Σειρά εκδηλώσεων θα ακολουθήσουν την αναπαράσταση της πυρπόλησης του ομοιώματος της τούρκικης ναυαρχίδας, στη μνήμη της ναυμαχίας των Σπετσών στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822, που αναβιώνει και πάλι φέτος, στο νησί της Μπουμπουλίνας.

Οι Σπέτσες, είναι μια από τις οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις, που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων, μαζί με τις Βρυξέλλες το Βέλγιο, το Δουβλίνο και το Κορκ στην Ιρλανδία, το Μπαϊλέν στην Ισπανία, το Σλάφκοφ στην Τσεχία, το Τιούκσμπερι στη Βρετανία και Ύδρα, στις οποίες γίνονται αντίστοιχες αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων.

Στις 8 Σεπτεμβρίου στις Σπέτσες γιορτάζει η Παναγία η Αρμάτα και η επέτειος τιμάται με πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από το δήμο και διαρκούν μια εβδομάδα.

Το πρόγραμμα του εορτασμού ξεκινά από τη Δευτέρα 3 του μήνα, και ολοκληρώνεται την Κυριακή 9, και περιλαμβάνει:

Έκθεση αφιερωμένη στις παραδοσιακές φορεσιές του Αιγαίου, τη φωτογραφία από τον Δ. Παπαδήμο «Από την Αίγυπτο στις Σπέτσες» και τη ζωγραφική με έργα των ζωγράφων Αλ. Τσιρώνη και Ντ. Τασιούλη που διοργανώνεται από την Αναργύρειο Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών στην οικία του Σ. Ανάργυρου, παιδική χορωδία, θέατρο Σκιών, ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Soul less», χορούς latin από τοπική χορευτική ομάδα, μουσικά ταξίδια, γεωργιανούς παραδοσιακούς χορούς, μέγας αρχιερατικός εσπερινός στην Παναγιά Αρμάτα, χορούς και τραγούδια από το Λύκειο Ελληνίδων με φιλική συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου και συναυλία του Κ. Μακεδόνα, Αναστασίας Μουτσάτσου.

Το Σάββατο 8 του μήνα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εορταστικούς κανονιοβολισμούς, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Παναγιά Αρμάτα, δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία του χώρου της εκκλησίας, κατάθεση στεφάνου, εκφώνηση πανηγυρικού, μουσικό ταξίδι με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, χαιρετισμό του δημάρχου Σπετσών και την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας, παρουσία επισήμων.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, με κανονιοβολισμούς, δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του Αγ. Νικολάου, κατάθεση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα, πανηγυρικός, παραδοσιακούς χορούς και μουσική βραδιά από το συγκρότημα «Ρεμέτζο».

Μέσα από τις εκδηλώσεις, οι Σπέτσες θυμούνται τη Ναυμαχία του 1822, όταν ο Αν. Μιαούλης και οι πλοίαρχοι των τριών νησιών (Υδρα, Σπέτσες και Ψαρά), αντιμετώπισαν τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ ο Σπετσιώτης Κοσμάς Μπαρμπάτσης πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα, με αποτέλεσμα ο τουρκικός στόλος να υποχωρήσει άπρακτος.