Από Σεπτέμβριο δωδεκάμηνο στο στρατό

Τι αλλάζει στη θητεία


ΕΛΛΑΔΑ
12:03
15/07/2012
Από Σεπτέμβριο δωδεκάμηνο στο στρατό
57
loading

Από τον Σεπτέμβριο πιθανότατα θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία από τους 9 στους 12 μήνες, εφόσον τελικώς τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η μείωση στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών γίνουν αποδεκτά από την Τρόικα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γράφει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους οπλίτες που ήδη υπηρετούν.

Το 12μηνο, πάντως, που θέλει η στρατιωτική ηγεσία προκαλεί και αντιδράσεις, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν πως επιβάλλεται να συνδυαστεί με σοβαρή και ουσιαστική αναδιοργάνωση του στρατεύματος.

Το θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας «άνοιξε» προχθές στη Διυπουργική σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που ετίθετο έως τώρα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θεωρεί πως, αντί να προχωρήσει μελλοντικά σε προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών που είναι αναγκαίες για τη στελέχωση των μονάδων, θα μπορούσε να ανεβάσει τη στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες και να καλύψει με οπλίτες τις ανάγκες σε προσωπικό.

Κάτι που επίμονα ζητά η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχουν γίνει 10.000 προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, με σκοπό να δικαιολογηθεί η εφαρμογή του 9μηνης θητείας.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι προσλήψεις αυτές δεν έγιναν ποτέ και δημιούργησαν «κενό» στη στελέχωση των μονάδων και μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία τους. Περίπου 7.500 οπλίτες μπαίνουν στο Στρατό Ξηράς (που αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα επάνδρωσης) με κάθε ΕΣΣΟ.

Με την αύξηση της θητείας εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 10.000 νεοσύλλεκτους κάθε δίμηνο και θα αυξήσει τους υπηρετούντες κληρωτούς σε ετήσια βάση κατά περίπου 12.000. Η εξεύρεση του ανθρώπινου αυτού δυναμικού καλύπτει τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και ικανοποιεί τη στρατιωτική ηγεσία, η οποία ζητούσε αύξηση θητείας στους 12 μήνες από τη στιγμή που δεν μπορούσε να τηρηθεί ο προγραμματισμός προσλήψεων των επαγγελματιών οπλιτών.

Με το επιχείρημα της ματαίωσης των 10.000 προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις και της περικοπής 40 εκατ. ευρώ το 2012 και 120 εκατ. ευρώ το 2013 από τους εξοπλισμούς, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την Τρόικα να μην περικοπούν κατά 12% οι μισθοί των στρατιωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνουν αποδεκτά τα ισοδύναμα αυτά μέτρα από τους δανειστές, καθώς η αποφυγή προσλήψεων που έπρεπε να έχουν γίνει συνιστά μέτρο μόνιμης βάσης.

Σε περίπτωση που «κλειδώσουν» τα μέτρα αυτά, η στρατιωτική ηγεσία είναι έτοιμη να εφαρμόσει άμεσα την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. Και αυτό μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση, η οποία θα έχει ισχύ από τη σειρά κατάταξης μάλλον του Σεπτεμβρίου. Για τους υπηρετούντες επρόκειτο να αναληφθεί μέριμνα, έτσι ώστε να μην κληθούν να συνεχίσουν στο χακί για επιπλέον 3 μήνες. Εκτιμάται, δε, πως θα υπάρξει κλιμάκωση στη διάρκεια της θητείας ανάλογα με το πόσο έχουν ήδη υπηρετήσει (άλλο θα ισχύσει γι’ αυτούς που ολοκληρώνουν τη θητεία τους και άλλο γι’ αυτούς που μπήκαν μόλις τον Ιούλιο).

Κόστος 400 ευρώ επιπλέον για κάθε στρατιώτη

Το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας προκαλεί ωστόσο και αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Πενταγώνου. Αφενός γιατί θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των οπλιτών από την περαιτέρω τρίμηνη παρουσία τους στο στρατό, σε μια περίοδο που οι οικονομικές δυσκολίες είναι τεράστιες και τα προβλήματα ανυπέρβλητα, και αφετέρου διότι θα αυξηθεί και η υπηρεσιακή δαπάνη για το προσωπικό.

Εκτιμάται πως για τρεις μήνες θητείας το κόστος για το στρατό (σίτιση, ένδυση, υπόδηση) θα είναι 400 ευρώ επιπλέον για κάθε στρατιώτη, φτάνοντας συνολικά τα 3.000 ευρώ από τα 2.400 ευρώ σήμερα. Το μόνο θετικό είναι πως στο 12μηνο θα υπάρξουν μεταθέσεις στους τόπους καταγωγής-διαμονής, οι οποίες σήμερα δεν ισχύουν. Οι στρατιώτες πλήρους θητείας, αφού κάνουν τη βασική εκπαίδευσή τους τοποθετούνται στις μονάδες κυρίως του Εβρου και των νησιών, απ’ όπου και απολύονται.

Ενα άλλο θέμα που τίθεται από στρατιωτικούς είναι και η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιβάλλεται να γίνουν, επιτέλους, τομές. Να κλείσουν στρατόπεδα που δεν εξυπηρετούν επιχειρησιακές ανάγκες και να γίνουν συγχωνεύσεις με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων. Η τακτική που ήθελε πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες να αντιδρούν στο κλείσιμο στρατοπέδων έχει αποδειχθεί επιζήμια για το Δημόσιο και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Εκατομμύρια ευρώ «χάνονται» για τη συντήρηση άχρηστων εγκαταστάσεων, όταν κόβονται μισθοί, λειτουργικές και εξοπλιστικές δαπάνες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

57
σχόλια
 1. avatar Powerfull

  Εισπρακτικό μέτρο είναι... Επειδή δεν μπορούν να σας τα πάρουν αλλιώς, μεγαλώνουν τη θητεία... Κεφαλικός φόρος... Εγώ έπαψα να είμαι πατριώτης όταν πήγα φαντάρος και είδα πόσο με αγαπάει η πατρίδα μου που ήθελα να την υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορούσα 18 μήνες... Πήρα και μια πρώτη ιδέα πόσο με αγαπάει ο διπλανός μου και πως λουφάρει εκείνος για να μην χάσω εγώ τη πολίτιμη εκπαίδευσή μου... Εκεί που τελειώνει η λογική ξεκινάει ο στρατός μου έλεγαν... Αυτό που δεν μου έλεγαν ήταν πως η λογική τελειώνει μια και καλή εκεί, δεν ξαναξεκινάει όταν απολυθείς... Τα ίδια που έβλεπα εκεί μέσα, τα ίδια άρχισα να βλέπω και έξω όταν βγήκα όχι σαν παιδί πια, αλλά σαν νέος... Όσο με αγαπούσε η πατρίδα μου σαν φαντάρο, άλλο τόσο (καθόλου) με αγαπάει και σαν πολίτη, φοιτητή, εργαζόμενο... Όσο για την πρακτική αξία της θητιας, τα ουσιώδη θα μπορούσες να τα κάνεις σε 2-4 μήνες και άλλους 2 μήνες πρακτική στη μονάδα... Όλα τα υπόλοιπα γίνονται γιατί δεν έχουν τα φράγκα να πληρώσουν μόνιμους επαγγελματίες στρατιώτες, μόνιμο τεχνικό προσωπικό και μόνιμες καθαρίστριες/μαγείρισες όπως θα πρεπε και σου φορολογούν τα νιάτα σου, αφού στα 19 δεν έχεις τίποτα άλλο να σου πάρουν...

 2. avatar manos

  Ελληνικη νεολαια, μετα από ολα οσα διαβασα εδω μεσα, τα σχολια περιττα! ευχομαι μονο να μην συμβει κατι με τους απεναντι γιατι θα τους ψαχνουμε!

 3. avatar mystery2009

  Μη μιλατε καθόλου , αν ειχε βγει ο Τσιπρας θα στρατικοποιουσε ολη την επικρατεια με εληνικου τυπου γκουλαγκ και η θητεια θα ηταν ισόβια , απο τη στιγμη που θα πηγαινες δημοτικο θα σε εγραφαν στα Μητρωα του Σοσιαλδημοκρατικου -Απελευθερωτικου στρατου ...

 4. avatar megaloagroths

  ο αλλος λεει οτι πηρε ι5 και την κοπανησε και οι αλλοι ριχνουν θετικες,αυτος ειναι ο ελληνας να βολευτω εγω και να πανε να πνιγουνε οι αλλοι

  1. avatar Γιάννης

   Αν και έχω μια έμφυτη αντιπάθεια για τους ''μεγαλο-μεγάλους'' μεγαλοαγρότη είσαι σωστός.Και οι αρνητικές ή και οι επικρίσεις των παρτάκηδων και των βολεψάκηδων με αφήνουν αδιάφορο.

  2. avatar ROBOCOP

   Σωστός ο μεγαλοαγροτης!Γι αυτο γράφω καμία φορα εδω..."ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΆΘΟΥΜΕ"!Ο καθ ένας σ αυτη τη χώρα ειναι για την πάρτη του!

 5. avatar Nisgia

  εγώ σε 24 μήνες πρόλαβα να ρίξω 3000 σφαίρες, ασκήσεις μέσα σε μετρό (τα σπάει) και υπονόμους, πτώση από ελικόπτερο, σκοπιά στα σύνορα με ελεύθερη άδεια για προειδοποιητικές βολές κατά των λαθρομεταναστών, έμαθα να χειρίζομαι 7 διαφορετικά όπλα και το καλύτερο 1000ε μισθό το μήνα. Δηλώστε για φανταρλικη UN , και κανονική εκπαίδευση να γουστάρεις, και λεφτά και γνωριμίες ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

 6. avatar Sid

  εγω εκανα 12μηνο το 2006 που παρουσιαστηκα αλλα ακομα και το 9μηνο το θεωρω πολυ. χαμενος χρονος με εκπαιδευση της πλακας. θα μπορουσε να ηταν 6μηνο και να βελτιωνανε την εκπαιδευση. ποιοτητα οχι ποσοτητα για διαφορους λογους που καταλαβαινουμε.

  1. avatar bill314

   φιλε εισαι υπερβολικος..πρεπει να κανουμε 40 μηνες γιατι μονο τοτε θα μαθουμε να κανουμε φακελο, υποφακελο, να μην υπαρχει ιχνος σκονης στο κρεβατι, να μαζευουμε πετρες, να φυτευουμε, και αλλες στρατιωτικης φυσεως ενασχολησεις...σε 6 μηνες αυτα δεν μαθαινονται!!! απορω, αυτοι που υποστηριζουν τους περισσοτερους μηνες, δεν πηγαν ποτε στρατο??( μιλαω μονο για το πεζικο, γιατι ειδικες δυναμεις δεν ξερω τι κανουν)

   1. avatar Στέλιος Δήμας

    Στις ειδικές δυνάμεις μαθαίνουν πως να μαδάνε σωστά την μαργαρίτα, να σβήνουν τα φώτα με φύσιμα και φυσικά πως θα γίνουν σωστοί και με μπέσα βουλευτές της ΧΑ. Που και που βάζουν και μπαταρίες στους φακούς ...

    1. avatar thomas

     @Στέλιος Δήμας
     Εσυ πηγες ειδικες δυναμεις και τα λες αυτα;

     1. avatar pol

      το πλέξιμο που μαθαίνουν που το πας ?

   2. avatar Sid

    καλα τα λες 🙂 και εγω για πεζικο μιλαω εκει υπηρετησα. πιστευω πως στις ειδικες δυναμεις τουλαχιστον ειναι καλυτερα τα πραγματα απο αποψη ποιοτικης εκπαιδευσης.

 7. avatar Ανδρέας Ηλιοδρομίτης

  Εγώ 26 μήνες...

 8. avatar traderell

  Στο Ισραήλ πηγαινουν και οι γυναικες φαντάροι για καποιο χρονικο διάστημα χωρίς να έχουν απεναντί τους μια χώρα (Τουρκία) των 80 εκατομυρίων.
  Εδω γιατι θα πρέπει να ειναι τοσο ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΕΣ?

  1. avatar thomas

   Στο Ισραηλ μπορει να μην εχουν την Τουρκια,αλλα ειναι μονιμος σε ημιεμπολεμη κατασταση με ολα τα γειτονικα (και μη) κρατη.Λογικο να πηγαινουν και οι γυναικες στρατο.

  2. avatar stelios

   Αν δεν είχες την Τουρκία θα έβρισκες κάποιον άλλον εχθρό για να διοχετεύσεις το μίσος σου.. έστω και σε κάποιον αόριστο εσωτερικό... Ακόμα να κατανοήσεις ότι το μίσος και η βία έχει γίνει εμονή, με ψυχικές διαταραχές στην ψυχοσύνθεση όλων των ακροδεξιών-φασιστών-χρυσαυγιτών-ρατσιστών-ναζιστών? Δεν έχετε μάθει να αγαπάτε ΤΙΠΟΤΑ... Ούτε καν την πατρίδα και το έθνος που επικαλείστε... Και το λέω, γιατί όταν αγαπάς κάτι, θες να μάθεις τα πάντα για αυτό.. και αν γνώριζες έστω και λίγο από την ιστορία σου και την φιλοσοφία σου τότε δεν θα έκανες αυτή την ερώτηση όυτε και θα είχες την σβάστιγκα-μαίανδρο στο μυαλό σου.

   1. avatar traderell

    σε ευχαριστω για το σεμιναριο αλλα θεωρω οτι εισαι ο ΠΡΩΤΟΣ που πρεπει να το περασει!
    Οταν το περασεις τοτε ορισε μου ημερομηνια να ερθω κι εγω!

 9. avatar Duke

  Ένας χρόνος δεν είναι τίποτα, εγώ είχα κάνει 2.

  1. avatar bill314

   αυτοι που λενε οτι εκαναν 21 μηνες και 28 και 36 και εγω δεν ξερω τι αλλο, ειναι χαρουμενοι για την σταρτιωτικη τους εκπαιδευση? θεωρειστε μαχιμοι η απλως κανατε για περισσοτερους μηνες αγγαρειες και αλλα ασχετα με τη στρατιωτικη θητεια? το προβλημα σας ειναι η διαρκεια ή το ουσιαστικο της υποθεσης που ειναι η στρατιωτικη εκπαιδευση?προτιμω να κανουν 3 μηνες στρατο και να ξερω οτι εμαθαν 5 πραγματα παρα να βγαζω κομπλεξ οτι εγω εκανα 9 μηνες και ενιωθα αχρηστος σε μια παραγωγικη ηλικια...

  2. avatar mystery2009

   2 χρονια δεν ειναι τιποτα , 30 χρονια ή και ισόβια , οπως στη Σπαρτη , θα τρωμε και μελα ζωμό ,αντε και καμια μπύρα

   1. avatar Duke

    Όποιος μπορεί κάνει όσο πιο λίγο μπορεί.
    Ίσως να είναι χαμένος χρόνος, αλλά αγαπάω την πατρίδα μου.
    ΕΛΛΑΣ.

  3. avatar TrellosGavros

   21 μήνες κι εγώ. Τώρα πάνε 9 και κλαίνε που θα πάνε 12.

 10. avatar Ἕλληνας

  Πῶς γίνεται νὰ κοστίζει 400€ τὸ τρίμηνο ὁ φαντάρος καὶ τὸ κόστος νὰ πηγαίνει ἀπὸ τὰ 2400€ στὰ 3000€; Ποιὰ ἔνδυση; Ὅτι μᾶς δίνουν στὴν ἀρχή, μὲ αὐτὰ μένουμε. 2 στολὲς καὶ 2 ἀρβύλες μέχρι τὸ τέλος τῆς θητείας. Εἴτε εἶναι 9 μῆνες, εἴτε 12. Κόστος γιὰ τὸν γονιό, γιατί; Ὅταν δὲν εἶχα λεφτὰ ἔμενα μέσα. Ἐξάλλου ὅσο περισσότερο κοιμᾶσαι τόσο πιὸ γρήγορα τελειώνει ἡ θητεία. Ἔγω ποῦ ἔκανα 12μηνο γιατί δὲν γύρισα σπίτι μου;

 11. avatar N1k0ssT

  Και τι δε θά´δινα να έκανα μόνο δωδεκάμηνο όταν υπηρέτησα εγώ. Πως αλλάζουν τα χρόνια.

 12. avatar panthiras

  Λυπαμαι πραγμματικα τους καημενους φανταρους και ειδικα τους ανεργους που θα χασουν 3 μηνες απο τη ζωη τους ενω θα μπορουσαν να ψαξουν για δουλεια. Καλο το τρικ Σαμαρα για μειωση της ανεργειας αλλα δεν πιανει...και εκει που θα φτασει σε λιγους μηνες και 3 χρονια να τον κανεις δεν θα σε ξεπλενει τιποτα. Ελπιζω τουλαχιστον να περασετε καλα οπως περνανε οι περισσοτεροι που πανε στρατο και να κανετε παραπανω διακοπες. Καλο σας κουραγιο με αυτους που θα μπλεξετε εκει μεσα!!!

  1. avatar aggelos

   Μακαρι να μπορουσα να σου βαλω 1000 θετικες.

 13. avatar xarilaos

  Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης...
  Όσοι διαμαρτύρονται είναι τα... παληκάρια που γεμίζουν τις καφετέρειες από τις 10 το πρωϊ... οι περισσότεροι τουλάχιστον. Όσο για τις σπουδές, υπάρχουν αρκετές διευκολύνσεις που την εποχή που πήγα εγώ, ούτε να τις
  φανταστώ δεν μπορούσα... και μην ξεχάσετε τις αρνητικές...

  1. avatar ROBOCOP

   Χαίρομαι Χαριλαε που υπάρχουν έστω και λίγοι όπως εσυ που λένε τα πράγματα με το όνομα τους!Οι περισσότεροι Ειναι διεφθαρμένοι και κοιτάνε μονο τον εαυτουλη τους!Γι αυτο βαραμε το κεφάλι μας σαν λαος και καλα να πάθουμε!

 14. avatar Σύμμαχος

  Αν ήξερα τι με περίμενε δε θα είχα πάει......
  Έχω τόσα πτυχία και καθόμουν να μου κάνουν κήρυγμα απόφοιτοι δημοτικού.
  Έλεγαν ότι πάμε "για εκπαίδευση" κάθε μέρα, και μαζεύαμε πευκοβελόνες και φλούδες από ευκάλυπτο από τα παρτέρια.
  Μας λέγανε να σκουπίσουμε, και ο λόχος δεν είχε καν σκούπες, φαράσια, γάντια κτλ.
  Ένας άκυρος φαντάρος δεν έστρωνε το κρεβάτι του καλά (άλλη χρήσιμη γνώση για πόλεμο αυτή), και έβρισκε τον μπελά του όλη η διμοιρία.
  Όταν είχαμε "εκπαίδευση" όλα πήγαιναν σύμφωνα με το ρολόι, αλλά όταν ήταν να βγούμε, μας έβγαζαν με το πάσο τους.
  Επειδή ο ΕΠΟΠ "έπρεπε να φύγει", έπρεπε να συμπληρώσουμε εμείς τις ώρες σκοπιάς.
  Να βγάζουν φασολάδες και ρεβύθια όταν το μενού έλεγε μπριζόλα και πίτσα, για να τα πάρουν σπίτι τους οι μάγειροι ΕΠΟΠ.
  Το μόνο που κερδίζει κάποιος από τη θητεία όπως είναι σήμερα, είναι μια πολύ καλή αντίληψη για το πώς λειτουργεί ο Ελληνικός Στρατός: Λούφα, κοροϊδία, αδικία, ταπείνωση, ειρωνία, κλεψιά, ψέμα και πάλι από την αρχή.
  Όποιος μπορεί να το αποφύγει, καλά θα κάνει. Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα από τη θητεία του.
  Κι εγώ είχα μπει έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα υπηρετούσα την πατρίδα, αλλά τελικά υπηρέτησα τα καπρίτσια μερικών καθυστερημένων/διεφθαρμένων βαθμοφόρων.

  1. avatar Julian

   Είσαι μεγάλος ήρωας! Μάζευες πευκοβελόνες, σου έκαναν κήρυγμα απόφοιτοι δημοτικού, και έτρωγες και φασολάδα αντί για πίτσα, ε; Μπράβο σου που τ'άντεξες όλα αυτά τα βασανιστήρια, οι πρόγονοι μας που πολεμούσαν και σκοτώνονταν στους -20 στα βουνά θα είναι πολύ περήφανοι για εσένα...

   1. avatar bill314

    julian , στρατο εχεις παει? εγω πηγα και εκανα εννιαμηνο γτ τοσο προβλεποταν...αν εχεις παει, τι σε ευχαριστει στο στρατο ετσι οπως ειναι? ειδες εσυ ουσιαστικη εκπαιδευση? γιατι εγω ενιωσα πραγματικα αχρηστος 9 μηνες γιατι δεν καναμε τιποτα περα απο κατι βολες στην αρχη (και ημουν και σε μηχανοκινητο ταγμα).οι προγονοι μου θα χαιρονταν να βλεπουν τα εγγονια τους να προοδευουν και να ειναι πρωτοι στις επιστημες, στο πολιτισμο, στις τεχνες γιατι στη τελικη γι αυτο πολεμησαν και γι αυτο θα πολεμουσαμε ολοι αν χρειαστει.ωστε οι μελλοντικες γενιες να περασουν καλυτερα απο μας σε μια ελευθερη χωρα που θα προοδευει. και αν θες να ξερεις ειναι μεγαλο βασανιστηριο να ακους στουρναρια να σου μιλανε καθε μερα στο στρατο. και για να μη συγκρινεις παλι, το να πολεμας στους -20 θελει καρυδια, συμφωνω αλλα δεν κολλαει σ αυτα που λεμε...

    1. avatar Julian

     Να τα πάρουμε ένα-ένα. Στρατό έχω πάει (18 μήνες, όχι 9) και θα συμφωνήσω ότι όπως είναι, πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για χάσιμο χρόνου. Ούτε ουσιαστική εκπαίδευση έχει και φυσικά τα στουρνάρια που αναφέρεις να λένε το μακρύ τους και το κοντό τους και να βγάζουν τα κόμπλεξ τους, τα γνώρισα και από την καλή και από την ανάποδη. Γενικά δεν διαφωνώ και δεν αμφιβάλλω για κάτι από αυτά που λέει ο από πάνω.
     Αυτό που με ενοχλεί πολύ όμως είναι να παρουσιάζει κάτι που περάσαμε όλοι λίγο-πολύ, σαν να ήταν καταναγκαστικά έργα σε κανένα γκούλαγκ ή κανένα ορυχείο, με παραδείγματα του τύπου "τρώγαμε φασολάδα αντί για πίτσα". Τί περιμένει δηλαδή, να χειροκροτήσουμε την ανδρεία του; Να του πούμε μπράβο; Έχεις δίκιο ότι οι παππούδες μας θα ήθελαν να ζούμε σε καιρούς ειρήνης και προκοπής. Αλλά αν άκουγαν να κλαιγόμαστε επειδή στο στρατό καθαρίζαμε πευκοβελόνες, μάλλον θα γελούσαν ή θα θύμωναν...

     1. avatar Σύμμαχος

      Ώστε συμφωνείς με όσα είπα, εκτός από τις πίτσες.....χαίρομαι....
      Ωστόσο, αυτό με τις πίτσες το ανέφερα ως παράδειγμα διαφθοράς/ατομικισμού, πες το όπως θες.
      Όταν το πρόγραμμα λέει φασολάδα, τρώω φασολάδα. Όταν το πρόγραμμα λέει πίτσα, γιατί τρώω πάλι φασολάδα και τις πίτσες τις παίρνουν σπίτι τους οι μάγειροι;
      Εγώ ήμουν εντάξει με το λόχο και το τάγμα, δε βγήκα ούτε μια φορά αναφερόμενος.
      Περίμενα λοιπόν να είναι και το τάγμα εντάξει με εμένα. Αλλά ατύχησα.
      Ούτε ΕΤΑΠ πήρα, ούτε διανυκτέρευση. Δεν είναι άδικο αυτό;
      Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα παραδείγματα αδικιών που έγιναν σε βάρος των στρατιωτών του λόχου μου, αλλά μάλλον μερικοί θα τα παρεξηγήσουν.
      Δεν είπα ότι είμαι ήρωας, ούτε περιμένω κάποιος να χειροκροτήσει την ανδρεία μου, όπως είπες.
      Για τον απλούστατο λόγο: Δεν είμαι εκπαιδευμένος στρατιώτης. Εκπαιδεύτηκα στο σκούπισμα, το σφουγγάρισμα, το πλύσιμο πιάτων, το στρώσιμο του κρεβατιού, γυάλισμα υποδημάτων κτλ.
      Ωστόσο, ήμουν Ι1 και πέρασα ΛΥΒ και βγήκα δεκανέας. Η εκπαίδευσή μας; 50χλμ περπάτημα, τρεις βολές.
      Αμφιβάλλω αν κάποιος μπορεί να είναι υπερήφανος γι' αυτά.
      Το ότι τα περάσαμε όλοι τι σημαίνει δηλαδή; Ότι είναι δίκαια;
      Είναι δίκαιο να μου βάζει τις φωνές ο αγράμματος ΕΠΟΠ στο φυλάκιο, επειδή ο ίδιος δεν ξέρει να μετράει τα όπλα; Να τον διορθώνω και να με απειλεί με κράτηση;
      Δεν περιμένω να μου πει κανένας μπράβο. Απλά να καταλάβει ότι μπαίνουμε στο στρατό για να υπηρετήσουμε την πατρίδα, αλλά μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα.

 15. avatar komnenos

  Ειμαστε στο ΝΑΤΟ κ στην ΕΕ,απο το δευτερο μπορει να φυγουμε,απο το πρωτο ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ,παρολα πληρωνουμε δισεκατομμυρια για εξοπλισμους,κ τρωμε ενα χρονο της ζωης μας για να μαθουμε να αμυνθουμε τα συνορα μας,που μας τα φυλανε αλλοι...ισα ισα για να δικαιολογουν τα λεφταπου περνουν ενα τσουρμο μονιμοι αξιωματικοι,στρατηγοι κ δε ξερω κ γω τι αλλο...συμφωνω να υπηρετησω την πατριδα μου,να μαθω να χειριζομαι ενα οπλο,ενα τανκς,εναν ασυρματο,αλλα δεν πιστευω οτι χρειαζομαι εκπαιδευση ενος χρονου γι αυτο...

 16. avatar Dimopoulos

  Αντε παιδάκια....άντε κοροιδάκια....δώστε 3 μήνες από την ζωή σας για να μην περικοπεί κατά 12% ο μισθός των στρατιωτικών.....

