Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης κι έχει φτάσει κοντά σε χωριά του δήμου Τρίπολης, ξυπνώντας στους κατοίκους μνήμες από το 2007.

Η φωτιά έχει καταστρέψει πάνω από 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα στο ΑΜΠΕ.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τους οικισμούς Ανεμοδούρι, Βουτσαρά, Ρούτση και στις παρυφές των χωριών Καμαρίτσα, Αναβρυτό, Γρεκού, Σουλάρι, Λεοντάρι και Ραψομμάτη και έχουν καεί πολλές αγροικίες σε όλη την περιοχή, αλλά και σπίτια μη μονίμων κατοίκων, ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν είναι γνωστός.

Επίσης ένας 60χρονος άνδρας έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα με αποτέλεσμα να διακομιστεί και να νοσηλεύεται στο ΚΑΤ και μια γυναίκα η οποία νοσηλεύεται με εγκαύματα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης,. Με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Τρίπολης ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Αθανάσιος Ρούμπος και τρεις πυροσβέστες.

Το πύρινο μέτωπο καίει κάτω από τη σήραγγα Ραψομμάτη προς το βουνό Τσεμπερού, νοτιοδυτικά του χωριού Πάπαρι και πάνω από τον οικισμό Μαρμάρι, αλλά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές και η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη σε σχέση με χθες.

Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων, με πολλά αυτοκίνητα από όλη τη νότια Ελλάδα ακόμα και από την Αμφιλοχία, καθώς και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού από το πρώτο φως της ημέρας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, που μιλά για «αεροπορική επιδρομή», ενώ έχουν κοπάσει σημαντικά οι άνεμοι που έφταναν χθες στην περιοχή τα 7 μποφόρ.

Οι πληγέντες κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν δυσαρεστημένοι και παραπονούνται για ελλείψεις της Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας.

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Κατσαφάνας χαρακτήρισε ως «κρανίου τόπο» την περιοχή όπου πέρασε η φωτιά και μιλώντας στο ΑΜΠΕ υπογράμμισε ότι πολίτες και πυροσβέστες δίνουν μάχη να την ελέγξουν.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, με δηλώσεις του, εκτίμησε ότι η φωτιά εκδηλώθηκε πιθανότατα από ανθρώπινο λάθος, γιατί ξεκίνησε μέσα από το χωριό Ανεμοδούρι κι έκανε λόγο για καθυστέρηση εναέριων μέσων χθες το απόγευμα, οπότε θα προλάβαιναν την επέκταση της φωτιάς.

Λόγω της πυρκαγιάς, χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Ρούτση, Σουλάρι και Ανεμοδούρι, όπου συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, ενώ χωρίς νερό είναι τα χωριά Σουλάρι και Ραψομμάτη.