Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, να διαλευκάνουν πλήρως και άμεσα την υπόθεση παροχής συντάξεων και βοηθημάτων σε ναυτικούς και δικαιούχους του ΝΑΤ, αντίστοιχα, που δεν τα δικαιούντο, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που είχε συγκεντρώσει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και έχει ενημερωθεί και ο υπουργός, διαπιστώνονται τα εξής:

α) Η παροχή συντάξεων γήρατος σε ναυτικούς με χρήση πλαστών πιστοποιητικών – εγγράφων βεβαίωσης θαλάσσιας υπηρεσίας, σε πλοία που φέρουν σημαία Τρίτης Χώρας.

β) Η κατ’ εξαίρεση χορήγηση εφάπαξ βοηθημάτων (επιδόματα πρόνοιας) σε δικαιούχους του ΝΑΤ με χρήση πλαστών ή νοθευμένων πιστοποιητικών υγείας.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά έχει αναθέσει, με σχετική παραγγελία του, στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα και η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Παράλληλα, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει συστήσει κλιμάκιο ειδικού ελέγχου για θέματα αρμοδιότητάς του, στο οποίο μετέχει και εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.