 17. avatar sotiris

  και 12 και 15και 18 και 24 αν η πατριδα το εχει αναγκη κανεις δεν επαθε τιποτα μακαρι η χωρα μας να μην ειχε αναγκη και να μην ειχε στρατο

  1. avatar mystery2009

   και 36 και 48 και βάλε , ειδικά αν δεν έχεις να κανείς τίποτα στη ζωη σου , οπως οικογενεια και να εργαστείς , περνας φίνα μέσα

  2. avatar rainman

   η πατριδα δεν ειναι μονο το χωμα ρε Σωτηρη... ειναι και οι ανθρωποι... χωμα χωρις ανθρωπους τι να το κανεις...
   τι ειναι οι στρατιωτικοι δηλαδη?μαγκες?τι δουλεια τους κανουν,οπως ολοι!
   γιατι εμενα στη δουλεια μου να μου κοψουν το μισθο κι αυτων οχι,και να χασω επιπλεον 3 μηνες απο τη ζωη μου?

  3. avatar Σύμμαχος

   24 μήνες να τους διατάζουν αγράμματοι ΕΠΟΠ και ΕΜΘ και ψωνισμένα παιδάκια που πάνε για δόκιμοι;
   Χώρια οι απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους.....
   Εκτός κι αν μετρήσουμε το να δίνουν διαταγές σε κανονικούς ανθρώπους μια ζωή.
   Η θητεία έχει καταντήσει γελοία. Δεν υπάρχει εκπαίδευση στρατιώτη. Μόνο πλύσιμο πιάτων και γελοίες αγγαρίες.
   Η πατρίδα δεν έχει ανάγκη από καμαριέρες και λαντζέρηδες......
   Το να αυξηθεί η θητεία μόνο και μόνο για να μη μειωθεί ο μισθός αυτών των αργόσχολων νταήδων είναι προσβλητικό.
   Εγώ έκανα 9 μήνες και μου βγήκε από τη μύτη.
   Για βολή πήγα μόνο δύο φορές. Όλη μέρα κάναμε αγγαρίες που δεν είχαν νόημα,
   αλλά όταν ήταν να γίνει κάτι προς όφελός μας, δε νοιαζόταν κανένας.
   (μπορώ να δώσω και παραδείγματα για να κρίνετε μόνοι σας).
   Οι βαθμοφόροι ήταν όλοι ψωνισμένοι ότι είναι ανώτεροι άνθρωποι από εμάς, αλλά είχαν το μυαλό πεντάχρονου παιδιού.
   Όσο για το ότι δεν έπαθε κανείς τίποτα, νομίζω ότι έχουν αυτοκτονήσει αρκετοί στρατιώτες τόσα χρόνια.
   Πού να πάει και δύο χρόνια η θητεία.....

   1. avatar RaiNMaN

    Σύμμαχε, με το συμπαθειο κι΄όλας, μπες ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ επιτυχως στην Σχολη Ικάρων σαν Ιπτάμενος, αποφοίτησε ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ μετα απο 4 χρόνια,και μετα ελα πες μας για τους αποφοιτους των στρατιωτικων σχολων που δεν εχουν δουλεψει ποτε.Που αν σ'ανεβασω εκει που δουλευω κ σου σφιξω δυο τουμπες στα 20.000 ποδια θα σου φυγει το ταμπον.

    1. avatar Σύμμαχος

     RaiNMaN, με το συμπάθειο κιόλας, αλλά έχασα ήδη 9 μήνες στο ΣΞ, δεν πρόκειται να χάσω κι άλλο χρόνο σε μα...κίες.
     Επίσης, εγώ μιλούσα για τους βαθμοφόρους του ΣΞ, δε ξέρω και δε με νοιάζει τι κάνανε στα άλλα σώματα.
     Λες ότι δουλεύεις. Ακόμα κι αν το μόνο που κάνεις είναι να διατάζεις νέους, πιστεύω ότι η εκπαίδευση εκεί είναι ανώτερη από αυτή του ΣΞ, οπότε συγχαρητήρια, δεν κάνεις κάτι το εντελώς άχρηστο, όπως οι λοχαγοί/υπολοχαγοί/ανθυπολοχαγοί μου.

 18. avatar dirty harry

  +3 χαμενοι μηνες για οσους,κυριως μετα την τριτοβαθμια εκπαιδευση,θελουν να κανουν κατι στην ζωη τους..μεταπτυχιακα,διδακτορικα κτλ ειτε σε Ελλαδα ειτε σε εξωτερικο...+3 μηνες αραγματος και ταισματος στους αργοσχολους που δεν εχουν τι να κανουν στην ζωη τους..

  1. avatar JJ

   Όταν θα γίνει κάνα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία εσύ παρέταξε τα πτυχία σου. Και μην με πάρεις για κάνα στρατόκ@@@@, απλά τυγχάνει να μην έχουμε γείτονες ούτε την Ελβετία, ούτε την Αυστρία. Όσο για το χαμένους μήνες πίστεψέ με για τον μέσο μαμάκια κακομαθημένο έλληνα ίσως να μην είναι τόσο χαμένοι αυτοί οι μήνες, ειδικά δε αν ο στρατός λειτουργούσε όπως θα έπραιπε να λειτουργεί. Όσο για το ότι σου κόβει τη σταδιοδρομία στη μέση...φίλε μου κανένας δεν σου στερεί το δικαίωμα αφου περάσεις σε κάποιο ΑΕΙ/ΤΕΙ να γραφτείς, να κάνεις πρώτα τη θητεία σου και μετά να συνεχίσεις ανενόχλητος τις σπουδές σου....αλλά μονά ζυγά δικά μας ετσι???

   1. avatar Nintza

    να παω να πολεμησω γιατι?για κατι ρεμαλια σα κι εσενα?η τους κηφηνες του δημοσιου?η μηπως τους προδοτες τους πολιτικους?

   2. avatar gandalf

    ΤΙ ΛΕ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝΞ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 1000-1500 ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΟΥ ΒΖΑΖΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ,ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΑ 500 ΕΥΡΩ Κ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ?ΑΣΕ4 ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΤΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΒΡΗΤΕ ΑΛΛΑ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΜΕ ΠΙΑΣΕΣ JJ?ΤΟΥΣ ΜΠΆΤΣΟΥΣ Κ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 45 Κ ΠΗΡΑΝ ΕΦΑΠΑΞ 70-80000 ΝΑ ΞΑΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

   3. avatar NTG

    Προς JJ, Ενώ όσοι στρατεύονται τα τελευταία 12 χρόνια στην Ελλάδα, βγαίνουν αληθινοί στρατιώτες όταν απολύονται και η χώρα μας δε χρειάζεται να φοβάται τίποτα! Από τους 12 μήνες, τους 10 κάνουν αγγαρείες και τους 2 (και πολλούς έβαλα) υποτίθεται πως εκπαιδεύονται ως "φαντάροι".
    Μέσα σε όλα αυτά ο Ελληνικός στρατός δίνει στον Έλληνα φαντάρο 2 ζευγάρια κάλτσες & 3 βρακιά, ώστε να είναι καλυμμένος απ'τα "απαραίτητα" που θα χρειάζεται στη θητεία του...
    Μπορεί να μην έχουμε τους Ελβετούς γείτονες (όπου σου δίνω δίκιο), αλλά ας ρίξουμε μια ματιά και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές δυτικές χώρες υπό τι ΑΡΙΣΤΕΣ συνθήκες στρατεύεται η νεολαία, κι ύστερα ας κοιτάξουμε τι κάνουμε στα δικά μας νιάτα!

 19. avatar EMPITIS

  Τώρα που μπαίνω???? FUUUUUCK!!!!!

  1. avatar Moriati

   αν μπαινεις αυγουστο δεν σε πιανει το 12μηνο

   1. avatar EMPITIS

    Νοέμβρη μπαίνω... :/

 20. avatar Αχιλλεας

  επιτελους!!! χρειαζομαστε ελληνες μαχιμους φανταρους και οχι λαμογια να φοβουνται να πανε στρατο!!!

  1. avatar pol

   χαχααχχα καλό....

  2. avatar kostas13

   διότι τωρα με αυτό που κάνουν, οοοοοοολοι οσοι δεν ηθελαν να μπουν στρατο, θα θελουν να μπουν μαχημοι και χωρις φοβο ετσι? Αν δεν θελανε πριν να μπουν στρατο πουταν 9 μηνες τι σε κανει να πιστευεις οτι θα θελουν τωρα? και γιατι να θες να πας στρατο ρε στρατο***λε???για να χασουμε 1 χρονο απο τη ζωη μας να υπηρετησουμε μια πατριδα που δεν προσφερει τιποτα πια????

   1. avatar megaloagroths

    κωστας φοβασαι μη χαλασεις τα χερακια σου?η μη χασεις τον υπνο σου?

    1. avatar kostas13

     τον υπνο μου τον εχω χασει απο το φορτο εργασιας μου φιλε δεν περιμενω να παω στο στρατο για να γινω ανθρωπος, που δν γινεσαι ανθρωπος αλλα τελοσπαντων.. προτιμω να μεινω εξω και να δουλεψω 1 χρονο ακομα και χωρισ μισθο φιλε παρα να ειμαι εκει μεσα με ολους τους στρατο****...να μας δωσουν τη δυνατοτητα να τον εξαγοραζουμε δεν καταλαβα γιατι να ειανι υποχρεωτικο

  3. avatar AKYRO

   ΑΚΥΡΟ.

 21. avatar traderell

  τα λ..α φαινονται από τις λεπτομερειες....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει