θα καμουν και τα απαραιτητα αλλα βηματα,
  ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
  Τελος.

 2. avatar Θορπ .

  ἄφεσις αμαρτιών ?
  Κατά βάθος χριστιανός θα πάει να μονασει ?
  Επιστροφή του Ασώτου ?
  Ο ΠαΠας θα σφάξει τον μόσχο τον σιτευτό ?
  Θα συν φαγουσών τον άρτο υμών και ημετέρων ?
  Κερί θα ανάβουμε στην εκκλησία η στην εφορεία ?

 3. avatar Βρε παιδί μου

  Τελικά ποιός ειναι ο Ρασπούτιν άραγε;

 4. avatar Δημητρης…

  Αφου ο Κυριακος θα κερδισει της εκλογες (λενε οι δημοσκοπισεις τους) θα εχει και αυτοδυναμια λενε, γιατι εγινε τωρα η συμφωνια με τον Ιερωνυμο και δεν περιμενε η εκκλησια τον Κυριακο, που δεν θα τους ακουμπησει τιποτα απο τα κεκτημενα τους, οπως δεν το εκανε εδω και 8 χρονια μνημονιου κανενας αλλος πρωθυπουργος-κυβερνηση που περασε.....Μηπως φοβουνται οτι δεν θα κερδισει της εκλογες ο Κυριακος.... και γινει καποιο δημοψηφισμα μετα που ισως χασουν περισσοτερα η εκκλησια :::

 5. avatar Μην γελιεστε

  Όλη η ιστορία γίνεται από τους δεσποτάδες για να έχουν τον πλήρη έλεγχο των ιερέων, αφού θα είναι πλήρως υποταγμένοι και δούλοι στους εργοδότες τους, δηλ τους δεσποτάδες!
  Τέτοια καφρίλα δεν έχει ξαναγίνει!
  Αντί να διορθώσει τα κακώς κείμενα με τους ένα σωρό αρχιμανδρίτες-ιερομόναχος, που δεν ζουν σε μοναστήρι, αλλά σε διαμέρισμα, ασχολούνται με τους ιερείς που θέλουν την πλήρη καθυπόταξη τους στις άρρωστες διαθέσεις τους!
  Η εκκλησία πρώτη θα έπρεπε να επιλέξει τον διαχωρισμό της με το κράτος, αφού πρώτα είχε επενδύσει όλη την περιουσία της καταλλήλως, δηλ στις μισθοδοσίες των κληρικών της, για να μην εξαρτάται από κάθε αμούστακο πολιτικό, και επίσης στο να ανακουφίζονται οι συνάνθρωποι μας!!
  Αντ’ αυτού οι δεσποτάδες νοιάζονται μονάχα για φωτογραφίες και για παρελάσεις με καινουρια άμφια και μητρες!!
  Έχουν εξασφαλίσει τον εαυτό τους, αφου δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και μέριμνες και τώρα παίζουν με τις τύχες των ανθρώπων!
  Πάρτε το χαμπάρι: δεν θέλουν κληρικούς, αλλά υπαλλήλους που θα λένε ναι σε όλες τις ορέξεις τους, που δυστυχώς είναι παρά πολλές!!!

  1. avatar Βre bagapon

   Βλέπω πολύ ενδιαφέρον για την τύχη του κατώτερου κλήρου! Θα πρέπει να είσαι πολύ θρησκευόμενο άτομο! ... Γιαυτό διαχωρίζεις τον κλήρο; Και αντιφατικά αυτά που λες. Θέλεις ανεξαρτησία από το κράτος αλλά δε σ'αρεσει η διοίκηση των οικονομικών από τους μητροπολίτες.Να βάλουμε κανέναν ευρωπαίο επίτροπο;

 6. avatar ρε

  σιγα μην εχει τα κοτσια ο τσιπ να τα βαλει με την παντοδυναμη εκλησια,αυτη κοβει και ραβει τα παντα

 7. avatar ελα μωρεεε

  αντιδρασεις μετρανεεεε! να δουν κατα ποσο οι γυφτελληνες ειναι συριζοστροφοι, αδιαφοροι κλπ. σφυγμομερτησεις για τις εκλογες, και οι ανικανοι ιεραρχες πεφτουν στην παγηδα! ο, τι καναν και επι τουρκοκρατιας και μετεπειτα

 8. avatar Καφρος

  Αδελφεια μου......αλητες........πουλια!

 9. avatar Bouzos

  Αρχιεπισκοπος και Συριζαιος δεν γινεται.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει