Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο πλοίο του Έλγιν που βούλιαξε στα Κύθηρα

Το μπρίκι μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα


ΕΛΛΑΔΑ
21:02
23/10/2018
Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο πλοίο του Έλγιν που βούλιαξε στα Κύθηρα
8
loading

Το πλοίο «Μέντωρ», ιδιοκτησίας του λόρδου Έλγιν, φανερώνει σιγά-σιγά τα μυστικά του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «στο διάστημα από 7-23 Σεπτεμβρίου 2018, συνεχίσθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη διεύθυνση του αρχαιολόγου δρ. Δημήτρη Κουρκουμέλη, η υποβρύχια ανασκαφική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο Μέντωρ».

«Το μπρίκι Μέντωρ, ιδιοκτησίας του λόρδου Έλγιν, βυθίσθηκε λόγω κακοκαιρίας στον όρμο του Αγίου Νικολάου στα Ν.Α. Κύθηρα το 1802 ενώ μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από την ομάδα του λόρδου Έλγιν από τον Παρθενώνα, την Ακρόπολη και άλλα αρχαία μνημεία των Αθηνών», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου. «Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στο χώρο της πρύμνης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν ακόμα στοιχεία του πλοίου.

Μετρήσεις και αποτύπωση της τρόπιδας και του σκαριού. (φωτ. ΥΠΠΟΑ/ΕΕΑ Αλέξης Τούρτας)

Από την ανασκαφική τομή 2Χ2 μέτρα που ερευνήθηκε δεν εντοπίσθηκαν στοιχεία της πρύμνης του πλοίου, αλλά λίγα ευρήματα, κυρίως αντικείμενα που προφανώς ανήκαν στους επιβάτες, όπως γυάλινα φιαλίδια, κομβία ενδυμάτων, αλλά και μία χάλκινη λαβή ξύλινου συρταριού επίπλου, μολύβδινα βόλια, αλλά και τμήματα σχοινιών από τον εξαρτισμό του πλοίου και άλλα μικροαντικείμενα».

«Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», συνεχίζει το υπουργείο, «ήταν μία δεύτερη ανασκαφική τομή που διανοίχθηκε κατά μήκος της τρόπιδας (καρένας) του πλοίου. Η τομή αυτή και η εκ νέου διερεύνηση του καλά σωζόμενου σκαριού του πλοίου, έδωσαν σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο κατασκευής του πλοίου».

Μέρος από το σκαρί που πλοίου που αποκαλύφθηκε και μελετήθηκε (φωτ. ΥΠΠΟΑ/ΕΕΑ Αλέξης Τούρτας)

Στην έρευνα συμμετείχε και η δρ. αρχαιολογίας Marine Jaouen της DRASSM (Département des Recherches Archéologiques Subaquatiques et Sous-Marines) του υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, η οποία ειδικεύεται στην ναυπηγική και ναυπήγηση των πλοίων αυτής της περιόδου. «Η συμμετοχή της βοήθησε στο να γίνει κατανοητός ο τρόπος κατασκευής ενός πλοίου, το οποίο από τα αρχειακά στοιχεία που υπάρχουν φέρεται να έχει κατασκευαστεί στην Αμερική», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

«Έτσι διαπιστώθηκε και μετρήθηκε ο ρυθμός τοποθέτησης των νομέων (στραβόξυλα) του πλοίου, ο τρόπος σύνδεσής τους στην τρόπιδα ή την ψευδοτρόπιδα, οι μεταξύ τους συνδέσεις, οι αποστάσεις μεταξύ και ο τρόπος σύνδεσης των νομέων με τις προεκτάσεις τους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαίνεται ότι ήταν ο τρόπος προστασίας της τρόπιδας. Αν και, καθόσον γνωρίζουμε, τόσο από τις αναφορές όσο και ανασκαφικά, τα ύφαλα του πλοίου ήταν καλυμμένα με φύλλα χαλκού, φαίνεται ότι υπήρχε και κάλυψη της τρόπιδας με φύλλα μόλυβδου, ένα μέρος των οποίων αποκαλύφθηκε κατά τη φετινή έρευνα. Εντούτοις αρκετά ερωτήματα ως προς το κατασκευαστικό μέρος του πλοίου, εξακολουθούν να υφίστανται και χρήζουν περαιτέρω έρευνας και συγκρίσεων για να απαντηθούν στις μελλοντικές ανασκαφικές περιόδους», καταλήγει το ΥΠΠΟΑ.

Πρώτες βοήθειες συντήρησης σε υπολείμματα σχοινιών του πλοίου. (φωτ. ΥΠΠΟΑ/ΕΕΑ Αλέξης Τούρτας)

Στη έρευνα συμμετείχαν επίσης οι δρ. Θεοτόκης Θεοδούλου, Χρύσα Φουσέκη, Ειρήνη Μάλλιου, 'Αρης Μιχαήλ, Σπύρος Μουρέας από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Κωνσταντίνα Αρμενιάκου από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και οι Δρ. Αλέξανδρος Τούρτας, Δρ. Ελπίδα Καραδήμου, Δημήτρης Δημητρίου, Έλια Νικητοπούλου, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Μανώλης Τζεφρόνης, Μανουήλ Κουρκουμέλης. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην έρευνα συμμετείχε ένα διάστημα και η αρχαιολόγος της DRASSM Δρ. Marine Jaouen.

Η φετινή έρευνα πέραν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), υποστηρίχτηκε και από τον Πίτερ Μανέας (Peter Maneas), τον Στάθη Τριφύλλη και την ΑΜΚΕ Αλς.

Μολύβδινη επένδυση στη περιοχή της τρόπιδας του πλοίου. (φωτ. ΥΠΠΟΑ/ΕΕΑ Αλέξης Τούρτας)
Ανασκαφικές εργασίες στη περιοχή της τρόπιδας και του σκαριού. (φωτ. ΥΠΠΟΑ/ΕΕΑ Αλέξης Τούρτας/Δημήτρης Κουρκουμέλης)
Ανασκαφικές εργασίες στη περιοχή της τρόπιδας και του σκαριού. (φωτ. ΥΠΠΟΑ/ΕΕΑ Αλέξης Τούρτας/Δημήτρης Κουρκουμέλης)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar του χελ ρε

  άγγλοι και γερμανοί έχουν κάνει χειρότερα πράγματα από τους τούρκους στην Ελλάδα

 2. avatar Kakaroto

  Βρήκαν τον Ζαεφ με την παρέα του μαζί με το αυθεντικό ιστορικό έγγραφο της ψευδοσυμφωνίας υπογεγραμμένο από τον Μεγαλέξαντροφ.

 3. avatar Ellraiser

  Για να καταλαβω.
  Δεν ασχοληθηκαν με τα ανεκτιμητης ιστορικης αξιας αρχαια και ασχοληθηκαν με μια βαρκα της πλακας?
  Σα να βρισκεσε σε χρυσορυχειο και ασχολεισαι με τα βοτσαλα !!!!

 4. avatar Κανά αρχαί βρίκανε ;

  Στα [...] μας για το μπρίκι.

 5. avatar Παπ

  Λορδος ο κατσαπλιας ο κατσικοκλεφτης;

  1. avatar ε ναι

   Πώς νομίζεις ότι γίνεσαι λόρδος;

 6. avatar σκα…..α

  στη μνημη του! καταπτυστος εις τους αιωνας τω αιωνων

 7. avatar ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

  τον λέτε τον Έλγιν λόρδο
  κλέφτης ήταν και βάρβαρος διότι έσπαγε τα έσκιζε τα μάρμαρα μάς για να μειώσει το βάρος( ευφυής)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει