Την αντίθεσή τους στη μείωση του εφάπαξ εξέφρασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησαν σήμερα στα γραφεία του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), οι πρόεδροι ομοσπονδιών εργαζομένων που υπάγονται στο Ταμείο.

Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι εσφαλμένα οι προϋπολογισμοί των ταμείων περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης, με δεδομένο ότι δεν επιχορηγούνται από το κράτος και τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές, καθώς και ότι δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες, αλλά μελέτες «ειδικού σκοπού». Πρόσθεσαν μάλιστα ότι ζήτησαν από το υπουργείο Εργασίας την εκπόνηση νέων αναλογιστικών μελετών, πήραν, όμως, την απάντηση ότι «δεν υπάρχει χρόνος».

Ανέφεραν ακόμη ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που περιλαμβάνονται στο ΤΑΠΙΤ, έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν εφάπαξ χωρίς μείωση από τις τρέχουσες εισφορές, παρά τη μείωση της εισφοροδοτικής βάσης, εξαιτίας της ύφεσης και το “κούρεμα” των αποθεματικών λόγω του PSI.

Την απόφαση των επικουρικών ταμείων που χορηγούν τα εφάπαξ να μετατραπούν σε οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου, «διότι έχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη προς το κράτος», προανήγγειλε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στο φάρμακο και αντιπρόεδρος του ΤΑΠΙΤ Γεράσιμος Κονιδάρης και πρόσθεσε ότι οι διοικήσεις των ταμείων θα προσφύγουν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της μείωσης των αποθεματικών τους μετά την ένταξη τους στη διαδικασία της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Κονιδάρης ανέφερε ότι στο υπουργείο Εργασίας έχει διατυπωθεί ήδη η διάταξη για τη μείωση του εφάπαξ των Ταμείων Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα κατά 63%.

Εντύπωση προκάλεσε και η έκταση της εισφοροδιαφυγής σε ορισμένους κλάδους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Γιάννης Στεφανόπουλος, από τις 165 χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου, οι 22 χιλιάδες καταβάλουν εισφορές στο ΙΚΑ και μόνον οι 8,5 χιλιάδες στο Ταμείο Πρόνοιας.

Το ΤΑΠΙΤ, καλύπτει τους κλάδους πρόνοιας των ξενοδοχοϋπαλλήλων των υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων των εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, φαρμάκου, των εργαζομένων στα λιμάνια, του προσωπικού εταιρειών λιπασμάτων και τσιμέντων, του προσωπικού των Ιπποδρομιών, του Εθνικού Θεάτρου των Οργανισμών Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης και του προσωπικού του Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκη